Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αόρατη μελάνη στον εκτυπωτή

Αόρατη μελάνη στον εκτυπωτή

Ερευνητές από την Κίνα ανέπτυξαν μια μελάνη η οποία όχι μόνο παραμένει αόρατη ύστερα από πολλές «χρήσεις», αλλά επί πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έναν απλό εκτυπωτή. Το επίτευγμα, το οποίο δεν είναι καθόλου απλό, αναμένεται να βρει εφαρμογές στην ασφάλεια και την κρυπτογράφηση εγγράφων.

Η αόρατη μελάνη των παλιών αστυνομικών μυθιστορημάτων και των μυστήριων κατασκοπείας εκσυγχρονίστηκε και επιστρέφει πιο αποτελεσματική και εύχρηστη από ποτέ. Ερευνητές από την Κίνα ανέπτυξαν μια μελάνη η οποία όχι μόνο παραμένει αόρατη ύστερα από πολλές «χρήσεις», αλλά επί πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έναν απλό εκτυπωτή. Το επίτευγμα, το οποίο δεν είναι καθόλου απλό, αναμένεται να βρει εφαρμογές στην ασφάλεια και την κρυπτογράφηση εγγράφων.

Ο χυμός λεμονιού, με τον οποίο πολλοί έχουν ενδεχομένως παίξει στα παιδικά τους χρόνια, υπήρξε ίσως η πρώτη και απλούστερη μορφή αόρατης μελάνης: όταν κάποιος γράφει με αυτόν τα γράμματα είναι αόρατα, αλλά εμφανίζονται ως δια μαγείας μόλις το χαρτί ζεσταθεί κοντά σε μια λάμπα. Εκτοτε τα πράγματα έχουν εξελιχθεί και σήμερα η αόρατη μελάνη έχει υψηλότερες προδιαγραφές: εμφανίζεται όταν ο επίδοξος αναγνώστης το θελήσει και μετά «σβήνει» κατά παραγγελία και ξαναγίνεται αόρατη.

Παρ’ όλα αυτά κανένα από τα υλικά που έχουν αναπτυχθεί για αυτόν τον σκοπό δεν είναι παντελώς αόρατα, κυρίως όταν πρέπει να σβηστεί μετά την πρώτη ανάγνωση. Ο Λιάνγκ Λι και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Τζιάο Τονγκ στη Σανγκάη ανέπτυξαν ένα παντελώς άχρωμο υλικό με βάση τον μόλυβδο το οποίο, όπως περιγράφουν στην επιθεώρηση «Nature Communications», μπορεί να γίνει φωσφορίζον με την πρόσθεση μιας απλής χημικής ουσίας.

Το υλικό μπορεί να εκτυπωθεί με έναν εκτυπωτή inkjet σε χαρτί ψησίματος και το κείμενο ή τα σχέδια που προκύπτουν παραμένουν αόρατα τόσο στο ορατό όσο και στο υπεριώδες φως. Με την πρόσθεση ενός άλατος η χημική σύνθεση του υλικού αλλάζει και φωσφορίζει κάτω από μια λάμπα υπεριώδους φωτός. Προσθέτοντας ξανά το ίδιο άλας μπορεί κάποιος να επαναφέρει το υλικό στην αρχική του κατάσταση, κάνοντάς το και πάλι παντελώς αόρατο. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί για πολλές κρυπτογραφήσεις.

Το μόνο… μελανό σημείο είναι ο μόλυβδος, ο οποίος είναι τοξικός. Οι ερευνητές πιστεύουν όμως ότι, από τη στιγμή που ανακάλυψαν τη βασική μέθοδο, θα μπορέσουν να αναπτύξουν ανάλογα λιγότερο τοξικά υλικά. Μια σημαντική εφαρμογή της αόρατης μελάνης είναι στην αποτροπή της παραχάραξης: οι Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα χρησιμοποιούν μια μορφή αόρατης μελάνης στα χαρτονομίσματά τους.

Λαλίνα Φαφούτη

in.gr

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024