Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βασανιστήρια προσφύγων: Η αόρατη όψη του δράματος

Βασανιστήρια προσφύγων: Η αόρατη όψη του δράματος

Ανάμεσα στους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα, ένα υψηλό ποσοστό είναι θύματα βασανιστηρίων, συχνά όμως αποτελούν τα «αόρατα» πρόσωπα του ευάλωτου προσφυγικού πληθυσμού.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα, ένα υψηλό ποσοστό είναι θύματα βασανιστηρίων, συχνά όμως αποτελούν τα «αόρατα» πρόσωπα του ευάλωτου προσφυγικού πληθυσμού.

Η διεπιστημονική ομάδα της ΜΕΤΑδρασης αποκαλύπτει ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων στα νησιά προέρχονται από τη Συρία, αλλά και από χώρες όπως το Σουδάν, το Κονγκό, το Αφγανιστάν, το Ιράν. Λίγοι γνωρίζουν τα φοβερά βασανιστήρια τα οποία έχουν υποστεί πολλοί πρόσφυγες και το ότι οι Σύροι δεν είναι απλά »πρόσφυγες πολέμου». Οι άνθρωποι αυτοί φέρουν εμφανή τα σημάδια των βασανιστηρίων στο σώμα και την ψυχή τους και ο καθένας έχει μια ξεχωριστή ιστορία βίας και κατάχρησης εξουσίας να διηγηθεί».

«Κάποιες φορές, συχνά στη Συρία, η σύλληψη από την καθεστωτική αστυνομία ακολουθείται από συλλήψεις από κάθε άλλη παραστρατιωτική οργάνωση, με σκοπό τη στράτευση του θύματος με κάποια από τις αντίθετες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται εν μέσω εμπόλεμων συρράξεων. Το σύνθημα είναι »ή μαζί μας ή θάνατος» και πολλές φορές ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που έχουν 3 ή 4 αλλεπάλληλες συλλήψεις στο ιστορικό τους, από διαφορετικούς βασανιστές κάθε φορά, γιατί τα θύματα δεν ήθελαν να πολεμήσουν ή να γίνουν οι ίδιοι βασανιστές», εξηγούν τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας της ΜΕΤΑδρασης.

Η ΜΕΤΑδραση φέρνει στο φως την περίπτωση του Μουσταφά. Ο ίδιος ήταν τυχερός, όχι όμως ο αδερφός του… Ο Μουσταφά κατάφερε να δραπετεύσει από τους βασανιστές τους, λίγες μέρες όμως αργότερα βρήκε το πτώμα του αδελφού του μέσα σε ένα τσουβάλι στην αυλή του πατρικού τους σπιτιού.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024