Κάποιους τους τραβούσε ο ήλιος και άλλους το κλίμα στο Καν συρ Μερ. Η Μποβουάρ και ο Σαρτρ, όπως και πολλοί άλλοι λόγιοι της εποχής, έβρισκαν σε αυτή την πόλη της Μεσογείου έμπνευση και χαλάρωση.

Το ξενοδοχείο «Chateau Le Cagnard» βρίσκεται στο Καν συρ Μερ της Γαλλίας, μια μικρή πόλη μεταξύ των Καννών και της Νίκαιας. Είναι χτισμένο πάνω στο λόφο του γραφικού τετραγώνου της παλιάς πόλης. Τα στενά καλντερίμια του τετραγώνου γοήτευσαν πολλούς καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος. Μεταξύ αυτών και το γνωστό ζεύγος Σιμόν ντε Μποβουάρ και Ζαν Πωλ Σαρτρ, οι οποίοι διέμεναν στο τετράστερο ξενοδοχείο όταν βρισκόταν στην πόλη.

Το «Chateau Le Cagnard» βρίσκεται σε ένα μικρό μονοπάτι κοντά στον πύργο Γκριμάλντ, ο οποίος αποτελεί το ψηλότερο σημείο της παλιάς πόλης. Είναι κρυμμένο ανάμεσα στα σπίτια, που είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και φαίνεται να σχηματίζουν προστατευτικά τείχη.

Το ξενοδοχείο ήταν κάποτε φρούριο. Το 1300 ο γάλλος ναύαρχος Ραΐνιε Γκριμάλντ, ο οποίος είναι και πρόγονος της πριγκιπικής οικογένειας του Μονακό, διέταξε να κτιστεί το οίκημα, ενώ το 1620 μετατράπηκε σε ανάκτορο.

Γύρω από το φρούριο αναπτύχθηκε η άνω πόλη, η οποία μαζί με τη συνοικία Λε γκρο ντε Κάνε και μια άλλη περιοχή του προαστίου της πόλης σχηματίζουν το Καν σουρ Μερ.
Ποιοι ήταν οι διάσημοι που σύχναζαν στο Καν σουρ Μερ;
Το ξενοδοχείο είναι λοιπόν ένα παλαιό παλάτι του 13ου αιώνα.

Το 2011 άλλαξε ιδιοκτήτες και ανακαινίστηκε. Σε ποιό από τα 28 δωμάτια του ξενοδοχείου με θέα τη Μεσόγειο όμως έμενε το διάσημο ζευγάρι Μποβουάρ-Σαρτρ, δεν το γνωρίζει κανείς πια.

Στον τόμο «Ο δρόμος των πραγμάτων» με τα απομνημονεύματα της, η Μποβουάρ γράφει: «Είχαμε υπέροχα δωμάτια στους πάνω ορόφους. Το δωμάτιό μου συνόρευε με μια ταράτσα, εκεί καθόμασταν και κουβεντιάζαμε ατενίζοντας τη θάλασσα». Το θρυλικό ζευγάρι είχε μια περίεργη σχέση, οι δύο τους δεν έμειναν ποτέ κάτω από την ίδια στέγη. Και οι δυο αρνήθηκαν τη μονογαμία και επέλεξαν την αμοιβαία ελευθερία και τις παράλληλες σχέσεις.

Αυτό το «σύμφωνο αγάπης» το αποφάσισαν όταν ήταν μόλις 20 ετών.
Από την ταράτσα του «Chateau Le Cagnard» φαίνονται στα δεξιά οι ακτές των Κανών. Μπορεί κανείς να αναγνωρίσει και το σημερινό μουσείο Ωγκύστ Ρενουάρ, που κάποτε ήταν η εξοχική κατοικία του καλλιτέχνη. Ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος είχε περάσει εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Τον ακολούθησαν και άλλοι ζωγράφοι στο Καν σουρ Μερ, όπως ο Χαΐν Σουτίν, ο Ραούλ Νταφύ και ο Μόις Κίσλινγκ.

Μέχρι σήμερα αυτή η πόλη είναι γνωστή ως «Μονμάρτρη της Κυανής Ακτής». Ο βέλγος συγγραφέας Ζωρζ Σιμενόν είχε αγοράσει ένα μικρό σπίτι για τη σύζυγό του στο Λε χουτ ντε Κάνε. Ο σουηδός σκηνοθέτης Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και ο γαλλίδα ντίβα του κινηματογράφου Μπριζίτ Μπαρντό ήταν συχνοί επισκέπτες της μικρής πόλης.
Πολλοί από αυτούς κατέβαιναν στο Λε Καγκνιάρ, που αποτελούσε τότε μέρος έμπνευσης για τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες.

«Ως τη δεκαετία του 60 έδιναν ραντεβού εκεί οι πιο σημαντικές προσωπικότητες σε όλον τον κόσμο», επισημαίνει ο Ζον Μαρκ Νικαλέ. «Εδώ έβρισκαν ησυχία οι σταρ πριν επισκεφτούν το πολύβουο φεστιβάλ των Καννών» εξηγεί ο Ζον Μαρκ. Η τάση αυτή άλλαξε όμως, όταν η Μπαρντό εγκαταστάθηκε οριστικά στο Σαν Τροπέ. Η πόλη αυτή βρίσκεται μόνο 20 χιλιόμετρα από το Καν σουρ Μερ.

Σαμπίνε Γκλάουμπιτς (dpa) / Νατάσα Κουκουγιάννη

Deutsche Welle

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο