Θέμα εβδομάδων αποτελεί η επιβολή του πλέον τσουχτερού προστίμου που έχει ποτέ επιβάλλει σε οποιαδήποτε επιχείρηση η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. -η πολυετής έρευνα της Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής Telegraph, φέρνει λογαριασμό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στον γίγαντα του Διαδίκτυου.

Η ετυμηγορία της Επιτροπής, υπό την επίτροπο Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ, αναμένεται το νωρίτερο τον Ιούνιο. Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει η Επιτροπή είναι 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, στην Intel.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε τον Απρίλιο στην Google τις αιτιάσεις της, ισχυριζόμενη ότι έχει καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της στις αγορές υπηρεσιών γενικής διαδικτυακής αναζήτησης στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, με τη συστηματική ευνοϊκή μεταχείριση της δικής της υπηρεσίας σύγκρισης τιμών στις οικείες σελίδες με τα αποτελέσματα γενικής αναζήτησης. Η προκαταρκτική άποψη που εξέφρασε η Επιτροπή είναι ότι αυτή η συμπεριφορά συνιστά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, διότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό και βλάπτει τους καταναλωτές.
Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία ότι οι χρήστες δεν βλέπουν κατ’ ανάγκη τα σχετικότερα αποτελέσματα των αναζητήσεών τους, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών, ενώ καταπνίγει την καινοτομία. Η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι η Google, για να δώσει τέλος στη συμπεριφορά αυτή, θα πρέπει να μεταχειρίζεται με τον ίδιο τρόπο τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών και εκείνες των ανταγωνιστών της.

Η Google αποκρούει τους ισχυρισμούς της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της απαντά με στοιχεία κίνησης επί μια δεκαετία, που αποδεικνύουν ότι η μηχανή της «παρείχε είκοσι δισεκατομμύρια δωρεάν κλικ σε aggregators την τελευταία δεκαετία στις χώρες της Ε.Ε., με την δωρεάν κίνηση να αυξάνεται κατά 227%».

Η Επιτροπή έχει επίσης κινήσει επισήμως χωριστή έρευνα για παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας σχετικά με τη συμπεριφορά της Google όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων Android. Η έρευνα θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον η Google έχει συνάψει αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή έχει καταχραστεί πιθανή δεσπόζουσα θέση στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων, των εφαρμογών και των υπηρεσιών για τις έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Τον Ιούνιο του 2014, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. είχε επιβάλλει πρόστιμο 1,06 δισ. ευρώ στην Intel, το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει ποτέ σε μια επιχείρηση.

Πάντως, η Google διατηρεί το δικαίωμα να απευθυνθεί στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για να αντιταχθεί στην επιβολή προστίμου και κυρίως, στην αλλαγή των πρακτικών της online.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr