Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μοναδική ηχογράφηση της φωνής της Βιρτζίνια Γουλφ σε υπέροχο animation

Μοναδική ηχογράφηση της φωνής της Βιρτζίνια Γουλφ σε υπέροχο animation

Με αφορμή τα 75 χρόνια από τον θάνατο της σπουδαίας μυθιστοριογράφου Βιρτζίνια Γουλφ, το BBC δημιούργησε ένα υπέροχο animation που συνοδεύει τη φωνή της Γουλφ, όπως αυτή διασώζεται στη μοναδική ηχογράφηση της συγγραφέως σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC.

«Ίσως αυτή να είναι (η) πιο εντυπωσιακή ιδιαιτερότητα (των λέξεων) -η ανάγκη τους για αλλαγή. Αυτό γίνεται επειδή η αλήθεια που προσπαθούν να συλλάβουν έχει πολλές πλευρές και την αποκαλύπτουν με το να είναι οι ίδιες πολύπλευρες, αναβοσβήνοντας πρώτα κατά έναν τρόπο, στη συνέχεια με έναν άλλο. Έτσι, σημαίνουν ένα πράγμα για κάποιον άνθρωπο, κάτι άλλο για κάποιον άλλο: είναι ακατανόητες σε μία γενιά, ξεκάθαρες στην επόμενη. Και είναι εξαιτίας αυτής της πολυπλοκότητάς τους που επιβιώνουν».

Αυτά έλεγε -μεταξύ άλλων- η σπουδαία μυθιστοριογράφος Βιρτζίνια Γουλφ σε μία σπάνια ηχογράφηση στο πλαίσιο της σειράς «Words Fail Me» του BBC. Η εκπομπή -από την οποία μόνο 8 λεπτά διασώζονται σήμερα- μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το BBC στις 29 Απριλίου 1937.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τον θάνατο της Βιρτζίνια Γουλφ, το BBC αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα animation που συνοδεύει την ηχογράφηση της φωνής της.

Σε αυτά τα οκτώ λεπτά, η Γουλφ λέει, μεταξύ άλλων:

«Οι λέξεις, οι αγγλικές λέξεις είναι γεμάτες από ηχώ, από αναμνήσεις, από σχέσεις -φυσικές. Έχουν βγει έξω, βρίσκονται στα χείλη των ανθρώπων, στα σπίτια τους, στους δρόμους τους, στα χωράφια τους, για τόσους πολλούς αιώνες. Και αυτή είναι μία από τις βασικές δυσκολίες στην καταγραφή τους σήμερα: είναι τόσο γεμάτες με νοήματα, μνήμες, ώστε έχουν συνάψει πολλούς διάσημους γάμους.

«[…] Σήμερα είναι αρκετά εύκολο να εφεύρει κανείς νέες λέξεις και να τις χρησιμοποιήσει. Πετάγονται στα χείλη κάθε φορά που βλέπουμε κάτι καινούριο ή αισθανόμαστε μια καινούρια αίσθηση: αλλά δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε γιατί η γλώσσα είναι παλιά» σημειώνει η Γουλφ.

«Τέλος, και πιο εμφατικά, οι λέξεις -όπως εμείς- για να ζήσουν άνετα, χρειάζονται την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Αναμφίβολα θα ήθελαν να σκεφτούμε και θα ήθελαν να αισθανθούμε πριν τις χρησιμοποιήσουμε. Αλλά τους αρέσει, επίσης, να κάνουμε ένα διάλειμμα, να χάσουμε τη συνείδησή μας. Η ασυνειδητότητά μας είναι η ιδιωτικότητά τους. Το σκοτάδι μας είναι το φως τους. Αυτή η παύση έγινε, αυτό το πέπλο σκοταδιού έπεσε για να δελεάσουμε τις λέξεις να έρθουν μαζί σε έναν γρήγορο γάμο που αποτελούν την τέλεια εικόνα της αιώνιας ομορφιάς. Αλλά όχι- τίποτε τέτοιο δεν θα συμβεί απόψε. Αυτοί οι μικροί φουκαράδες (οι λέξεις) έχουν χάσει την ψυχραιμία τους, αρνούνται να βοηθήσουν, είναι ανυπάκουοι, χαζοί. Τι μουρμουρίζουν; «Ο χρόνος τελείωσε. Σιωπή!»» καταλήγει η Βιρτζίνια Γουλφ.

Αγγελική Στελλάκη

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

    Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Παρασκευή 26 Απριλίου 2024