Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απάτες εκατομμυρίων με e-mail δήθεν από Σύρους που θέλουν να βγάλουν τα χρήματά τους έξω

Απάτες εκατομμυρίων με e-mail δήθεν από Σύρους που θέλουν να βγάλουν τα χρήματά τους έξω

Tο διεθνές ενδιαφέρον για τα δεινά που βιώνουν οι Σύροι πολίτες έχει εμπνεύσει απατεώνες που εκτελούν εκστρατείες τύπου «Nigerian scam» οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την καλοσύνη όσων επιθυμούν να βοηθήσουν τους πληγέντες από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Tο διεθνές ενδιαφέρον για τα δεινά που βιώνουν οι Σύροι πολίτες έχει εμπνεύσει απατεώνες που εκτελούν εκστρατείες τύπου «Nigerian scam» οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την καλοσύνη όσων επιθυμούν να βοηθήσουν τους πληγέντες από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, διαπιστώνει σε νεότερη έκθεσή της η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού και υπηρεσιών ασφαλείας, Kaspersky Lab.

Αυτού του τύπου οι απάτες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ονομάζονται «νιγηριανές απάτες» και αναφέρονται στην προσπάθεια του αποστολέα να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό του παραλήπτη ή να αποσπάσει χρήματα από αυτό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Θυμάστε τα μουλάρια που κουβαλούν λεφτά και τη σέξι χάκερ;

  • Τα money mules είναι άνθρωποι που στρατολογούνται για να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή να χρησιμοποιήσουν και τους δικούς τους για να εκταμιεύσουν ή να «ξεπλύνουν» χρήμα.

Πρόκειται για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία υποτίθεται ότι προέρχονται από Σύρους πολίτες που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη και βοήθεια στην επένδυση μεγάλων χρηματικών ποσών. Πολλά ισχυρίζονται ότι είναι από γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι έχουν δήθεν σκοτωθεί και – ως εκ τούτου – διαθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά που θέλουν να μεταφέρουν σε άλλη χώρα, καθώς επιθυμούν να φύγουν από τη Συρία. Για να είναι πιο πειστικά, πολλά μηνύματα περιέχουν παραπομπές σε έγκυρους ειδησεογραφικούς ιστότοπους και κάνουν αναφορές σε αληθινά γεγονότα και πραγματικούς ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και διασημότητες.

Πέρα από τις υποσχέσεις για οικονομικά οφέλη σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται επίσης τα συναισθήματα λύπης και συμπόνιας, με ιδιαίτερα συναισθηματικές προσωπικές ιστορίες. Αυτές περιλαμβάνουν καταγγελίες για πιέσεις στρατολόγησης στον ISIS ή ιστορίες γυναικών των οποίων οι οικογένειες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού.

  • Αξίζει να θυμάστε ότι e-mail από άγνωστους αποστολείς που προσφέρουν εκατομμύρια δεν μπορεί να είναι αληθινά.

Μηνύματα σε πολλές γλώσσες

Ενώ τα αγγλικά είναι η πιο δημοφιλής γλώσσα γι’ αυτά τα μηνύματα, η ομάδα της Kaspersky Lab εντόπισε επίσης email στα γερμανικά, στα γαλλικά και στα αραβικά. Για παράδειγμα, ο συντάκτης ενός email γραμμένου στα γερμανικά υποστηρίζει ότι πρέπει να μεταφέρει από τη χώρα $16 εκατομμύρια που σχετίζονται με την πώληση πετρελαίου.

Επίσης, ένα email γραμμένο στα γαλλικά υποτίθεται ότι προέρχεται από έναν πρόσφυγα, που οι συγγενείς του σκοτώθηκαν στον πόλεμο στη Συρία και τώρα ζει στη Γερμανία υπό άσχημες συνθήκες.

«Τα συνεχιζόμενα δεινά των Σύρων πολιτών και προσφύγων έχουν δώσει στους απατεώνες μια τέλεια ευκαιρία, για να «παίξουν» με τα συναισθήματα της διεθνούς κοινότητας, που προσπαθεί να υποστηρίξει όσους επλήγησαν. Η προσοχή στη λεπτομέρεια και ο τόνος των email αρκεί για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του παραλήπτη, αλλά όχι και την καχυποψία του.

  • Ωστόσο, όπως και με όλα τα email από άγνωστους αποστολείς, συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί και – σε περίπτωση αμφιβολίας – να μην ανοίγουν το email και απευθείας να το διαγράφουν.

Παρά το συγκινητικό περιεχόμενο αυτών των email, οι μόνοι που ωφελούνται από τη συμπόνια που δείχνουν πολλοί, θα είναι οι ίδιοι οι απατεώνες. Σε κάθε περίπτωση, όσοι θέλουν να βοηθήσουν τα θύματα του πολέμου στη Συρία, πρέπει να απευθύνονται σε επίσημους οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε η Tatyana Shcherbakova, Antispam Analyst της Kaspersky Lab.

Δείτε τι γράφουν στα απατηλά e-mail:



In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024