Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ναόμι Κλάιν: Το βιβλίο που έγινε ταινία για την κλιματική αλλαγή

Ναόμι Κλάιν: Το βιβλίο που έγινε ταινία για την κλιματική αλλαγή

Ελισάβετ Σταμοπούλου Η Ναόμι Κλάιν κάνει για ακόμη μια φορά αισθητή την παρουσία της κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή. Νέο της εγχείρημα, στο οποίο περιλαμβάνεται η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες όπου αναπτύχθηκαν πρωτοβουλίες κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος, επιβεβαιώνει τη διάθεση της για ενδυνάμωση της οικολογικής συνείδησης. Το εγχείρημα αυτό ακούει […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Η Ναόμι Κλάιν κάνει για ακόμη μια φορά αισθητή την παρουσία της κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή. Νέο της εγχείρημα, στο οποίο περιλαμβάνεται η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες όπου αναπτύχθηκαν πρωτοβουλίες κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος, επιβεβαιώνει τη διάθεση της για ενδυνάμωση της οικολογικής συνείδησης.

Το εγχείρημα αυτό ακούει στο όνομα This Changes Everything, το τελευταίο της βιβλίο που έγινε ταινία, και μιλά για την απάθεια που παρατηρείται όταν φτάνει η ώρα της ενεργού δράσης ενάντια στην οικολογική καταστροφή.

Το βιβλίο της διάσημης καναδής συγγραφέως και ακτιβίστριας έγινε ταινία από τον σκηνοθέτη σύζυγό της Άβι Λιούις. Η εισαγωγή του ντοκιμαντέρ κινείται στο ίδιο ύφος με το βιβλίο, με την Κλάιν να ομολογεί πως μισούσε πάντα τις ταινίες που πραγματεύονταν την κλιματική αλλαγή.

Με το Φεστιβάλ του Τορόντο να σηματοδοτεί την πρεμιέρα της ταινίας, η Κλάιν σημειώνει στον Guardian: «Προσπαθώ να καταλήξω στο ότι οι περισσότεροι από μας κοιτάμε μακριά από τον κίνδυνο. Τι συμβαίνει με το λιώσιμο των παγετώνων και με τις απελπισμένες πολικές αρκούδες που μας κάνουν να θέλουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας αλλού; Η απάντηση βρίσκεται στην 400ετή ιστορία που δείχνει τον άνθρωπο ως αιτία καταστροφής, οπότε είμαστε καταδικασμένοι».

Συνδέοντας το πρόβλημα με αδρανείς συμπεριφορές, προσθέτει: «Πιστεύω ότι η επικοινωνία γύρω από το περιβάλλον επικεντρώνεται στην παραδοχή που θέλει τους ανθρώπους να μη γνωρίζουν τα τρομακτικά γεγονότα. Το θέμα δεν είναι η άγνοια γύρω από τα ζητήματα αυτά, αλλά η άρνηση για ενημέρωση».

Το βιβλίο της Κλάιν, που απέσπασε θετικές κριτικές, κυκλοφόρησε το 2014 προβάλλοντας την ιδέα που θέλει την περιβαλλοντική συνείδηση και τον καπιταλισμό να είναι δύο ασύμβατες έννοιες. Και η ταινία του συζύγου της θέτει το ζήτημα αυτό σε πρώτη μοίρα , παρουσιάζοντας παραδείγματα κοινοτήτων που επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή.

Μεταξύ άλλων χωρών, όπως η Ινδία και ο Καναδάς, η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως παράδειγμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βιβλίο της Κλάιν γίνεται ταινία. Το τρίτο της βιβλίο The Shock Doctrine: The Rise and Disaster of Capitalism, έγινε ντοκιμαντέρ με τον Μάικλ Γουίντερμπότομ να συνυπογράφει τη σκηνοθεσία μαζί με τον Ματ Ουάιτκρος .

Όσον αφορά στο τελευταίο της εγχείρημα, η Κλάιν βρισκόταν στο μέσο της συγγραφής του όταν ο Λούις ετοίμαζε τη μεταφορά του σε ταινία με αφηγήτρια την ίδια τη συγγραφέα. Τέσσερα χρόνια έπρεπε να περάσουν για να πετύχει η Κλάιν με το σύζυγό της το αποτέλεσμα αυτό, κάνοντας επίσης γνωστή και στο Διαδίκτυο τη στρατηγική τους με την πρόσφατη έναρξη πολιτικού μανιφέστου στον Καναδά, λίγο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές. Στο κείμενο καθίσταται σαφής η ανάγκη φυγής της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα με την ταυτόχρονη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών. Φέρει υπογραφές ηθοποιών, μουσικών , συγγραφέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και εργατικών ενώσεων.

Ο σύζυγος της Κλάιν δηλώνει από τη μεριά του: «Είναι σαφές ότι οι πολιτικοί μας χρειάζονται ξύλο», αλλά, όπως λέει, βλέπει με ελπίδα το μέλλον.

entertainment.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024