Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η αφγανή δασκάλα που αφιερώθηκε στην εκπαίδευση μικρών προσφύγων

Η αφγανή δασκάλα που αφιερώθηκε στην εκπαίδευση μικρών προσφύγων

Αφιέρωσε τη ζωή της στην εκπαίδευση αφγανών κοριτσιών προσφύγων στο Πακιστάν. Πρόσφυγας και η ίδια από το Αφγανιστάν η δασκάλα Ακίλα Ασίφι είναι η φετινή νικήτρια του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Η 49χρονη δασκάλα τιμήθηκε για τη γενναία και ακούραστη αφοσίωσή της στην εκπαίδευση κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Αφιέρωσε τη ζωή της στην εκπαίδευση αφγανών κοριτσιών προσφύγων στο Πακιστάν. Πρόσφυγας και η ίδια από το Αφγανιστάν η δασκάλα Ακίλα Ασίφι είναι η φετινή νικήτρια του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η 49χρονη δασκάλα τιμήθηκε για τη γενναία και ακούραστη αφοσίωσή της στην εκπαίδευση αφγανών κοριτσιών που ζουν στο προσφυγικό χωριό Κοτ Τσαντάνα στο Πακιστάν, την ώρα που και η ίδια προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ζωής στην εξορία.

Παρά τους ελάχιστους πόρους και τις αξιοσημείωτες πολιτισμικές προκλήσεις, η Ασίφι έχει διδάξει χίλια κορίτσια στο στάδιο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πάνω από 2,6 εκατομμύρια Αφγανοί ζουν σήμερα στην εξορία και πάνω από τους μισούς είναι παιδιά. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας για τους πρόσφυγες για να επαναπατριστούν, να μετεγκατασταθούν ή να ενταχθούν στην τοπική κοινότητα με επιτυχία.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι σε όλο τον κόσμο μόνο ένα στα δύο παιδιά – πρόσφυγες έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο δημοτικό και μόνο ένα στα τέσσερα παιδιά πηγαίνουν στο γυμνάσιο. Για τα παιδιά – πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που ζουν στο Πακιστάν, το ποσοστό είναι ακόμα μικρότερο, καθώς το 80% περίπου των παιδιών αυτών δεν πηγαίνει σήμερα στο σχολείο.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιερες, επαίνεσε τις προσπάθειες της φετινής νικήτριας του παγκόσμιου ανθρωπιστικού βραβείου. «Η πρόσβαση στην ποιοτική και ασφαλή εκπαίδευση βοηθάει τα παιδιά να γίνουν ενήλικες που συνεχίζουν την πορεία τους με σταθερές δουλειές, ξεκινούν επιχειρήσεις και βοηθούν να χτίσουν τις κοινότητές τους – τα βοηθάει να είναι λιγότερο ευάλωτα απέναντι στην εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση. Επενδύοντας στην εκπαίδευση των προσφύγων δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να παίξουν το δικό τους ρόλο ώστε να σπάσει ο κύκλος της αστάθειας και των συρράξεων. Άνθρωποι όπως η Ακίλα Ασίφι κατανοούν ότι τα σημερινά παιδιά – πρόσφυγες θα καθορίσουν το μέλλον της πατρίδας τους, αλλά και το μέλλον του κόσμου μας»

Η Ύπατη Αρμοστεία ανακοινώνει επίσης τη δημοσιοποίηση έκθεσης με τίτλο «Breaking the cycle: Education and the future for Afghan refugees» («Σπάζοντας τον κύκλο: Η εκπαίδευση και το μέλλον των Αφγανών προσφύγων»). Στην έκθεση παρουσιάζονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, ιδίως τα κορίτσια – πρόσφυγες, στην πρόσβαση στην εκπαίδευση στο Πακιστάν.

Η Ασίφι είναι δασκάλα, έφυγε από την Καμπούλ μαζί με την οικογένειά της το 1992 και βρήκε ασφάλεια στον απομακρυσμένο προσφυγικό καταυλισμό του Κοτ Τσαντάνα. Η Ασίφι ήταν απογοητευμένη από την έλλειψη εκπαίδευσης για τα κορίτσια εκεί. Προτού φτάσει, οι αυστηρές πολιτισμικές παραδόσεις κρατούσαν τα περισσότερα κορίτσια μέσα στο σπίτι. Αλλά ήταν αποφασισμένη να δώσει σε αυτά τα κορίτσια την ευκαιρία για μάθηση.

Αργά αλλά με αποφασιστικά βήματα έπεισε την κοινότητα και άρχισε να διδάσκει σε λίγα μόνο παιδιά σε μια αυτοσχέδια σκηνή-σχολείο. Ετοίμαζε αντίγραφα ασκήσεων χειρόγραφα σε χαρτιά και τα μοίραζε στους μαθητές. Σήμερα η σκηνή-σχολείο είναι μια μακρινή ανάμνηση και περισσότερα από χίλια παιδιά παρακολουθούν μαθήματα σε μόνιμα σχολεία στο χωριό χάρη στην πρώτη αυτή προσπάθεια που χρησίμευσε ως παράδειγμα προς μίμηση.

Πιστεύει ότι καλλιεργώντας την πεποίθηση στη δύναμη της εκπαίδευσης για τα κορίτσια αυτής της γενιάς, θα διαμορφώσει τις ευκαιρίες που θα έχει η επόμενη γενιά. «Όταν έχεις στην κοινωνία σου μητέρες που έχουν λάβει εκπαίδευση, σίγουρα θα έχεις και μελλοντικές γενιές που θα λάβουν κι εκείνες εκπαίδευση», δήλωσε. «Επομένως, εάν εκπαιδεύεις κορίτσια, εκπαιδεύεις γενιές. Εύχομαι μια μέρα όταν ο κόσμος θα θυμάται το Αφγανιστάν, να μη το θυμούνται λόγω των πολέμων αλλά λόγω του επιπέδου της εκπαίδευσης».

«Η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Κι όμως, για εκατομμύρια παιδιά – πρόσφυγες είναι η σανίδα σωτηρίας τους για ένα καλύτερο μέλλον το οποίο με πόνο στην καρδιά το έχουν στερηθεί», είπε ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, Κχαλέντ Χοσεϊνί.

«Έχω γνωρίσει πολλούς νεαρούς πρόσφυγες που έχουν αποχωριστεί από όλα αυτά που τους έκαναν να νιώθουν ασφαλείς: το σπίτι τους, τις οικογένειές τους, τους φίλους τους και το σχολείο τους. Η επένδυση στην εκπαίδευσή τους είναι επένδυση στο μέλλον τους, που θα τους δώσει ελπίδα αλλά και την ευκαιρία να αποτελέσουν μια μέρα ενεργά μέλη της ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων πατρίδων τους».

«Η Ύπατη Αρμοστεία καταβάλλει προσπάθεια να δώσει σε όλα τα παιδιά – πρόσφυγες την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο. Η Ακίλα Ασίφι μας έδειξε ότι εάν υπάρχει κουράγιο και θάρρος μπορεί να υπάρξει αλλαγή. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα της».

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας τιμάει το εξαιρετικό ανθρωπιστικό έργο όσων βοηθούν τους αναγκαστικά εκτοπισμένους.

Η τελετή βράβευσης για το 2015 θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου στη Γενεύη, στην Ελβετία.

Μεταξύ των ομιλητών και των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση είναι η Επίτιμη Ισόβια Πρεσβευτής Καλής Θέλησης Barbara Hendricks, ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης Ger Duany, η Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Unicef και τραγουδίστρια Angelique Kidjo και ο εικαστικός καλλιτέχνης Cedric Cassimo.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024