Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: «Συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ερυθραία»

ΟΗΕ: «Συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ερυθραία»

Οι «συστηματικές και σε μεγάλη κλίμακα» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Ερυθραίας, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να συνιστούν ακόμη και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αναγκάζουν σε φυγή περίπου 5.000 πολίτες της χώρας μηνιαίως, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ.

Οι «συστηματικές και σε μεγάλη κλίμακα» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Ερυθραίας, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να συνιστούν ακόμη και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αναγκάζουν σε φυγή περίπου 5.000 πολίτες της χώρας μηνιαίως, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ.

Επειτα από έρευνα διάρκειας ενός έτους, τρεις ειδικοί που είχαν επιφορτιστεί με αυτήν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ περιγράφουν σε έκθεσή τους ένα σύστημα καταστολής, στο οποίο άνθρωποι συλλαμβάνονται τακτικά, τίθενται υπό κράτηση, βασανίζονται ή κηρύσσονται αγνοούμενοι και εξοντώνονται.

«Η επιτροπή διαπίστωσε ότι συστηματικές και σε μεγάλη κλίμακα παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν διαπραχθεί και συνεχίζουν να διαπράττονται στην Ερυθραία υπό την εξουσία της κυβέρνησης, ορισμένες εκ των οποίων θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζουν οι ειδικοί, η έκθεση των οποίων, συνολικής έκτασης περίπου 500 σελίδων, δόθηκε τη Δευτέρα στην δημοσιότητα.

Οι παραβιάσεις αυτές γίνονται «σε μια κλίμακα που σπάνια έχει διαπιστωθεί αλλού», επισημαίνουν.
Αυτό προκαλεί μια μαζική έξοδο με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Ερυθραίας να εγκαταλείπουν τη χώρα τους και να εκτίθενται στους κινδύνους των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.
Στα μέσα του 2014 η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολόγιζε σε 360.000 τους πολίτες της Ερυθραίας που είχαν εγκαταλείψει την χώρα τους και είχαν μεταβεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Οι πρόσφυγες από την Ερυθραία έρχονται δεύτεροι μετά τους Σύρους που αποπειρώνται να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Επειτα από 22 χρόνια παραμονής στην εξουσία του προέδρου Ισαΐα Αφεουέρκι, στην έκθεση γίνεται λόγος για τη χρήση οργουελικών πρακτικών με ένα σύστημα μαζικών παρακολουθήσεων, στο οποίο τα μέλη μιας οικογένειας πρέπει να λογοδοτούν τα μεν για τα δε, οι άνθρωποι κρατούνται για χρόνια υπό άθλιες συνθήκες χωρίς να γνωρίζουν ούτε καν τον λόγο γι’ αυτό και μια απεριόριστης διάρκειας στρατιωτική θητεία επιτρέπει στο καθεστώς να υπολογίζει σε ένα εργατικό δυναμικό που εργάζεται υπό συνθήκες δουλείας για δεκαετίες.

Οι αρχές της Ερυθραίας υποδουλώνουν τους ανθρώπους μέσω του συστήματος της στρατιωτικής θητείας, η οποία συνιστά στην πραγματικότητα «αυθαίρετη κράτηση, με βασανιστήρια, με σεξουαλικά βασανιστήρια, με καταναγκαστική εργασία και απουσία άδειας», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η θητεία αυτή υποτίθεται ότι διαρκεί 18 μήνες, ωστόσο η επιτροπή των ειδικών του ΟΗΕ μίλησε με έναν αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος κατάφερε να φύγει από τον στρατό έπειτα από 17 χρόνια.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης περιπτώσεις ανθρώπων που εκτελέστηκαν επειδή προσπάθησαν να αποφύγουν να καταταγούν στον στρατό ακόμη και πρόσφατα, το 2013.

Η Ερυθραία διατηρεί εξάλλου ένα ευρύ δίκτυο κέντρων κράτησης και θεωρεί οποιονδήποτε προσπαθεί να φύγει από τη χώρα προδότη, επισημαίνεται στην έκθεση. Ωστόσο μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχει ήδη εγκαταλείψει την χώρα, καθώς ένα ποσοστό 6% ως 10% των πολιτών της έχει καταχωρισθεί στον κατάλογο του ΟΗΕ με τους πρόσφυγες.

Οι αρχές της χώρας είχαν εφαρμόσει μια πολιτική «πυροβολούμε για να σκοτώσουμε» στα σύνορα της Ερυθραίας για να εμποδίζουν τη μαζική φυγή ανθρώπων και, όπως υπογράμμισε η επιτροπή των ειδικών του ΟΗΕ, εν έτει 2014 εξακολουθούσαν να πυροβολούνται άνθρωποι, αν και η κυβέρνηση της χώρας δηλώνει ότι έχει τερματίσει την πρακτική αυτή.

Η κυβέρνηση διατηρεί επίσης ένα «διεισδυτικό» δίκτυο παρακολούθησης για να ελέγχει τους πολίτες της, ενώ, σύμφωνα και πάλι με την έκθεση των ειδικών, έχουν διαπραχθεί ομαδικές εκτελέσεις εναντίον ορισμένων εθνοτικών ομάδων.

«Η επιτροπή συμπεραίνει ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το μεγάλης κλίμακας βασανιστήριο που υφίστανται οι πολίτες της Ερυθραίας σε ολόκληρη τη χώρα», επισημαίνεται στην έκθεση.
Η επιτροπή αυτή είχε ζητήσει από τις αρχές της Ερυθραίας πληροφορίες και να της επιτραπεί η πρόσβαση κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, αλλά «δεν είχε λάβει καμία απάντηση», σημειώνουν επίσης οι ερευνητές του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της Ερυθραίας δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την έκθεση αυτή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024