ΤτΕ: Προληπτική ένταξη στον ELA για τις 4 συστημικές τράπεζες
Αίτημα για ένταξη στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) για προληπτικούς λόγους και για τις 4 συστημικές τράπεζες, είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ασφαλείς τραπεζικές πηγές.
Spotlight
-
Κοινωνικά στρώματα χωρίς σημείο αναφοράς
-
Θεαματικές λύσεις στο λέμφωμα δίνουν οι καινοτόμες θεραπείες
-
Οι ιθαγενείς πήραν μολύβι και χαρτί και η τσέπη μένει πάλι αδειανή, η κυβέρνηση φυλλοροεί, η αντιπολίτευση υστερεί, ο λαός ασφυκτιεί
-
Κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος ΚΟΚ - Για ποιες παραβάσεις προβλέπει υψηλές ποινές
Αίτημα για ένταξη στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA-Emergency Liquidity Assistance) για προληπτικούς λόγους και για τις 4 συστημικές τράπεζες, είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ασφαλείς τραπεζικές πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, δύο από τις 4 συστημικές τράπεζες (Eurobank και Αlpha), επιβεβαίωσαν ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών αυτών, με τα οποία επικοινώνησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος, με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Το αίτημα για ένταξη και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο ELA θα συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.
Η προσφυγή των τραπεζών στο ELA, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πραγματοποιείται προληπτικά για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες ανάγκες ρευστότητας, που προκύπτουν μεταξύ άλλων λόγω της σχετικής και ελεγχόμενης υποχώρησης που εμφανίζεται στο επίπεδο των καταθέσεων αλλά και τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και των εξελίξεων περί το ελβετικό φράγκο που ζημιώνει περισσότερους από 60.000 δανειολήπτες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις