Η Google επιχειρεί στις 18 Δεκεμβρίου 2014 να πείσει το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια να απορρίψει την εκδίκαση μιας ομαδικής αγωγής που υποβλήθηκε τον Μάιο του 2014, για αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά διαδικτυακής αναζήτησης και από φορητές συσκευές.

Οι ενάγοντες θα επιχειρήσουν να αποδείξουν ότι η Google συνάπτει μυστικές συμφωνίες με τους κατασκευαστές smartphone και tablet για την παραχώρηση της άδεια εγκατάστασης του Google Android, υπό τον όρο ότι μαζί θα διαθέσουν μαζί προεγκαταστημένη και τη δική της σουίτα εφαρμογών. Μεταξύ αυτών, η αναζήτηση στο Ίντερνετ μέσω της μηχανής αναζήτησης της Google, η εγκατάσταση του YouTube και του καταστήματος διάθεσης εφαρμογών της εταιρείας, Google Play.

Σύμφωνα με την ομαδική αγωγή,
η τακτική αυτή οδήγησε σε τεχνητή αύξηση των τιμών των συσκευών από τους ανταγωνιζόμενους κατασκευαστές, μεταξύ των οποίων η Samsung και η HTC -στους ενάγοντες αναφέρονται δύο χρήστες, ένας με HTC One Evo 3D και ένας με Samsung Galaxy S III.

H Google κατηγορείται ότι προέβη στην σύναψη των μυστικών -με σχετική σήμανση- αυτών συμφωνιών προκειμένου να διατηρήσει και να επεκτείνει το μονοπώλιό της στην αγορά της διαδικτυακής αναζήτησης, βλάπτοντας όχι μόνο τον ανταγωνισμό αλλά και την ίδια, επιχειρηματολογεί ο Στιβ Μπέρμαν, επικεφαλής των δικηγόρων των εναγόντων, ο οποίος επιδιώκει να εκπροσωπήσει όλους τους αγοραστές τηλεφώνου ή ταμπλέτας με το Google Android OS στις ΗΠΑ.

Η Google ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει τίποτα στις συμφωνίες που συνάπτει με τους κατασκευαστές που εμποδίζει την διάθεση ανταγωνιστικών εφαρμογών μέσω των πολλαπλών καναλιών διανομής που υπάρχουν. Ζήτησε δε από το δικαστήριο να απορρίψει την εκδίκαση της υπόθεσης επειδή οι καταναλωτές είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν άλλα apps, με τους αντίδικους να απαντούν πως η Google γνωρίζει ότι οι περισσότεροι χρήστες είτε δεν ξέρουν πως να αλλάξουν τις προεπιλογές από τις ρυθμίσεις ή δεν θα μπουν στον κόπο να το κάνουν.

Δημοσιευμένες οι μυστικές συμφωνίες, χωρίς άμεση σχέση με την άδεια για το Android

Πάντως, οι επίμαχες μυστικές συμφωνίες προσκομίστηκαν ως τεκμήρια σε μια άλλη δικαστική υπόθεση αυτή της Oracle εναντίον της Google. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη δημοσιευτεί οι μυστικές συμφωνίες με την Samsung και την HTC από τον καθηγητή του Χάρβαρντ, Μπεν Έντελμαν . Σε αυτές τις συμφωνίες, η Google υποχρεώνει τους κατασκευαστές να εγκαθιστούν όλες τις εφαρμογές της εταιρείας και να τις προβάλλουν σε ιδιαίτερες θέσεις ή να παραπέμπουν σε αυτές εξαρχής (default). Εντούτοις, η ίδια συμφωνία δεν σχετίζεται με το Android, αφού για την εγκατάσταση του λειτουργικού υπάρχουν ξεχωριστές συμφωνίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ZDnet.com τον Φεβρουάριο.

Το ίδιο θέμα στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, ανησυχίες έχει προκαλέσει και στην αντίπερα όχθη η επέλαση της Google που αποδίδεται στην κυριαρχία της στην αγορά διαδικτυακής αναζήτησης, στο desktop αλλά και στο mobile (φορητές συσκευές). Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε με ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα στην Κομισιόν και συγκεκριμένα, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, να προχωρήσει στην διάσπαση της Google.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε στις 27 Νοεμβρίου 2014 ότι «πρέπει να αποφευχθεί η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης των εταιρειών διαδικτυακής αναζήτησης στην αγορά», καλώντας την Κομισιόν να εξετάσει την αποδέσμευση της δραστηριότητας αυτής από άλλες εμπορικές υπηρεσίες. Η Google κατέχει το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς στην διαδικτυακή αναζήτηση, και η Κομισιόν επί χρόνια εξετάζει καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

Reuters,In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr