Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάμερον προς ΕΕ: Κόκκινη γραμμή το αυστηρότερο πλαίσιο για μετανάστες

Κάμερον προς ΕΕ: Κόκκινη γραμμή το αυστηρότερο πλαίσιο για μετανάστες

Ο βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε τις εξαγγελίες του για τους αυστηρότερους κανονισμούς που θα επιδιώξει όσον αφορά το τι ισχύει με μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες στη Βρετανία, τις οποίες συνέδεσε με την παραμονή στους «28». Οι αλλαγές είναι «απόλυτη προϋπόθεση» στις συνομιλίες με την ΕΕ, είπε, αλλά «εάν δεν εισακουστούν, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτε» -δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς στο ενδεχόμενο βρετανικής αποχώρησης. Παράλληλα, είπε ότι θα διπραγματευτεί αλλαγές των ιδρυτικών συνθηκών της ΕΕ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε τις εξαγγελίες του για τους αυστηρότερους κανονισμούς που θα επιδιώξει όσον αφορά το τι ισχύει με μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες στη Βρετανία, τις οποίες συνέδεσε με την παραμονή στους «28».

Οι αλλαγές είναι «απόλυτη προϋπόθεση» στις συνομιλίες με την ΕΕ, είπε, αλλά «εάν δεν εισακουστούν, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτε» -δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς στο ενδεχόμενο βρετανικής αποχώρησης.

Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει πει ότι θα ζητήσει τις αλλαγές εάν εκλεγεί τον Μάιο.

Ο Κάμερον είπε ότι θα διπραγματευτεί αλλαγές των ιδρυτικών συνθηκών της ΕΕ.

«Υπάρχει μία συζήτηση στην Ευρώπη για το ποια ακριβώς σημεία της νομοθεσίας, ποια σημεία της Συνθήκης θα θέλεις να αλλάξεις, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το πακέτο θα χρειαστεί αλλαγή της Συνθήκης και είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορούμε να το διαπραγματευτούμε» είπε.

Ωστόσο, χαρακτηριστικό στην ομιλία του, αναφέρει ο Guardian, ήταν η έλλειψη του τόνου αντιπαράθεσης με την ΕΕ. Μάλιστα, ο Ντέιβιντ Κάμερον ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στα όσα έχουν προσφέρει οι μετανάστες στη Βρετανία.

«Είμαστε η Μεγάλη Βρετανία εξαιτίας της μετανάστευσης, όχι παρά την μετανάστευση» είπε.

Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν την Παρασκευή και μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι υπήκοοι χωρών της ΕΕ θα πρέπει πρώτα να έχουν εργαστεί για τέσσερα χρόνια πριν εφαρμοστούν και στην περίπτωσή τους ευνοϊκές φορολογικές προβλέψεις ή πριν αποκτήσουν πρόσβαση σε επιδόματα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Κάμερον προτείνει:

  • Να μην μπορούν οι μετανάστες από την ΕΕ να διεκδικούν παροχές στην εργασία, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, για τέσσερα χρόνια, καθώς και το να μην μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στην κοινωνική στέγαση για τέσσερα χρόνια.
  • Να μην μπορούν οι μετανάστες από την ΕΕ να διεκδικούν παροχές και φορολογικές ελαφρύνσεις για παιδιά που ζουν εκτός της Βρετανίας.
  • Οι μετανάστες να κληθούν να εγκαταλείψουν τη Βρετανία μετά από έξι μήνες, εάν δεν έχουν βρει δουλειά.
  • Να περιοριστεί το δικαίωμα των μεταναστών να φέρνουν μέλη της οικογένειάς τους στη Βρετανία.
  • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απέλασης για όσους έχουν καταδικαστεί.
  • Μεγαλύτερο διάστημα απαγόρευσης εισόδου στη Βρετανία για όσους ζητιανεύουν ή εξαπατούν.
  • Να μην μπορούν πολίτες των χωρών που θα γίνονται μέλη της ΕΕ από το να εργάζονται στη Βρετανία, μέχρι οι οικονομίες των χωρών αυτών να συγκλίνουν με εκείνες των υπολοίπων χωρών-μελών της ΕΕ.

Άλλες ιδέες που είχαν αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όπως η εγκαθίδρυση ενός ορίου στον αριθμό των μεταναστών, εγκαταλείφθηκαν.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων που έδειχναν την Πέμπτη νέα μεγάλη αύξηση της μετανάστευσης -κατά το μεγαλύτερο μέρος της από κράτη μέλη της ΕΕ- ερμηνεύθηκε ως πλήγμα για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που πιέζεται από την αύξηση της δημοτικότητας του αντιευρωπαϊκού, ξενοφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) έξι μήνες πριν τις κάλπες.

Ο ηγέτης του Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, δήλωσε, μιλώντας στο BBC, ότι χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να καταλάβει ο Ντέιβιντ Κάμερον πόσο σοβαρό είναι το θέμα. Είπε ότι ο βρετανός πρωθυπουργός μίλησε για έλεγχο. Δεν μπορείς να ελέγξεις τη μετανάστευση από την ΕΕ, όσο είσαι μέλος της, τόνισε ο Φάρατζ.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε μετά τις εξαγγελίες Κάμερον: «Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν έχει απολύτως καμία αξιοπιστία για τη μετανάστευση. Αυτός είναι κάποιος που ανέλαβε μία δέσμευση στις προηγούμενες εκλογές. Είπε: «Χωρίς εάν, χωρίς αλλά, θα μειώσουμε την καθαρή μετανάστευση» και αυτή αυξήθηκε. Είπε: «Διώξτε μας σε πέντε χρόνια εάν δεν τα καταφέρουμε». Λοιπόν, σίγουρα συμφωνώ με αυτό. Ειλικρινά, ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν έχει καμία αξιοπιστία για τη μετανάστευση και ειλικρινά οι πολίτες δεν θα πιστέψουν τις νέες υποσχέσεις του όταν έχει αθετήσει τις παλιές του υποσχέσεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024