Αντιμέτωπη με νέες ενστάσεις βρίσκεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Google, μετά την ενημέρωσή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ότι δεν έγιναν αποδεκτές από τους θιγόμενους οι νεότερες προτάσεις της για «ισότιμη» προβολή ανταγωνιστικών υπηρεσιών στα αποτελέσματα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης. Ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής Χοακίν Αλμούνια είχε επιχειρηματολογήσει τον Ιούνιο περί του αντιθέτου, εξηγώντας πως οι προτάσεις της Google ανακτούν τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά.

Ο Επίτροπος Αλμούνια κατά την παρουσίαση της ετήσιας αναφοράς για θέματα ανταγωνισμού στις 23 Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υπόθεση της Google και ζήτησε να μην μετατραπεί σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Σημείωσε δε πως, η Επιτροπή έχει δεχτεί επίσημα περισσότερες από 20 αντιρρήσεις σχετικά με τις προτάσεις που κατέθεσε η Google τον Φεβρουάριο του 2014 για να καθησυχάσει τις ανησυχίες της.

Μια από τις αντιρρήσεις αυτές είναι ότι οι πλέον προβεβλημένες θέσεις στα αποτελέσματα είναι δεσμευμένες από την Google, ανεξάρτητα από την ποιότητά τους, όταν την ίδια στιγμή όλες οι ανταγωνιστικές υπηρεσίες, ακόμα και όταν είναι πιο σχετικές με τα κριτήρια αναζήτησης, θα έχουν λιγότερο πλεονεκτική τοποθέτηση. Μπορείτε να διαβάσετε τις αντιρρήσεις των ευρωπαίων εκδοτών στην νεότερη πρόταση της Google για διακανονισμό στην Ε.Ε.

H Google προτείνει και εγγυάται ότι όποτε εμφανίζει η μηχανή της σε προβεβλημένη θέση τα αποτελέσματα από τις δικές της εξειδικευμένες υπηρεσίες αναζήτησης -για παράδειγμα, για προϊόντα, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ.-, θα παραθέτει και τις υπηρεσίες τριών ανταγωνιστών της. Οι εναλλακτικές προτάσεις θα εμφανίζονται σε ένα ξεχωριστό πλαίσιο με χρώμα, με χρέωση τουλάχιστον 0,03 ευρώ. Μπορείτε να δείτε όλες τις προτάσεις της Google προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενημέρωσα την εταιρεία για την αντιρρήσεις αυτές και ζήτησα την βελτίωση των προτάσεων από την Google. Θα πρέπει να δούμε εάν η Google μπορεί να κατευνάσει τις νεότερες αυτές ανησυχίες μας» είπε ο Επίτροπος αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα -είτε την εφαρμογή των νέων προτάσεων, είτε την έναρξη της διαδικασίας για την συμμόρφωση της Google με επιβολή προστίμου που μπορεί να φτάσει έως και το 10% των ετήσιων εσόδων της.

Στον επίλογό του, ο Χοακίν Αλμούνια τόνισε με νόημα ότι ανεξάρτητα από την τροπή που θα πάρει η υπόθεση Google, η Επιτροπή θα πρέπει να προστατεύσει τις αρχές της, δηλαδή την ανεξαρτησία, την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία της.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο