Δικαίωμα να μην καλλιεργούν «μεταλλαγμένα» αποκτούν οι χώρες της ΕΕ
Οι χώρες-μέλη της ΕΕ αποδέχτηκαν την Τετάρτη τη συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής προεδρίας για την αδειοδότηση νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Η ρύθμιση θα δίνει για πρώτη φορά περιθώριο στις χώρες-μέλη να αρνούνται την καλλιέργεια «μεταλλαγμένων» στα εδάφη τους αν το επιθυμούν.
Οι χώρες-μέλη της ΕΕ αποδέχτηκαν την Τετάρτη τη συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής προεδρίας για την αδειοδότηση νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Η ρύθμιση θα δίνει για πρώτη φορά περιθώριο στις χώρες-μέλη να αρνούνται την καλλιέργεια «μεταλλαγμένων» στα εδάφη τους αν το επιθυμούν.
Η συμφωνία υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των «28» και θα επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο. Στη συνέχεα θα πρέπει να πάρει πράσινο φως και από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια εξέλιξη που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.
Γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες καλλιεργούνται ευρέως στις ΗΠΑ και την Ασία, και αρκετές χώρες της ΕΕ όπως η Βρετανία πιέζουν για έγκριση νέων καλλιεργειών και στην Ευρώπη. Ωστόσο οι αντιδράσεις της Ελλάδας και άλλων χωρών που διαφωνούν με τα «μεταλλαγμένα» μπλόκαραν εδώ και χρόνια τη διαδικασία.
Η αδειοδότηση νέων «μεταλλαγμένων» καλλιεργειών γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για την ασφάλειά τους όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Μέχρι σήμερα, οι χώρες-μέλη δεν είχαν το περιθώριο να αρνηθούν τις εγκεκριμένες καλλιέργειες για μη επιστημονικούς λόγους.
Τα προβλήματα του ευρωπαϊκού συστήματος αδειοδότησης αναδείχτηκαν το Φεβρουάριο, όταν οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών-μελών της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν για το εάν θα επιτρέψουν την καλλιέργεια ενός νέου γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού.
Σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, η αδυναμία λήψης απόφασης σήμαινε ότι η νέα ποικιλία έπρεπε να εγκριθεί αυτόματα και υποχρεωτικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία όμως δέχτηκε να αναβάλλει την απόφασή της.
Η συμβιβαστική συμφωνία θα μπορούσε τώρα να ικανοποιήσει τις προτιμήσεις κάθε χώρας-μέλους. Η πρόταση προβλέπει ότι τα κράτη που διαφωνούν με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στο έδαφός τους θα πρέπει να προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα ζητά από τις εταιρείες να αποκλείουν τα κράτη αυτά όταν καταθέτουν αιτήματα για νέες καλλιέργειες.
Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν αντιρρήσεις, θεωρώντας ότι το νομικό πλαίσιο θα γινόταν πολύ ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας. Τελικά όμως πείστηκαν και τάχθηκαν υπέρ της πρότασης. Μόνο το Βέλγιο διαφώνησε και απείχε από την ψηφοφορία.
Πάντως, ακόμα και οι χώρες-μέλη που αρνούνται τις «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες δεν θα μπορούν να απαγορεύουν τη διέλευση από το έδαφός τους των εγκεκριμένων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει εγκρίνει την καλλιέργεια τεσσάρων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, ωστόσο μόνο μία από αυτές, το καλαμπόκι MON810 της Monsantο, εξακολουθεί να καλλιεργείται και σήμερα, κυρίως στην Ισπανία.
Η καλλιέργεια των υπόλοιπων, δύο ειδών καλαμποκιού (ΒΤ176 και Τ25) και της πατάτας Amflora, τελικά εγκαταλείφθηκε.
Εν αναμονή της έγκρισής τους βρίσκονται άλλα επτά αιτήματα, μεταξύ άλλων για το καλαμπόκι TC1507 της Pioneer, θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου DuPont.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις