Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πόλεμος» Ερντογάν-εφημερίδας Taraf με φόντο το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν

«Πόλεμος» Ερντογάν-εφημερίδας Taraf με φόντο το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν

Δικαστική διαμάχη μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και της φιλελεύθερης Taraf έχει ξεσπάσει με αφορμή αποκαλύψεις της εφημερίδας για απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας το 2004  για παρακολούθηση δίωξη του ισχυρού κινήματος του ιμάμη και στοχαστή Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει έλθει πλέον σε ρήξη με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Για «προδοσία» κατηγόρησε την εφημερίδα ο Ερντογάν λόγω αποκάλυψης «μυστικών του κράτους» και ζήτησε έρευνα. Δικαστικά προσφύγει και η Taraf εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού. Αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας.

Δικαστική διαμάχη μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και της φιλελεύθερης Taraf έχει ξεσπάσει με αφορμή αποκαλύψεις της εφημερίδας για απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας το 2004 για την παρακολούθηση και δίωξη του ισχυρού κινήματος του ιμάμη και στοχαστή Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει έλθει πλέον σε ρήξη με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Taraf για «προδοσία», καλώντας την αστυνομία να αναλάβει δράση. «Το να αποκαλύπτει κανείς μυστικά του κράτους δεν μπορεί να θεωρηθεί ελευθερία έκφρασης, είναι απλούστατα προδοσία» δήλωσε.

Εισαγγελείς άρχισαν άμεσα έρευνα εναντίον του Μεχμέντ Μπαρανσού, γνωστού δημοσιογράφου της Taraf που υπογράφει τις αποκαλύψεις.

Η εφημερίδα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι προσφεύγει επίσης στη Δικαιοσύνη κατά του Τούρκου πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγορεί ότι προσπαθεί να την συκοφαντήσει, παρουσιάζοντας τη δημοσιογραφική της έρευνα ως «προδοσία», και να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη που έχει επιληφθεί της υπόθεσης.

Το Νοέμβριο η εφημερίδα δημοσίευσε απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του 2004 για την δίωξη από τα όργανα του κράτους των μελών του του κινήματος που εμπνέεται από τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη και στοχαστή Φετουλάχ Γκιουλέν.

Την περίοδο εκείνη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κυριαρχούσαν οι στρατιωτικοί, οι οποίοι ιστορικά μέσω του οργάνου αυτού επιδίωκαν να επηρεάζουν τις αποφάσεις των πολιτικών κυβερνήσεων.

Αλλά στη συνέχεια η εφημερίδα δημοσίευσε νέα έγγραφα που αποκάλυπταν ότι η Τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MİT) και το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προχώρησαν σε εκτέλεση της απόφασης και άρχισαν να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να συντάσσουν καταλόγους για τα μέλη της νεολαίας του κινήματος.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζει εξόριστος από το 1999, ο Φετουλάχ Γκιουλέν κατήγγειλε τα σχέδια αυτά, ενώ οι ηγέτες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διέψευσαν πως έχουν την πρόθεση να βλάψουν την αδελφότητα.

Η διαμάχη ανάμεσα στον Ερντογάν και την αδελφότητα Γκιουλέν, η οποία τον είχε βοηθήσει το 2002 να αναλάβει τα ηνία, έχει έλθει στη δημοσιότητα εδώ και πολλές εβδομάδες εξαιτίας απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να κλείσει τα προπαρασκευαστικά σχολεία, ένα σημαντικό μέλος των οποίων ανήκουν στην αδελφότητα του Γκιουλέν και αποτελούν μια από τις κύριες πηγές εσόδων της.

Με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2014, η αδελφότητα δεν έκρυψε ότι δεν συμφωνεί με τον «αυταρχισμό» του Ερντογάν.

Κατά τους αναλυτές, ο ίδιος ο Ερντογάν είναι εκνευρισμένος από την αύξηση της δύναμης της δικτύου στον κρατικό μηχανισμό, καθώς έχει ήδη μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

Ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Μπαρανσού είχε γίνει το 2008 «μαύρο πρόβατο» του τουρκικού στρατού αποκαλύπτοντας στην ίδια εφημερίδα στοιχεία για την συνωμοσία του στρατού με το κωδικό όνομα «Βαριοπούλα» που στόχο είχε την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Πολλοί στρατηγοί καταδικάσθηκαν έκτοτε και βρίσκονται στις φυλακές με βάση τις αποκαλύψεις αυτές.

Οι διώξεις που ζητά τώρα ο Ερντογάν κατά της Taraf έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ελέν Φλοτρ, συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ, περιέγραψε τις διώξεις που ξεκίνησε η εισαγγελία της Άγκυρας εναντίον της εφημερίδας και του δημοσιογράφου Μεχμέτ Μπαρανσού ως «σκανδαλώδεις» και ανησυχητικές για τη γενικότερη κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, η αρθρογράφος της εφημερίδας Sabah Ναζλί Ιλιτζάκ, η οποία υπήρξε βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος, δήλωσε ότι η ενέργεια του Μεχμέτ Μπαρανσού δεν αποτελεί «προδοσία», αλλά τυπική «δημοσιογραφική δραστηριότητα». «Θεωρώ τη δημοσίευση υπηρεσία προς τη χώρα» είπε η ίδια.

Ο δημοσιογράφος Ντογάν Ακίν, του ανεξάρτητο διαδικτυακού τόπου T24, σχολίασε με τη σειρά του ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα προβληματικές.

«Πρόκειται για απόπειρες να δημιουργηθούν μαύρες τρύπες σαν αυτές που κάποτε κατάπιαν και τον ίδιο» λέει αναφερόμενος στην φυλάκιση του Ταγίπ Ερντογάν γιατί είχε απαγγείλει ένα ποίημα το 1999. «Οικοδομεί μέσα στο κράτος τον ίδιο λαβύρινθο από τον οποίον υπέφερε κι ο ίδιος» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ντογάν Ακίν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024