Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
AthensAppDays2013:Τι φέρνει το Firefox OS στα smartphone

AthensAppDays2013:Τι φέρνει το Firefox OS στα smartphone

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του Mozilla Firefox OS, του νέου λειτουργικού συστήματος Mozilla για smartphone. Την εκδήλωση διοργάνωσαν άνθρωποι από την κοινότητα του Mozilla και από τον Όμιλο ΟΤΕ (ΟΤΕ, COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ), σε συνεργασία με την Hub:raum Krakow, ένα φυτώριο καινοτομίας στην Πολωνία που δίνει χρηματοδότηση σε νέους επιχειρηματίες.

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του Mozilla Firefox OS, του νέου λειτουργικού συστήματος Mozilla για smartphone. Την εκδήλωση διοργάνωσαν άνθρωποι από την κοινότητα του Mozilla και από τον Όμιλο ΟΤΕ (ΟΤΕ, COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ), σε συνεργασία με την Hub:raum Krakow, ένα φυτώριο καινοτομίας στην Πολωνία που δίνει χρηματοδότηση σε νέους επιχειρηματίες. Παρών στην εκδήλωση που απευθυνόταν κυρίως σε προγραμματιστές ήταν και άνθρωποι από το πρόγραμμα COSMOTE StartUp που τρέχει αυτή την περίοδο, ως μια ευκαιρία για την αρχική χρηματοδότηση νέων πρωτότυπων ιδεών σε πλήθος τομέων. Στην συνάντηση αυτή, επίδοξοι προγραμματιστές δημιουργοί καινοτόμων επιχειρήσεων συναντήθηκαν με ανθρώπους που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την ανοδική πορεία τους, ανοίγοντας αμφότεροι τα χαρτιά τους.

Το θέμα της συνάντησης ήταν το Firefox OS και εκεί πρωταγωνιστής ήταν ο Mozilla, περισσότερο από μία δεκαετία υποστηρικτής του Web. Η κοινότητα δημιουργεί και προωθεί τα ανοιχτά πρότυπα καθώς θεωρεί πως, σε αντίθεση με τις προστατευμένες με δικαιώματα τεχνολογίες των εταιρειών, το ανοικτό ανοίγει τον δρόμο στην καινοτομία και, στην προκειμένη περίπτωση, προάγει το διαδίκτυο ως μια πλατφόρμα για όλους.

Σήμερα, μας θυμίζουν οι άνθρωποι της παγκόσμιας κοινότητας, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τον Mozilla Firefox για να έχουν πρόσβαση στην εμπειρία του διαδικτύου σε υπολογιστές, tablets και κινητά τηλέφωνα. Τώρα, με την πρόταση για Firefox OS και Firefox Marketplace, στην θέση των Google Android/Google Play και Apple iOS/AppStore, ο Mozilla ηγείται της δημιουργίας ενός νέου «οικοσυστήματος» για φορητές συσκευές που έχει χτιστεί εξ ολοκλήρου πάνω σε ανοιχτά διαδικτυακά πρότυπα. Μιλάει για αυτό ως «μια βιώσιμη εναλλακτική στους περιορισμούς που επιβάλλουν οι κλειστές πλατφόρμες». Άποψή μας είναι ότι, αν και το Android δεν είναι κλειστό, αυτό που ξέρουμε ως λειτουργικό από τις συσκευές μας είναι πράγματι κλεισμένο μέσα σε τείχη (όχι προστασίας), τα τείχη της Google.

Έτσι εξηγούνται δράσεις με χαρακτηριστικό τίτλο «Ελευθερώστε το Android σας» από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού, το οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι πολλές εφαρμογές κατασκοπεύουν τους χρήστες τους χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν (όπως το παράδειγμα του Carrier IQ) και μεταδίδουν προσωπικά δεδομένα, όπως το παλαιότερο θέμα με την ανάγνωση των βιβλίων διευθύνσεων στο iPhone. Άλλες συσκευές Android είναι πλήρως κλειδωμένες, δεν αφήνουν τους χρήστες να αφαιρέσουν προεγκαταστημένες εφαρμογές ή δεν τους στέλνουν τις ενημερώσεις του λειτουργικού, κατακερματίζοντας την αγορά. Αυτά είναι τα θέματα που φαίνεται ότι συνέβαλαν στην ανάπτυξη της πρωτοβουλίας για το Firefox OS.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το Firefox OS, οι συμμετέχοντες (με φυσική παρουσία ή από το live stream στο appdaysathens2013.gr) άκουσαν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Firefox OS, τις δυνατότητες και τα οφέλη που προσφέρει τόσο σε προγραμματιστές και τελικούς χρήστες.

Η κοινότητα θεωρεί ότι το Firefox OS συμφωνεί απόλυτα με την αποστολή του Mozilla «για την προώθηση του ανοιχτού χαρακτήρα, της καινοτομίας και των ίσων ευκαιριών στο διαδίκτυο». Κι αυτό καθώς, το Firefox OS είναι φτιαγμένο ως μια ανοιχτή πλατφόρμα.

  • Το ιδιαίτερο στοιχείο του Firefox OS είναι ότι δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμού κάθε λειτουργίας, δηλαδή τις κλήσεις, τα μηνύματα, την πλοήγηση κλπ, ως εφαρμογή χρησιμοποιώντας τεχνολογίες του web.
  • Το Firefox OS ξεχωρίζει γιατί καθιστά προσβάσιμες αυτές τις λειτουργίες της συσκευής που «ανήκαν» μόνο στις native εφαρμογές.

Το περιβάλλον χρήσης διεκδικεί τους τίτλους του «όμορφου, καθαρού, εύληπτου και εξατομικευμένου», όντας βασισμένο εξ ολοκλήρου στην HTML5. Τα smartphone με Firefox OS, λένε οι θιασώτες της προσέγγισης αυτής, μεταμορφώνονται διαρκώς για να καλύπτουν ανά πάσα στιγμή τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των χρηστών, σύμφωνα με τα δικά τους ενδιαφέροντα και τον τρόπο ζωής τους. Για να το κάνουν, δίνουν στον χρήστη μια σχετική λίστα από ήδη κατεβασμένες ή νέες εφαρμογές.

Ένα παράδειγμα που δίνουν για την περίφημη εξατομίκευση είναι ότι όταν εισάγει ο χρήστης στην Προσαρμοσμένη Αναζήτηση το όνομα της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας, το φόντο του τηλεφώνου θα αλλάξει για να την απεικονίσει και θα εμφανιστούν διάφορες σχετικές εφαρμογές, όπως app για την αγορά εισιτηρίων ή προϊόντων της εν λόγω ομάδας ή για την ενημέρωση με τα τελευταία νέα γύρω από αυτήν. Μην στέκεστε στο παράδειγμα, σκεφτείτε το μοντέλο.

Επίσης, οι δημιουργοί του Firefox OS μιλούν για την προστασία που παρέχει το Firefox OS απέναντι σε κινδύνους ασφαλείας -αν και η ασφάλεια και πιθανά κενά ασφάλειας αποτελέσαν θέμα στην εκδήλωση της Τετάρτης. Διαβάστε περισσότερα για το θέμα της ασφάλειας σε ένα λειτουργικό που είναι βασισμένο σε τεχνολογίες Web.

Επίσης, με το Firefox OS υπόσχονται «μια εξαιρετική νέα εμπειρία» για όλους όσοι χρησιμοποιούν smartphone, ακόμη και για αυτούς που συνδέονται για πρώτη φορά στο διαδίκτυο.

Από την εκδήλωση έγινε φανερό ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια αυτή, απευθύνονται στο επόμενο ένα δισεκατομμύριο χρήστες που θα αγοράσουν μέσα στα επόμενα χρόνια «έξυπνο τηλέφωνο». Το One Touch Fire που έφτιαξε η Alcatel είναι μια από τις λιγοστές προτάσεις που υπάρχουν προς το παρόν, έχει όμως το πράσινο φως από πολύ μεγάλα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με παρουσία σε πολλές χώρες. Δείτε επίσης το Geeksphone (Προ-παραγγελίες για το τρίτο Geeksphone με το λειτουργικό της… αλεπούς)

Στην διοργάνωση της εκδήλωσης συμμετείχε και το hub:raum Krakow, ένα φυτώριο καινοτομίας που στηρίζει νέους επιχειρηματίες σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Φυσικά, ιδιαίτερος λόγος έγινε και για το πρόγραμμα COSMOTE StartUp που τρέχει την ίδια περίοδο στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει τη δυνατότητα σε ομάδες που θα ξεχωρίσουν, να παρακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών διάρκειας τριών μηνών και να έρθουν σε επαφή με ελληνικές επενδυτικές εταιρείες, ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά σχήματα από το εξωτερικό.

Αμφότερα τα προγράμματα, απευθύνθηκαν στους προγραμματιστές που πήγαν στην Ιερά Οδό για να συμμετέχουν σε ένα πρώτο hackathon. Εκεί κλήθηκαν να ασχοληθούν με την ανάπτυξη εφαρμογών με την χρήση των ανοικτών τεχνολογιών όχι μόνο για την πλοήγηση στο Ίντερνετ και τις εφαρμογές που τρέχουν από τον browser αλλά και για την διεξαγωγή καθαρά λειτουργιών τηλεφώνου, όπως η διεκπεραίωση κλήσεων.

Θεωρούμε πως η εκδήλωση αυτή συμπλήρωσε άψογα την αποκλειστική διάθεση του smartphone ALCATEL One Touch Fire με την καινούργια πλατφόρμα από την COSMOTE, καθώς συνέβαλε στην διάχυση της απαραίτητης τεχνογνωσίας. Μπορείτε να διαβάσετε δυο λόγια για το One Touch Fire στο tech.in.gr, έχουμε όμως την συσκευή στα χέρια μας και θα έχουμε περισσότερα.

Το πρώτο που έχουμε να σας μεταφέρουμε είναι ότι η επιλογή αυτού του smartphone είναι μάλλον πολιτική. Το Alcatel One Touch Fire με την αλεπού που κουνάει την φλεγόμενη ουρά της, έχει στο «προφίλ» του το στοιχείο του προσιτού για όλους (κοστίζει περίπου 100 ευρώ), συνεπές με την φιλοσοφία του ελεύθερου, -«ελεύθερο όπως η ελευθερία»-, και την προτροπή να ασχοληθούμε χωρίς τεχνητούς περιορισμούς με το οικοσύστημα των φορητών μας συσκευών ή τουλάχιστον να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι συγχωρούμε όλα τα bugs -περιμένουμε να γίνει εφικτή η αξιοποίηση WiFi με authentication type EPA και εισαγωγή στοιχείων με βάση την Mac address και να εξαλειφθούν κάποια ανώδυνα περιστατικά ασταθούς λειτουργίας που έκαναν την οθόνη να αναβοσβήνει για λίγο. Από την άλλη, καλωσορίζουμε την πρόταση του ανοικτού Firefox OS, που στρέφει τα βλέμματα στην πολιτική -για το απόρρητο και τα δεδομένα, για την ασφάλεια και την κρυπτογράφηση, ακόμα και για το μοίρασμα των εσόδων- που ακολουθούν όλοι όσοι εμπλέκονται στην αγορά κινητής τηλεφωνίας από τα δίκτυα μέχρι τους κατασκευαστές συσκευών, τους προγραμματιστές εφαρμογών, τους παρόχους υπηρεσιών και περιεχομένου. Ενδιαφέρον επίσης έχει να δούμε πως θα αξιοποιήσουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ή πάροχοι υπηρεσιών την υποστήριξη του operator billing στο Firefox OS, δηλαδή της διευκόλυνσης να γίνεται χρέωση διαδικτυακών υπηρεσιών στον λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας του συνδρομητή.

Στην εκδήλωση App Dev Days Athens 2013, developers κλήθηκαν να αναπτύξουν κώδικα για εφαρμογές με βάση το λειτουργικό σύστημα Firefox. Επί 7 ολόκληρες ώρες, όσο δηλαδή διήρκεσε η διαδικασία ανάπτυξης των εφαρμογών, οι developers έβαλαν τα δυνατά τους για να αναπτύξουν εφαρμογές που να ανταποκρίνονται στα κριτήρια που είχαν τεθεί από μια Επιτροπή Αξιολόγησης. Η Επιτροπή ζήτησε πρωτοτυπία και καινοτομία, έμφαση στην σχεδίαση και αξιοποίηση των τεχνολογιών web και φυσικά, την βέλτιστη δυνατή εμπειρία στον χρήστη του νέου λειτουργικού.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, η Επιτροπή Αξιολόγησης επέλεξε σε πρώτη φάση τις 10 επικρατέστερες εφαρμογές, οι οποίες και παρουσιάστηκαν ενώπιον του κοινού της εκδήλωσης, και στη συνέχεια τις 3 καλύτερες, που τελικά έγιναν τέσσερις:

That’s one way to build Sopler! https://t.co/wkP8N2GZ4e Soon on #FirefoxOS #athensappdays2013 pic.twitter.com/g3TIuXW23s

Το έπαθλο για την ομάδα των μεγάλων νικητών @soplerproject ήταν ένα ταξίδι στην Πολωνία, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα hub:raum Krakow WARP. Μέσα σε λίγες ώρες, ανέπτυξαν ένα app για την δημιουργία λιστών προς μοίρασμα (π.χ. λίστα καλεσμένων, λίστα για ψώνια).

Η δεύτερη ομάδα κέρδισε τη συμμετοχή της στο Selection Day που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2013 και αποτελεί μέρος του προγράμματος COSMOTE StartUp.

Τα μέλη της τρίτης νικήτριας ομάδας έλαβαν ως δώρο από ένα νέο κινητό Alcatel One Touch Fire (όπως και τα μέλη της πρώτης και δεύτερης ομάδας).

  • Δείτε περισσότερα για το appdaysathens2013 στο Twitter με hashtag #AthensAppDays2013 και επιστρέψτε στο http://www.appdaysathens2013.gr/ για να δείτε βίντεο που ανεβαίνουν σταδιακά όπως διαπιστώνουμε από τις ενδιαφέρουσες για τους προγραμματιστές συνεδρίες από τους ειδικευμένους ανθρώπους του Mozilla.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους διεθνούς αναγνώρισης ομιλητές όπως ο Mozilla Evangelist Frederic Harper, ο Global Marketing Director for Firefox OS John Bernard, ο Business Development Manager & Evangelist της hub:raum Luka Sucic, αλλά και ο Διευθυντής Retail Marketing, Αγορών και Διακίνησης Εμπορευμάτων του Ομίλου ΟΤΕ Αλέξανδρος Ντάβος.

Ανθή Παναγιωτάκη @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024