Μια φορητή συσκευή εξαιρετικά χαμηλού κόστους (100 δολαρίων) που θα επιτρέπει την πρόσβαση στο Ίντερνετ στον χρήστη αλλά θα τον προστατεύει από τα μάτια των μυστικών υπηρεσιών, δηλώνει ότι θα διαθέσει στους Αμερικανούς τον Μάρτιο του 2014 ο εκκεντρικός επιχειρηματίας Τζον Μακ Άφι (το όνομά του έχει συνδεθεί με το φερώνυμο λογισμικό ασφάλειας της εταιρείας που ίδρυσε το 1989 και πούλησε πέντε χρόνια αργότερα). Η αντίστροφη μέτρηση για το D-Central του McAfee έχει ξεκινήσει στον δικτυακό τόπο της νέας εταιρείας που σύστησε στις ΗΠΑ, με την επωνυμία Future Tense Central.

Αφορμή για την κατασκευή της συσκευής που υπόσχεται να προασπίσει «την ιδιωτικότητα και την ελευθερία που βρίσκονται σε κίνδυνο» στάθηκαν οι αποκαλύψεις του ειδικού συνεργάτη της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε ο Μακ Άφι στο φεστιβάλ μουσικής και τεχνολογίας C2SV στο Σαν Χοσέ, στην Καλιφόρνια.

Ο Μακ Άφι υποστήριξε πως, αν και είναι πλέον 68 ετών μπορεί μέσα σε τρεις ημέρες, εάν του παραχωρήσει οποιοσδήποτε ελάχιστες προσωπικές πληροφορίες, να ενεργοποιήσει την κάμερα στον υπολογιστή του σπιτιού του και να δει ό,τι κάνει, αρκεί να παραμένει συνδεδεμένος στο Ίντερνετ. Ζούμε σε έναν εξαιρετικά ανασφαλή κόσμο, συμπλήρωσε.

Η πρότασή του περιλαμβάνει μια εξαιρετικά μικροσκοπική συσκευή που δημιουργεί ένα δίκτυο εμβέλειας τριών τετραγώνων στην πόλη. Το D-Central μπορεί να επιτρέψει την διακίνηση αρχείων μέσω Ίντερνετ, χωρίς να είναι σαφές ποιος έστειλε ή ποιος ικανοποίησε το σχετικό αίτημα για το upload ή το download, χρησιμοποιώντας πιθανά την τοπολογία των λεγόμενων δικτύων Mesh.

Ο Μακ Άφι σκοπεύει επίσης, να δημιουργήσει δημόσια σημεία πρόσβασης στο Ίντερνετ σε κάθε μεγάλη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών και δηλώνει πως εάν η αμερικανική κυβέρνηση δεν του επιτρέψει να διαθέσει το D-Central θα το κάνει στην Ευρώπη ή ακόμα και σε χώρες του Τρίτου Κόσμου -«κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει», είπε.

Αναμφίβολα το D-Central θα είναι χρήσιμο και σε εγκληματίες, παραδέχτηκε ο Μακ Άφι (αφού η συσκευή κρύβει τον αποστολέα/παραλήπτη των αιτημάτων και την γεωγραφική του θέση), το ίδιο όμως έχει συμβεί και με το… τηλέφωνο, επεσήμανε με νόημα. Μπορείτε να δείτε το σχετικό απόσπασμα σε βίντεο που παραπέμπει το ZDnet (μετά το 24ο λεπτό).

H προσωπική ιστορία του εκατομμυριούχου Μακ Άφι έγινε πρωτοσέλιδο στα τέλη του 2012, όταν επιχείρησε να διαφύγει από την Μπελίτσε στην Κεντρική Αμερική, όπου τον αναζητούσε η αστυνομία για να καταθέσει σε μια περίεργη υπόθεση φόνου. Ο ίδιος λέει «όλη την αλήθεια» για την περιπέτειά του σε βίντεο στο προσωπικό του κανάλι στο YouTube.

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr