Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To Chromecast θα παίζει και τα δικά μας βίντεο, υπόσχεται η Google

To Chromecast θα παίζει και τα δικά μας βίντεο, υπόσχεται η Google

H μικροσκοπική συσκευή των 35 δολαρίων που ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου 2013 η Google φτιάχτηκε για να φέρνει στην τηλεόραση με τεχνολογία ροής, βίντεο από συνεργαζόμενες με την εταιρεία διαδικτυακές υπηρεσίες. Η τύχη ενός app που έκανε το ίδιο για τα βίντεο στην προσωπική βιντεοθήκη του χρήστη στάθηκε αφορμή για να επιβεβαιωθεί από την Google κάτι που ήταν ασαφές: το Chromecast θα στέλνει στην τηλεόραση και βίντεο στο δικό μας cloud.

H μικροσκοπική συσκευή των 35 δολαρίων που ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου 2013 η Google φτιάχτηκε για να φέρνει στην τηλεόραση βίντεο από συνεργαζόμενες με την εταιρεία διαδικτυακές υπηρεσίες με τεχνολογία ροής από το cloud. Η τύχη ενός app που έκανε το ίδιο για τα βίντεο στην προσωπική βιντεοθήκη του χρήστη στάθηκε αφορμή για να αποσαφηνιστεί από την Google κάτι που ήταν ασαφές: το Chromecast θα στέλνει στην τηλεόραση και προσωπικά βίντεο, αποθηκευμένα τοπικά.

H εφαρμογή AllCast για το Chromecast αναλάμβανε την ζωντανή αναπαραγωγή περιεχομένου (με streaming) που είναι αποθηκευμένο στην Gallery του κινητού τηλεφώνου, ή σε υπηρεσίες φιλοξενίας αρχείων στο cloud, όπως το Dropbox και το Google Drive (και επομένως, παραμένουν αποθηκευμένα στον σκληρό δίσκο του χρήστη). Ωστόσο, μια ενημέρωση λογισμικού στο SDK του Chromecast ουσιαστικά αχρήστευσε πλήρως το app του Κoushik Dutta, μεταδίδει το Verge. Η κίνηση αυτή οδήγησε στο λογικό συμπέρασμα πως η Google δεν έχει την πρόθεση να επιτρέψει την αναπαραγωγή οποιουδήποτε περιεχομένου στην τηλεόραση μέσω του Chromecast, παρά μόνο υπηρεσίες που έχουν να κερδίσουν από την διάθεσή του, όπως το ίδιο το Google Play ή η Netflix. Ο προγραμματιστής θεώρησε την απενεργοποίηση της δυνατότητας local_playback εσκεμμένη.

Στην πρώτη επίδειξη του Chromecast, ο χρήστης μπορούσε να αγγίξει το πλήκτρο Cast στο app του YouTube, της Netflix και σε ταινίες ενοικιασμένες από το Google Play. Επιλέγοντας cast, ο χρήστης δίνει την εντολή στο Chromecast να αντλήσει το αιτούμενο περιεχόμενο από το Ίντερνετ, δηλαδή να το μεταδώσει με streaming, ελευθερώνοντας την συσκευή από την οποία δόθηκε η εντολή. Επίσης, η Google έδειξε να προβάλλεται στην τηλεόραση περιεχόμενο από καρτέλες (tabs) του browser Chrome σε ένα Chromepixel να προβάλλεται στην τηλεόραση, διευκρινίστηκε ωστόσο πως αυτή η προσπάθεια βρίσκεται στα πρώτα της βήματα αλλά θα προχωρήσει. Η απορία ήταν αναμενόμενη: τι γίνεται με τα προσωπικά βίντεο που δεν έχουν ανέβει στο YouTube, ή με την μουσική που δεν φιλοξενείται από τις υπηρεσίες της Google;

Οι υποψίες ότι το Chromecast δεν θα επιτρέπει την αναπαραγωγή περιεχομένου του χρήστη είναι ανυπόστατες, βεβαιώνει η Google. Μετά την περιπέτεια του AllCast, η εταιρεία υποστηρίζει πως το περιεχόμενο του χρήστη παραμένει ευπρόσδεκτο, όπως και τα app που θα υποστηρίξουν την αναπαραγωγή του στην TV. Εντούτοις, το βαλιτσάκι των εργαλείων για προγραμματιστές δεν περιέχει ακόμα όλα τα απαραίτητα εργαλεία και το Google Cast SDK διατίθεται μόνο για πειραματισμό. H εταιρεία αποδίδει την απενεργοποίηση της δυνατότητας local playback για περιεχόμενο αποθηκευμένο τοπικά στις συνεχείς ενημερώσεις του υπό ανάπτυξη SDK. Ο Dutta είχε χρησιμοποιήσει τεχνικές reverse engineering για να αναπτύξει το AllCast, και σύμφωνα με την Google, σύντομα δεν θα χρειάζεται να αποκρυπτογραφήσει τον τρόπο που λειτουργεί το Chromecast για να το επιτύχει.

Πάντως, η συζήτηση στην σελίδα του προγραμματιστή στο Google+ έχει φουντώσει και ο ίδιος ο Dutta δεν έχει σχολιάσει την επίσημη απάντηση της Google στο Verge. Φαίνεται να εμμένει στην διαπίστωσή του ότι, η απόσυρση της δυνατότητας ελεύθερης αναπαραγωγής περιεχομένου ήταν σκόπιμη και δεν θα πρέπει να αποδίδεται στο γεγονός ότι το SDK βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024