Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ελπίδες αναστροφής της τύφλωσης δίνει θεραπεία βλαστικών κυττάρων

Ελπίδες αναστροφής της τύφλωσης δίνει θεραπεία βλαστικών κυττάρων

Η προοπτική της αναστροφής της τύφλωσης ενδεχομένως σε μερικά χρόνια να είναι εφικτή, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές που σε ζωική μελέτη κατάφεραν να αποδείξουν ότι το τμήμα του οφθαλμού που ανιχνεύει το φως μπορεί να επιδιορθωθεί με βλαστικά κύτταρα.

Η προοπτική της αναστροφής της τύφλωσης ενδεχομένως σε μερικά χρόνια να είναι εφικτή, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές που σε ζωική μελέτη κατάφεραν να αποδείξουν ότι το τμήμα του οφθαλμού που ανιχνεύει το φως μπορεί να επιδιορθωθεί με βλαστικά κύτταρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Biotechnology, ομάδα ειδικών από το Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο του Μουρφιλντς και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου πιστεύει ότι σύντομα θα μπορέσει να σχεδιάσει και κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

Οι φωτο-υποδοχείς, τα κύτταρα δηλαδή του αμφιβληστροειδή χιτώνα αντιδρούν στο φως και το μετατρέπουν σε ηλεκτρικό σήμα, το οποίο και πηγαίνει στον εγκέφαλο. Ωστόσο, οι φωτο-υποδοχείς σε ορισμένες περιπτώσεις τύφλωσης καταστρέφονται, όπως η νόσος του Stargardt και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Οι βρετανοί επιστήμονες απέδειξαν ότι είναι εφικτή η αντικατάσταση των φωτο-υποδοχέων άρα και η αναστροφή της τύφλωσης με την τεχνική της δημιουργίας αμφιβληστροειδών χιτώνων σε εργαστηριακές συνθήκες.

Αρχικά συνέλεξαν χιλιάδες βλαστικά κύτταρα, τα οποία καλλιέργησαν για να μεταμορφωθούν σε φωτο-υποδοχείς και στη συνέχεια τα ένεσαν στα μάτια τυφλών ποντικιών.

Όπως διαπιστώθηκε τα βλαστικά κύτταρα προσκολλήθηκαν στην υπάρχουσα δομή του οφθαλμού και σταδιακά έγιναν λειτουργικά. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητάς τους προς το παρόν κρίνεται μικρή, αφού μόνο περίπου 1.000 κύτταρα από τα 200.000 που μεταμοσχεύθηκαν τελικά προσκολλήθηκαν στο μάτι.

«Πρόκειται για απτή απόδειξη ότι οι φωτο-υποδοχείς μπορούν να μεταμοσχευθούν από μια εμβρυϊκή πηγή βλαστικών κυττάρων και να μπορούμε σε πέντε χρόνια από τώρα να σχεδιάσουμε μια κλινική μελέτη σε ανθρώπους», εξηγεί ο καθηγητής Ρομπιν Αλι, επικεφαλής των ερευνητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μάτι είναι ένα από τα πιο προηγμένα πεδία της έρευνας βλαστικών κυττάρων. Θεωρείται σχετικά απλό καθώς τα κύτταρα που αντιλαμβάνονται το φως πρέπει να περάσουν το ηλεκτρικό τους σήμα σε ένα ακόμη κύτταρο για να φτάσει τελικά στον εγκέφαλο, εν αντιθέσει με την αντιστροφή της άνοιας που απαιτεί τα κύτταρα να προσκολληθούν σε πολλά άλλα εγκεφαλικά κύτταρα.

Επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ αδύναμο στα μάτια άρα υπάρχει μικρή πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος. Μερικά κύτταρα μπορούν επίσης να κάνουν μεγάλη διαφορά στα μάτια. Δεκάδες εκατοντάδες βλαστικά κύτταρα στο μάτι μπορούν να βελτιώσουν την όραση, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στην περίπτωση ενός μεγάλου οργάνου όπως το ήπαρ.

health.in.gr

Only in

Μηνύματα Τσίπρα από το Βελιγράδι – Σύσκεψη για τα δυτικά Βαλκάνια και συνάντηση με τον Σέρβο πρωθυπουργό

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ψηφιστεί πρόεδρος της επιτροπής της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του συμβουλίου της Ευρώπης για τα Βαλκάνια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2024