Ο Χάρης Ρώμας ή Χαράλαμπος Ρασσιάς -στιχουργός, ηθοποιός και σεναριογράφος της τηλεόρασης και του κινηματογράφου- γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Μαρτίου 1960.
Απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη με δασκάλους τον Τάσο Λιγνάδη, τον Κώστα Γεωργουσόπουλο και τον Ματθαίο Μουντέ όπου αυτοί ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν στο πρόσωπό του το ταλέντο του.

Πτυχιούχος της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με τις σπουδές του άρχισε να παρακολουθεί και μαθήματα υποκριτικής στη δραματική σχολή θεάτρου του «Πέλλου Κατσέλη».

Μαθητής της σχολής ακόμα, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην «Πορνογραφία» του Μάνου Χατζιδάκι και κορυφαίο του χορού στον «Αίαντα» του Σοφοκλή με το Εθνικό Θέατρο.

Οι ρόλοι που θεωρεί «σταθμούς» στην καριέρα του είναι ο Michael στο «Παιχνίδι αγοριών» του Mort Croley (για τον οποίο τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας) και τον Jant στη «Γαμήλια δεξίωση».

Τρεις φορές του έχει απονεμηθεί το θεατρικό Βραβείο Παναγιώτη Παπαδούκα.

Έχει γράψει τα σενάρια των κινηματογραφικών ταινιών «Ροζ ολοταχώς» του Δημήτρη Γιανουτζάκη και «Γυναίκες δηλητήριο» του Νίκου Ζερβού μαζί με την Άννα Χατζησοφιά.

Έπαιξε στην ταινία «Γλυκεία συμμορία» του Δημήτρη Νικολαϊδη.

Οι μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες του είναι οι «Μεν και οι Δεν», «Ο κακός Βεζίρης», «Κωνσταντίνου και Ελένης», το «Λίφτινγκ», το «Καφέ της Χαράς», «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο».

Επίσης έχει σκηνοθετήσει μαζί με την Κέλλυ Σταμουλάκη τα έργα της για παιδιά «Ως την άκρη του ονείρου» και «Το Μυστικό της Θαλασσοχώρας» και διασκεύασαν τη «Δωδέκατη Νύχτα».


Στην κρατική τηλεόραση τηλεόραση έκανε το ξεκίνημά του με πρωταγωνιστικές εμφανίσεις όπως «Αστέρια από Χώμα», «Σκληρά Καρύδια» καθώς έγραψε το σενάριο και πρωταγωνίστησε στη σειρά «Ελλάς – Παλλάς».
Συνέχισε με την ιδιωτική τηλεόραση, όπου έγραψε το σενάριο αλλά και εμφανίστηκε δίπλα στη Ρένα Βλαχοπούλου στη σειρά «Μάμα μία», όπου έπαιξε τον γιο της.

Έγραψε το σενάριο της τηλεταινίας «Αγαπώ τη μαμά σου» και πρωταγωνίστησε στο πλάι της Μπέτυς Λιβανού σε σκηνοθεσία του Χάρη Παπαδόπουλου.

Επίσης υπογράφει και τους στίχους των τραγουδιών «Η σχεδία», που ερμηνεύει η Γλυκερία, «Η καινούρια σελίδα», η Λένα Αλκαίου, «Ας εκτεθώ» ο Γιώργος Λιανός, «Το παλιατζίδικο» ο Δημήτρης Μπάσης, «Δύο χείλη κατακόκκινα» ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και άλλα.

«Οι ράγες πίσω μου» είναι το πρώτο θεατρικό έργο που υπογράφει ως συγγραφέας.

Επίσης έχει κάνει πολλές μεταφράσεις και διασκευές, κείμενα για επιθεωρήσεις και σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

Φωτογραφίες: από Αρχείο ΔΟΛ
Μαριάννα Μπήλιου