Η Intel προωθεί τα tablet των συνεργατών κατασκευαστών της με τον πρώτο Intel Atom για αυτά και Windows 8, τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα στα ράφια των καταστημάτων και online. Στην εορταστική περίοδο παραπέμπει για την εισαγωγή tablet που θα φέρουν το πρώτο SoC (system on a chip) με τετραπύρηνο Atom σε κλίμακα 22 νανομέτρων, το οποίο θα διαδεχτεί τον τρέχοντα Atom Z2760.

Η σειρά των επεξεργαστών χαμηλής κατανάλωσης που περιορίζεται μέχρι και στα 7 Watt καθιστά εφικτή την κατασκευή εξαιρετικά λεπτών, ελαφριών Ultrabook με οθόνες αφής, είτε πρόκειται για μετατρέψιμους σε tablet φορητούς υπολογιστές (convertible), ή laptop από τα οποία αποσπάται η οθόνη και λειτουργεί αυτόνομα ως tablet (detatchable) ή απλά tablet.

Πριν διατεθούν οι επεξεργαστές Intel Core 4ης γενιάς, η Intel θα προσθέσει νέα τσιπ στην τρέχουσα τρίτη γενιά. Το Lenovo IdeaPad Yoga 11S Ultrabook καθώς και ένα Ultrabook detachable από την Acer που αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα θα είναι τα πρώτα που θα φέρουν μια νέα γενιά επεξεργαστών χαμηλότερης κατανάλωσης στην τρέχουσα, 3η γενιά επεξεργαστών Intel Core. Αναμένονται την άνοιξη και έγινε η επίδειξή τους στην σκηνή της CES 2013.

«Η οικογένεια επεξεργαστών Intel Core 4ης γενιάς (γνωστή με την κωδική ονομασία Haswell) θα οδηγήσει στην κυκλοφορία Ultrabook όλων των προαναφερόμενων κατηγοριών (detachable, convertible Ultrabook, tablet) με αυτονομία μιας ολόκληρης ημέρας, κάτι που συνιστά την μεγαλύτερη στην ιστορία της Intel αύξηση της ζωής της μπαταρίας από γενιά σε γενιά επεξεργαστών», υποστήριξε ο κατασκευαστής από το Λας Βέγκας.

Οι πρόεδροι της Intel υποστήριξαν ότι με τους επεξεργαστές 4ης γενιάς προσθέτει νέους τρόπους χειρισμού των υπολογιστών με την αφή, την φωνή, την αναγνωριση προσώπου και τα νεύματα.

Με την 4η γενιά Intel Core, η Intel υπόσχεται νέα συστήματα με αυτονομία 9 ώρες. Στην CES η Intel έδειξε ένα πρότυπο σύστημα Ultrabook detachable (με την κωδική ονομασία «North Cape») που μετατρέπεται σε tablet και λειτουργεί αδιάκοπα με μπαταρία επί 13 ώρες (docked).

Εντυπωσιακή ήταν η επίδειξη νέων τρόπων χειρισμού συσκευών ιδιαίτερα με τις κινήσεις των χεριών ή των δακτύλων, την αναγνώριση προσώπου και τις φωνητικές εντολές, κάτι που γίνεται εφικτό μεταξύ άλλων με κάμερες με αισθητήρα βάθους, 3D. Η Intel μάλιστα δηλώνει πως φέτος θα δούμε περισσότερα Ultrabook και συστήματα AiO με εφαρμογές για έλεγχο με την φωνή (Oragon Assistant) και αναγνώριση προσώπου (Fast Access) για την διευκόλυνση της πρόσβασης και την απαλλαγή από τα password.

Μια από τις υλοποιήσεις που κερδίζουν τουλάχιστον την προσοχή όσων παρακολουθούν τις εξελίξεις της τεχνολογίας είναι αυτή των υπολογιστών όλα-σε-ένα, με μπαταρία στην «πλάτη» τους, που μεταφέρονται εύκολα μέσα στο σπίτι ή το γραφείο. Είναι συστήματα υψηλών επιδόσεων με μεγάλες οθόνες αφής που μπορούν να αποτελέσουν ένα ταμπλό για παιχνίδι με πολλούς παίκτες ή ακόμα και ως ένας καμβάς ζωγραφικής λειτουργεί διαδραστικά με τον δημιουργό. Παρεμπιπτόντως, ένα τέτοιο σύστημα πρότεινε από την CES 2013 η Lenovo με το IdealCentre Horizon (διαβάστε σχετικά), ένα Table PC με Intel Core i7 με διαγώνιο 68 εκατοστά (καθώς και ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό μοντέλο με διαγώνιο περίπου 1 μέτρο) που θα κυκλοφορήσει το 2013 σε τιμή που ξεκινά από τα 1700 δολάρια (περίπου 1300 ευρώ).

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr