Από το βήμα του μεγαλύτερου συνεδρίου κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, το Ίδρυμα Mozilla ανακοίνωσε ότι ο ισπανικός κολοσσός των επικοινωνιών, η Telefonica θα είναι η πρώτη που θα διαθέσει μέσα στο έτος τις πρώτες συσκευές Boot to Gecko.

Στο στρατόπεδό της έχουν επίσης συνταχθεί Adobe και Qualcomm, γνωστή για τους επεξεργαστές της σε smartphone, και κυρίως στην πληθώρα Android.

Ο δικτυακός τόπος για την πρωτοβουλία Open Device βρίσκεται στη  διεύθυνση http://www.openwebdevice.com/ και ο λογαριασμός στο Twitter @OpenWebDevice

Όλοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προωθήσουν το πρότυπο HTML5 ως μια βιώσιμη επιλογή για την πλατφόρμα των κινητών τηλεφώνων του μέλλοντος.

Σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, η Telefonica αποκάλυψε την πρόθεσή της να εργαστεί με το Ίδρυμα Mozilla για την ανάπτυξη συσκευών οι οποίες θα βασίζονται αποκλειστικά στο Web, στην HTML5 και τα εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών στον Παγκόσμιο Ιστό (Web API).

  • Αυτό σημαίνει, εξηγεί η Telefonica ότι όλες οι λειτουργίες της συσκευής, δηλαδή οι κλήσεις, τα μηνύματα, η πλοήγηση στο Διαδίκτυο, τα παιχνίδια κ.λπ. θα αναπτυχθούν υπό μορφή εφαρμογών HTML5 και θα εκτελούνται μέσα από τον Firefox, τον browser του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Mozilla. Έτσι, με το Boot2Gecko, δεν θα παρεμβάλλεται κανένα άλλο λειτουργικό σύστημα, ολόκληρη η πλατφόρμα, οι εφαρμογές, οι υπηρεσίες και το περιβάλλον διεπαφής με το χρήστη θα είναι γραμμένα σε HTML5.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Mozilla, οι συσκευές Boot to Gecko μπορούν να επιφέρουν σημαντική βελτίωση στην ταχύτητα εκτέλεσης των λειτουργιών τους αλλά και στο κόστος διάθεσής τους. Μια κρυφή ματιά στο τι μπορεί να υποστηρίξει η HTML5 μπορούμε να δούμε σε ένα σύντομο βίντεο που διέθεσε το Ίδρυμα Mozilla.

Επίσης, με ενθουσιασμό ανακοινώθηκε η υποστήριξη της Deutche Telekom σε «μια ανοικτή πλατφόρμα για το Web». Ειδικότερα, τα εργαστήρια καινοτομίας της μεγάλης γερμανικής εταιρείας επικοινωνιών (Innovation Labs) θα συμμετέχουν στο πρότζεκτ Boot to Gecko αφιερώνοντας πόρους για την ανάπτυξή του.

Επίσης, το Ίδρυμα Mozilla επιδεικνύει στο Mobile World Congress τις λεγόμενες ανοικτές Web apps και το Mozilla Marketplace, για τη δημιουργία και τη διάθεση apps που αναπτύχθηκαν με βάση ανοικτά πρότυπα Web όπως η HTML5, η CSS και η JavasScript. Επιδεικνύεται επίσης η Persona, «το πρώτο σύστημα ταυτότητας στο Web, με το λεγόμενο Browser ID», εργαλεία με τα οποία ο χρήστης επανακτά τον έλεγχο της διαδικτυακής του ζωής.

Δείτε τα βίντεο του mozhacks για το project Boot to Gecko

In.gr Τεχνολογία

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο