Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Κυκλοφορεί το iPhone 4S

Τελικά δεν θα λέγεται iPhone 5 όπως πολλοί περίμεναν. Το νέο κινητό τηλέφωνο που παρουσίασε στις 5 Οκτωβρίου η Apple είναι το iPhone 4S, το οποίο δεν απέχει εμφανισιακά από το προηγούμενο μοντέλο, έχει όμως διπύρηνο επεξεργαστή, κατεβάζει δεδομένα ταχύτερα, τραβά φωτογραφίες 8 Megapixel και βίντεο υψηλής ανάλυσης, διαθέτει εξελιγμένες δυνατότητες φωνητικών εντολών και τρέχει το νέο iOS 5. H νέα συσκευή κάνει ντεμπούτο στις μεγάλες αγορές στις 14 Οκτωβρίου, δύο ημέρες μετά την έναρξη της διάθεσης του νέου λειτουργικού. Σχολιάστε...

Τελικά δεν θα λέγεται iPhone 5 όπως πολλοί περίμεναν. Το νέο κινητό τηλέφωνο που παρουσίασε στις 5 Οκτωβρίου η Apple είναι το iPhone 4S, το οποίο δεν απέχει εμφανισιακά από το προηγούμενο μοντέλο, έχει όμως διπύρηνο επεξεργαστή, κατεβάζει δεδομένα ταχύτερα, τραβά φωτογραφίες 8 Megapixel και βίντεο υψηλής ανάλυσης, διαθέτει εξελιγμένες δυνατότητες φωνητικών εντολών και τρέχει το νέο iOS 5.

H νέα συσκευή θα κάνει ντεμπούτο στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία στις 14 Οκτωβρίου -δύο ημέρες μετά την έναρξη της διάθεσης του νέου λειτουργικού. Μέχρι το Δεκέμβριο, το νέο μοντέλο θα έχει φτάσει σε 70 χώρες, στη λίστα των οποίων περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Στην έκδοση με μνήμη 16GB, το 4S θα τιμάται στις ΗΠΑ 199 δολάρια. Η έκδοση των 32 GB θα πωλείται προς 299 δολάρια, ενώ μια τρίτη των 64 GB θα φτάνει τα 399 δολάρια. Το προηγούμενο μοντέλο iPhone 4 θα συνεχίσει να πωλείται με μειωμένη τιμή 99 δολαρίων.

Το iPhone 4S και το νέο λογισμικό παρουσιάστηκαν στα κεντρικά της Apple από τον Τιμ Κουκ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας μετά την αποχώρηση του Στιβ Τζομπς από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο Τζομπς τελικά δεν εθεάθη μεταξύ του κοινού στην παρουσίαση, όπως ήθελαν οι φήμες.

  • Το 4S δεν απέχει εμφανισιακά από τον προκάτοχό του, είναι όμως λεπτότερο και διαθέτει το διπύρηνο επεξεργαστή A5 που προσφέρει έως και επταπλάσια ταχύτητα στην επεξεργασία γραφικών.
  • Διαθέτει επίσης νέα μπαταρία που προσφέρει έως και 8 ώρες ομιλίας σε δίκτυα 3G, 14 ώρες σε δίκτυα 2G, ή 10 ώρες αναπαραγωγή βίντεο.
  • Ακόμα, το 4S είναι εφοδιασμένο με δύο κεραίες για να λύνει τα προβλήματα λήψης και μετάδοσης -βάζει επίσης ένα τέλος στο λεγόμενο σκάνδαλο «antennagate».
  • Το νέο κινητό έχει αναβαθμισμένη κάμερα των 8 Megapixel με φωτεινότερο φακό και μπορεί να καταγράφει βίντεο σε υψηλή ευκρίνεια 1080p.
  • Υποστηρίζει επίσης όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (GSM, CDMA) και είναι εξοπλισμένο με γυροσκόπιο.

Φωνητικές εντολές

H Apple επέδειξε ακόμα μια δοκιμαστική έκδοση του λογισμικού Siri που προσφέρει βελτιωμένη λειτουργικότητα φωνητικών εντολών.

Επιδεικνύοντας τις δυνατότητες του Siri, το στέλεχος της Apple Σκοτ Φόρσταλ, αντιπρόεδρος του τμήματος Λογισμικού iOS, ο οποίος «ζήτησε» από ένα iPhone 4S να βρει ελληνικά εστιατόρια στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. Το τηλέφωνο «απάντησε» με μία λίστα πέντε εστιατορίων, ταξινομημένων κατά σειρά αξιολόγησης.

Το πρόγραμμα μπορεί επίσης να διαβάζει πληροφορίες στους χρήστες. Σε μία επίδειξη, ένα 4S «διάβασε» μία σειρά από σημειώσεις.

Ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία καθηκόντων και ραντεβού στο ημερολόγιο, να βρίσκει πληροφορίες από τη Wikipedia και τη μηχανή αναζήτησης Wolfram Alpha.

Το ίδιο πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει όσους χρήστες προτιμούν να υπαγορεύουν αντί να χρησιμοποιούν το πληκτρολόγιο για να γράψουν.

Κατά την πρώτη κυκλοφορία του, το Siri θα βρίσκεται σε μορφή beta και θα αναγνωρίζει μόνο αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Αργότερα θα προστεθούν και άλλες γλώσσες.

Όλα στο νέφος

Η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος ενσωματώνει το iCloud, μια υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν δεδομένα της συσκευής στο λεγόμενο «νέφος» -δηλαδή στους κεντρικούς διακομιστές της Apple.

Το λογισμικό περιλαμβάνει επίσης το Newstand, ή «περίπτερο» σε ελεύθερη μετάφραση, μια κεντρική υπηρεσία που δίνει πρόσβαση σε εφημερίδες, περιοδικά και άλλες ψηφιακές εκδόσεις.

Περιλαμβάνει ακόμα νέες εφαρμογές όπως το Cards για τη δημιουργία και αποστολή ψηφιακών καρτ-ποστάλ και το Find My Friends που δείχνει τη θέση φίλων στο χάρτη.

Ο Φόρσταλ ανακοίνωσε επίσης ότι οι υπηρεσίες του Twitter έχουν πια ενσωματωθεί «στις περισσότερες εφαρμογές».

Όσον αφορά τις γενικότερες επιδόσεις της Apple, ο Κουκ είχε αρκετούς αριθμούς για να υπερηφανευτεί:

  • To 5% των κινητών που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο είναι iPhone
  • Τρεις στις τέσσερις ταμπλέτες που πωλούνται στις ΗΠΑ είναι iPad
  • Δεκαέξι δισεκατομμύρια τραγούδια έχουν γίνει download από το iTunes
  • To iPod έχει πουλήσει 300 εκατομμύρια κομμάτια
  • Σε όλο τον κόσμο έχουν πουληθεί 250 εκατ. συσκευές iOS

H παρουσίαση πάντως, δεν φαίνεται να εντυπωσίασε την αγορά, πιθανότατα λόγω των προηγούμενων φημών για το «iPhone 5»: η τιμή της μετοχής της Αpple έπεφτε σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Οι πρώτες εντυπώσεις

To iPhone 4S, όπως συνέβη νωρίτερα και με την κυκλοφορία του 3GS, έρχεται μαζί με μια νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος, το iOS 5.0 (μια έκδοση στην οποία μπορούν να κάνουν αναβάθμιση επίσης όσοι έχουν 3GS και iPhone 4).

Το iOS 5 υποστηρίζει το λεγόμενο Over The Air updating και συγχρονισμό με το iTunes, έχει γλωσσάρι το οποίο μπορεί ο χρήστης να εμπλουτίσει με δικές του λέξεις ώστε να διορθώνει κοινά λάθη κατά την συγγραφή κειμένου, και υποστηρίζει την παραμετροποίηση των ειδοποιήσεων.

Επίσης, η λειτουργικότητα του Twitter είναι εγγενής ώστε έχει προστεθεί σε όλες τις επιλογές μοιράσματος περιεχομένου, όπως κατά την επίσκεψη δικτυακών τόπων. Ο Safari έχει καρτέλες, λίστα ανάγνωσης, και το iMessaging για την ανταλλαγή μηνυμάτων από το iPod touch ή ipad.

Το πραγματικά νέο είναι το iCloud, που αντικαθιστά το MobileMe. Είναι δωρεάν (έως 5GB) και σε αυτό οι χρήστες αποθηκεύουν δεδομένα, φωτογραφίες, εφαρμογές, μουσική και ολόκληρη την λειτουργικότητα ενός iPhone. Υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του PhotoStream, που σημαίνει διατήρηση όλων των φωτογραφιών για πάντα, χωρίς δυνατότητα αναίρεσης της επιλογής για επιλεγμένες φωτογραφίες.

Το πρώτο iPhone με διπύρηνο Α5, που μπορεί να επεξεργαστεί γραφικά έως και επτά φορές ταχύτερα. Άλλες βελτιώσεις επανατοποθετούν το iPhone ως παιχνιδομηχανή. Έχει εμπρόσθια κάμερα 8Mpixel, αναγνώριση προσώπου και σταθεροποίηση εικόνας εντυπωσιακά, αυξημένη ταχύτητα φόρτωσης εφαρμογών και browsing.

To Siri, χαρακτηρίζεται από τους πρώτους χρήστες «έλεγχος με τη φωνή που δουλεύει», αντλώντας απαντήσεις και από τον Wolfram Alhpa. Υπάρχει η δυνατότητα σε όλες τις εφαρμογές που χρειάζονται πληκτρολόγιο. Επίσης, ισχυρό πλεονέκτημα του 4S θεωρείται η κάμερα με δυνατότητα λήψης βίντεο 30 καρέ το δευτερόλεπτο σε υψηλή ανάλυση 1080p και οι δύο κεραίες, οι οποίες εναλλάσσονται ανάλογα με το ποια δέχεται ισχυρότερο σήμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024