Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το αλκοόλ σκοτώνει περισσότερο από το AIDS, τη φυματίωση ή τη βία

Το αλκοόλ σκοτώνει περισσότερο από το AIDS, τη φυματίωση ή τη βία

Το αλκοόλ προκαλεί σχεδόν 4% περισσότερους θανάτους παγκοσμίως απ' ότι το AIDS, η φυματίωση ή η βία, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το αλκοόλ προκαλεί σχεδόν 4% περισσότερους θανάτους παγκοσμίως απ’ ότι το AIDS, η φυματίωση ή η βία, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η αύξηση του ατομικού εισοδήματος έχει συντελέσει στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ στις πολυπληθής χώρες της Αφρικής και της Ασίας, περιλαμβανομένης της Ινδίας και της Νοτίου Αφρικής, ενώ η περιστασιακή ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ είναι κυρίαρχο πρόβλημα σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, διαπιστώνεται στην έκθεση.

Ωστόσο, οι πολιτικές ελέγχου του αλκοόλ είναι αδύναμες και παραμένουν χαμηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων των κυβερνήσεων παρά το κοινωνικό βάρος από τα τροχαία δυστυχήματα, την βία, τη νοσηρότητα, την πλημμελή προσοχή των παιδιών και την συστηματική απουσία από την εργασία.

Κατά προσέγγιση 2,5 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν ετησίως από αιτίες που σχετίζονται με το αλκοόλ, υπογραμμίζεται στην Παγκόσμια Αναφορά για το Αλκοόλ και την Υγεία.

«Η επιβλαβής χρήση του αλκοόλ είναι μοιραία ιδιαίτερα για τις νεαρές ηλικιακές ομάδες, ενώ το αλκοόλ είναι εκ των κύριων παραγόντων κινδύνου θανάτου μεταξύ των ανδρών 15-59 ετών», αναφέρεται στην έκθεση.

Στην Ρωσία και την Κοινοπολιτεία των Ανεξαρτήτων Πολιτειών, κάθε πέμπτος θάνατος οφείλεται στην κατάχρηση αλκοόλ.

Η ακατάσχετη περιστασιακή χρήση αλκοόλ που συχνά συντελεί σε επικίνδυνες συμπεριφορές, είναι κυρίαρχη στην Βραζιλία, το Καζακστάν, το Μεξικό, την Ρωσία, τη Νότιο Αφρική και την Ουκρανία, ενώ αυξητική τάση παρατηρείται και σε άλλες χώρες.

«Παγκοσμίως, περίπου το 11% των καταναλωτών αλκοόλ έχουν ένα εβδομαδιαίο περιστατικό βαριάς χρήσης, με τους άνδρες να ξεπερνούν τις γυναίκες. Οι άνδρες συνεχώς εμπλέκονται σε προβληματική κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την γυναίκα, σε όλες τις περιοχές του πλανήτη», σημειώνει ο ΠΟΥ.

Οι υπουργοί Υγείας των 193 μελών του Οργανισμού συμφώνησαν τον περασμένο Μάιο να θεσπίσουν μέτρα για τον περιορισμό της ακατάσχετης κατανάλωσης αλκοόλ και άλλων μορφών κατάχρησης του, μέσω αύξησης της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά και αυστηρότερους περιορισμούς μαρκετινγκ.

Το αλκοόλ είναι αιτιολογικός παράγοντας σε 60 είδη παθήσεων και τραυματισμών, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση του ΠΟΥ για το αλκοόλ, το 2004.

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει σχετιστεί με την κίρρωση ήπατος, την επιληψία, δηλητηριάσεις, τροχαία δυστυχήματα, την βία και αρκετές μορφές καρκίνου, περιλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, του ήπατος, του λάρυγγα και του το περιφερικό τμήμα του παχέος εντέρου και του ορθού.

«Πριν έξι ή επτά χρόνια δεν υπήρχαν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία της αιτιολογικής σχέσης αλκοόλ-καρκίνου του μαστού. Τώρα τα έχουμε», σχολιάζει ο Βλαντιμιρ Ποζνιακ επικεφαλής της Μονάδας Κατάχρησης Ουσιών του ΠΟΥ.

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ διαφέρουν σημαντικά, από πολύ υψηλά επίπεδα στις ανεπτυγμένες χώρες, μέχρι εξαιρετικά χαμηλά στην Βόρεια Αφρική, την υπο-σαχάρια Αφρική, την νότια Ασία, όπου μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες μουσουλμάνων απέχουν από το αλκοόλ.

Το «σπιτικό» ή παράνομα παρασκευασμένο αλκοόλ (που δεν υπάγεται σε κυβερνητικούς ελέγχους και φορολογικές ρυθμίσεις) αναλογεί στο 30% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης μεταξύ των ενηλίκων ατόμων. Φυσικά μεγάλες ποσότητες του είναι τοξικές για τον οργανισμό.

Στην Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλά επίπεδα ατομικής κατανάλωσης, τα επεισόδια βαριάς χρήσης αλκοόλ είναι σχετικά χαμηλά, κάτι που σημαίνει ότι το πρότυπο της τακτικής και μετριοπαθούς χρήσης είναι επικρατέστερο.

Η ελαφρά έως μετριοπαθής χρήσης μπορεί να έχει θετική επίδραση στην καρδιακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο. «Ωστόσο, οι ωφέλιμες καρδιαγγειακές επιπτώσεις του αλκοόλ εξαφανίζονται σε περιπτώσεις βαριάς χρήσης», σημειώνεται στην έκθεση.

Ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους περιορισμού του ποτού, ειδικά μεταξύ των νέων ανθρώπων, είναι η αύξηση της φορολογίας. Επίσης ο καθορισμός ηλικιακών ορίων αγοράς και κατανάλωσης αλκοόλ, και η ρύθμιση του ποσοστού αλκοόλ στο αίμα των οδηγών, μπορεί να μειώσουν την κατάχρηση.

Ορισμένες χώρες έχουν περιορίσει τη διαφήμιση των αλκοολούχων αναψυκτικών ή τις χορηγίες των αθλητικών εκδηλώσεων.

«Αλλά και πάλι δεν είναι αρκετές οι χώρες που κάνουν χρήση αυτών ή και άλλων προληπτικών μέτρων ως προς τον θάνατο, τη νοσηρότητα και τους τραυματισμούς που συνεπάγεται η κατανάλωση αλκοόλ», τονίζει ο ΠΟΥ.

Οι εταιρείες παρασκευής αλκοόλ, περιλαμβανομένων των Diageo και Anheuser Busch InBev αναγνωρίζουν την σημασία της αυτορρύθμισης της βιομηχανίας για την αντιμετώπιση της κατάχρησης του αλκοόλ και προάγουν την θέσπιση μέτρων για την παράνομη χρήση του.

Ωστόσο η ζυθοποιία SABMiller προειδοποιεί ότι μέτρα όπως η ελάχιστη τιμή πώλησης και η υψηλή φορολογία στα προϊόντα αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κακό στη δημόσια υγεία παρά καλά, οδηγώντας περισσότερους ανθρώπους στην κατανάλωση παράνομα παραγόμενου αλκοόλ.

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024