Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οχετός που στερεύει ο βιβλικός Ιορδάνης ποταμός

Οχετός που στερεύει ο βιβλικός Ιορδάνης ποταμός

Η ροή του Ιορδάνη έχει περιοριστεί τόσο πολύ από τα έργα εκτροπής ώστε το ιερό ποτάμι δεν αποκλείεται να έχει στερέψει εντελώς μέχρι το 2011, προειδοποιεί η οργάνωση Φίλοι της Γης. Το λιγοστό νερό που φτάνει μέχρι τις εκβολές στη Νεκρά Θάλασσα είναι λύματα και μολυσμένες απορροές από καλλιέργειες.

Η ροή του Ιορδάνη έχει περιοριστεί τόσο πολύ από τα έργα εκτροπής ώστε το ιερό ποτάμι δεν αποκλείεται να έχει στερέψει εντελώς μέχρι το 2011, προειδοποιεί τη Δευτέρα η περιβαλλοντική οργάνωση Φίλοι της Γης. Το λιγοστό νερό που φτάνει μέχρι τις εκβολές στη Νεκρά Θάλασσα είναι λύματα και μολυσμένες απορροές από καλλιέργειες.

Στο νότιο τμήμα του Ιορδάνη, από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας μέχρι τη Νεκρά Θάλασσα, η ροή «έχει περιοριστεί σε ένα μικρό ρυάκι» λόγω της «υπερεκμετάλλευσης, της ρύπανσης και της απουσίας διαχείρισης σε περιφερειακό επίπεδο» αναφέρει έκθεση των γραφείων της οργάνωσης για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Ιορδάνης και οι παραπόταμοί του είναι μοιρασμένοι ανάμεσα στο Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Συρία και τη Δυτική Όχθη.

Το 98% της αρχικής ροής του ποταμού έχειπλέονεκτραπεί. Ό,τι απομένει «αποτελείται κυρίως από αστικά λύματα, νερά από τεχνητές λιμνούλες, αγροτικές απορροές και αλμυρό νερό» αναφέρει έκθεση, την οποία υπογράφουν ερευνητές από το Ισραήλ, την Ιορδανία και τη Δυτική Όχθη.

«Χωρίς συγκεκριμένες δράσεις, ο κατώτερος Ιορδάνης αναμένεται να στερέψει στα τέλη του 2011» προειδοποιούν.

Στο έδαφος του Ισραήλ, λίγα χιλιόμετρα νότια της Θάλασσας της Γαλιλαίας (που στην πραγματικότητα είναι λίμνη) ένα φράγμα ανακόπτει τη ροή, και λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα υπάρχουν αγωγοί που χύνουν λύματα στην κοίτη.

«Αυτή είναι σήμερα η πηγή του κατώτερου Ιορδάνη ποταμού» σχολίασε στο AFP ο διευθυντής της οργάνωσης για το Ισραήλ, Γ.Μπλόμπεργκ, δείχνοντας τους αγωγούς με τα δύσοσμα νερά.

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι πρόκειται για ιερό νερό. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η αυτή η κατάσταση είναι αποδεκτή για ένα τόσο διάσημο ποτάμι» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πώς έζησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης το κρίσιμο πέναλτι του Ελ Κααμπί

Με κομμένη την ανάσα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης παρακολουθεί και ξεσπά μόλις η μπάλα μπαίνει στα δίχτυα του Ντόουγκλας Λουίς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024