Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα του Σεξολογικού Ινστιτούτου ΑΠΘ: Κοιμάσαι μόνη; Δεν είσαι η μόνη!

Έρευνα του Σεξολογικού Ινστιτούτου ΑΠΘ: Κοιμάσαι μόνη; Δεν είσαι η μόνη!

Από τις 14 Φεβρουαρίου 1999, ημέρα που λειτούργησε για πρώτη φορά η ανοιχτή γραμμή του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας στο ΑΠΘ μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 9.000 Ελληνίδες και Έλληνες αναζήτησαν από την υπηρεσία βοήθεια για τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα μπορούμε να πούμε ότι "η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για το σύγχρονο νεοέλληνα.... και τη νεοελληνίδα".

Από τις 14 Φεβρουαρίου 1999, ημέρα που λειτούργησε για πρώτη φορά η ανοιχτή γραμμή του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας στο ΑΠΘ μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 9.000 Ελληνίδες και Έλληνες αναζήτησαν από την υπηρεσία βοήθεια για τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα μπορούμε να πούμε ότι «η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για το σύγχρονο νεοέλληνα…. και τη νεοελληνίδα».

Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών χρόνων, 9.700 συνάνθρωποί μας, από όλη την Ελλάδα, ζήτησαν έγκυρη επιστημονική ενημέρωση, μιλώντας με το ειδικευμένο προσωπικό του κέντρου, και έλαβαν ψυχολογική υποστήριξη και ενημερωτικό υλικό, ώστε ερχόμενοι σε επαφή με τον κατάλληλης ειδικότητας γιατρό, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

Την περασμένη χρονιά, η ανοιχτή γραμμή δέχτηκε 2.155 τηλεφωνικές κλήσεις. Το 33% από αυτές προερχόταν από κατοίκους των Αθηνών, το 24% από κατοίκους της Θεσσαλονίκης (οι οποίοι είναι περισσότερο ενημερωμένοι για την ύπαρξη του κέντρου, αφού λειτουργεί στην πόλη τους) και το υπόλοιπο 43% από την υπόλοιπη χώρα.

Οι κλήσεις ανήκαν κατά 78% σε άνδρες και κατά 28% σε γυναίκες, ενώ σχεδόν ίδια είναι τα ποσοστά μεταξύ παντρεμένων και ανύπαντρων. Συγκεκριμένα, οι παντρεμένοι αποτελούσαν το 47% των καλούντων (το 6% είχε και μια παράλληλη εξωσυζυγική σχέση), οι ελεύθεροι το 52% (το 30% είχε σύντροφο), ενώ οι διαζευγμένοι ή αυτοί που είχαν χάσει το σύντροφό τους ανέρχονταν σε 1%, αποδεικνύοντας τη δυσκολία να ξεκινήσουν πάλι την ερωτική τους ζωή.

Συνήθως, καλούν οι ίδιοι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα (82%), ενώ σε ποσοστό 13% την πρωτοβουλία της επικοινωνίας παίρνουν οι σύντροφοι/σύζυγοι ή κάποιες φορές οι γονείς (3%), όταν διαπιστώσουν ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, αλλά δεν αναζητεί λύση.

Οι άνδρες επικοινώνησαν με την ανοιχτή γραμμή για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι σε ποσοστό 93% -με πιο κοινό πρόβλημα τη στυτική δυσλειτουργία (49%), ενώ ακολουθούσαν η πρόωρη εκσπερμάτιση (14%), άλλα προβλήματα που σχετίζονται με αυτή (3%), η υπογονιμότητα (2%), τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, το ΑΙDS κ.λπ.

Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία ανέφεραν πως παράλληλα είχαν υπέρταση (σε ποσοστό 29%), σακχαρώδη διαβήτη (25%), καρδιαγγειακά προβλήματα (22%), κάποια ψυχιατρική νόσο (13%), είχαν εγχειριστεί στον προστάτη (3,5%), είχαν ορμονολογικά (3,5%) ή νευρολογικά προβλήματα (3%), παράγοντες που, ως γνωστόν, ενοχοποιούνται για την εμφάνιση προβλημάτων στύσης.

Όταν οι άνδρες καλούν για θέματα που αφορούν στις συντρόφους τους ή (σπανιότερα) σε άλλα μέλη της οικογένειάς τους, ρωτούν κυρίως σχετικά με τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία (24%), τον οργασμό (15%) και γενικότερα τη σεξουαλική λειτουργία (22%).

Οι γυναίκες ζήτησαν σε ποσοστό 43% πληροφορίες για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιες -με πιο κοινό πρόβλημα τον οργασμό (18%), ενώ ακολουθούσαν τα προβλήματα σχέσεων και πώς αυτά επηρεάζουν τη σεξουαλικότητά τους (13%), καθώς και ζητήματα σχετικά με τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία (11%), το ΑIDS και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (6%), τη δυσπαρευνία (4%), την υπογονιμότητα (1%) κ.ο.κ

Οι γυναίκες επικοινωνούν για προβλήματα που αφορούν στους συντρόφους τους ή -ιδιαίτερα συχνά- σε άλλα μέλη της οικογένειάς τους σε ποσοστό 47% -με πιο κοινό πρόβλημα τη στυτική δυσλειτουργία, ενώ ακολουθούν η πρόωρη εκσπερμάτιση (8%), άλλα προβλήματα εκσπερμάτισης (7%), η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία (7%), η σεξουαλική λειτουργία γενικότερα (7%) κ.ο.κ.

Ωστόσο, τόσο οι γυναίκες (61%) όσο και οι άνδρες (39%) δεν απευθύνονται σε κανένα γιατρό, για να αντιμετωπίσουν το σεξουαλικό τους πρόβλημα. Μάλιστα, μια γυναίκα αφήνει να περάσουν κατά μέσο όρο 37 μήνες πριν αποφασίσει να αναζητήσει λύση, ενώ το αντίστοιχο διάστημα για τους άνδρες είναι 25,2 μήνες!

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επικοινωνούν με το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, για να ζητήσουν γενικές πληροφορίες για τον ευαίσθητο αυτό τομέα της υγείας. Λόγω της έλλειψης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και της ύπαρξης σεξουαλικών μύθων, οι άνδρες αναζητούν βοήθεια σε ποσοστό 9% (οι γυναίκες σε ποσοστό 23%) για προσωπικές απορίες, αποδεικνύοντας πως αναγνωρίζουν στο κέντρο έναν έγκριτο φορέα που μπορεί να καλύψει την έλλειψη σωστής ενημέρωσης, προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσης επιστημονικής προσέγγισης στα θέματα αυτά και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ανωνυμία.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι, ανεξαρτήτως φύλου, οι τρεις στους δέκα που αντιμετωπίζουν μια σεξουαλική δυσλειτουργία δεν τη συζητούν με το σύντροφό τους, αν και δηλώνουν πως είναι μόνιμη κατάσταση (57%), μη συνειδητοποιώντας πως αποτελεί πρόβλημα των δύο, και όχι του ενός!

health.in.gr

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024