56

Σε ευθεία αμφισβήτηση του κύρους και της νομιμότητας της διαδικασίας συλλογής υπογραφών από την Εκκλησία, ως προς το θέμα των ταυτοτήτων, προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Την ίδια ώρα, η Αρχιεπισκοπή αποφεύγει να δώσει στοιχεία σχετικά με το συνολικό αριθμό υπογραφών που έχει συγκεντρώσει, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της, «όλα εξελίσσονται καλά».

Στη συνέντευξή του ο κ. Σταθόπουλος επισημαίνει ότι «στην πνευματική αποστολή της Εκκλησίας δεν ταιριάζει η πρωτοβουλία να στρέφονται οι πολίτες εναντίον νόμιμης ενέργειας της κυβέρνησης, η κρίση για την οποία εκκρεμεί στα δικαστήρια, τα οποία είναι τα μόνα αρμόδια να κρίνουν τη νομιμότητα κυβερνητικών αποφάσεων».


Οσον αφορά στις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η συγκέντρωση υπογραφών, ο υπουργός αναφέρει ότι ο καθένας δικαιούται να διερωτηθεί ποιες είναι οι εγγυήσεις για το ανεπηρέαστο της «ψήφου» του πολίτη.


«Οπως είναι γνωστό, στις πολιτειακές εκλογικές διαδικασίες πρώτη και κυριότερη εγγύηση για το ανεπηρέαστο της ψήφου είναι η μυστικότητά της. Το στοιχείο της μυστικότητας είναι αυτό ακριβώς που λείπει από τη διαδικασία συλλογής υπογραφών της Εκκλησίας» δηλώνει ο ίδιος.


Παράλληλα, η Αρχιεπισκοπή δεν έχει δώσει συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με την έως τώρα διεξαγωγή του άτυπου «δημοψηφίσματος», αλλά εκπρόσωποί της αναφέρουν ότι «όλα πάνε καλά». Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας, στον Πειραιά συγκεντρώθηκαν σε δύο ημέρες 10.000 υπογραφές πιστών, ενώ στα Γιάννενα -μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα- υπέγραψαν μόλις 324 πιστοί.


Πάντως, σε ορισμένες περιοχές δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία, και μάλιστα στην Κοζάνη η έναρξή της μετατέθηκε για τον Οκτώβριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ