Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νώντας Δαμόπουλος: «Ήρωας είναι ο Σβαρτζενέγκερ»

Νώντας Δαμόπουλος: «Ήρωας είναι ο Σβαρτζενέγκερ»

Μαρία Πετροπούλου «Ο Οδυσσέας ή ο Ηρακλής, ο Beowulf ή ο Superman είναι τελικά το ίδιο και το αυτό πράγμα. Μεγάλοι πολεμιστές που μάχονται τα δαιμόνια και τους δράκοντες της εποχής τους». Η χορευτική περφόρμανς The Hero, ένα σόλο με το Νώντα Δαμόπουλο, αποτελεί το νέο έργο της χορογράφου Σοφίας Μαυραγάνη, βασισμένο στην έννοια του […]

Μαρία Πετροπούλου

«Ο Οδυσσέας ή ο Ηρακλής, ο Beowulf ή ο Superman είναι τελικά το ίδιο και το αυτό πράγμα. Μεγάλοι πολεμιστές που μάχονται τα δαιμόνια και τους δράκοντες της εποχής τους».

Η χορευτική περφόρμανς The Hero, ένα σόλο με το Νώντα Δαμόπουλο, αποτελεί το νέο έργο της χορογράφου Σοφίας Μαυραγάνη, βασισμένο στην έννοια του ήρωα ως ιστορικό πρόσωπο αλλά και ως αποτέλεσμα ανθρώπινης επινόησης.

Εκκινώντας από το δίλημμα για το κατά πόσον οι ήρωες είναι αποτέλεσμα ευφάνταστης μυθοπλασίας ή αντανάκλαση της κοινωνίας από την οποία κατασκευάστηκαν, η Σοφία Μαυραγάνη μελετά περιπτώσεις από τον αρχετυπικό ήρωα, έτσι όπως τον γνωρίζουμε στη μυθολογία, έως τον ήρωα στην εποχή των κόμιξ και των υπερ-ηρώων.

Ο Νώντας Δαμόπουλος μιλά στο in.gr για την «ηρωική» του ερμηνεία, με παιγνιώδη και χιουμοριστική διάθεση. Άλλωστε, το χιούμορ αποτελεί βασικό συστατικό των έργων της Σοφίας Μαυραγάνη. Όπως στις προηγούμενες δουλειές της, έτσι και στον Ήρωα, δημιουργεί και οργανώνει το σκηνικό υλικό με όρους παιχνιδιού, δίνοντας έμφαση στο χιούμορ.

Έχουμε συνηθίσει να φανταζόμαστε τον «ήρωα» ως ένα πρόσωπο με υπερφυσικές δυνάμεις. Τελικά, έτσι είναι;
Μετά από τόσες ταινίες που έχουμε δει με ήρωες που έχουν συγκλονιστικές δυνάμεις και πραγματοποιούν ζηλευτούς άθλους πολεμώντας το κακό, είναι λογικό να μας έρχεται πάντα στο μυαλό ένας τέτοιος υπερφυσικός ήρωας. Και εγώ αυτόν φανταζόμουν. Αλλά μετά τη διαδικασία δημιουργίας της παράστασης, η φαντασία μου έχει αρχίσει να ξεβολεύεται από τη συνήθειά της και να οργιάζει. Τελικά, δεν είναι έτσι.

«Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες» έχει πει ο Μπρεχτ. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ήρωες; Να «πολεμήσουν τους δράκοντες της εποχής τους»;
Δε θα μπορούσα να διαφωνήσω με τον Μπρεχτ, έχει απόλυτο δίκιο. Και ναι η Ελλάδα έχει ανάγκη από Ήρωες. Οπότε αλίμονό μας.

Ποιοι είναι οι δικοί σου «δράκοντες» που θα ήθελες να πολεμήσεις;
Ο δράκοντας που πολεμώ αυτή τη περίοδο είναι η καφεΐνη, η οποία επιτίθεται κατά μέτωπο στο νευρικό μου σύστημα ελέγχοντας τις δυνάμεις μου. Είμαι πολύ κοντά στην εξολόθρευσή της και περιμένω να αντιμετωπίσω τον επόμενο δράκο: το κρέας.

Ο κάθε ένας από εμάς έχει ανάγκη από ήρωες ή να πιστεύει σε ήρωες;
Για μένα είναι το ίδιο και το αυτό. Αυτός που έχει ανάγκη από ήρωες δεν ενδιαφέρεται αν είναι πραγματικοί ή φανταστικοί. Αρκεί να καθησυχάζεται ότι αργά ή γρήγορα θα τον σώσουν και αυτόν.

Ο ήρωας της περφόρμανς «έρχεται να μας αφηγηθεί την ιστορία του και να μας εξηγήσει το ανεξήγητο». Πώς γίνεται να εξηγηθεί το ανεξήγητο;
Είναι γεγονός πως όταν η Σοφία μου ζήτησε να εξηγήσω το ανεξήγητο θόλωσα και δεν ήξερα τι να κάνω. ‘Πώς γίνεται να εξηγηθεί το ανεξήγητο’, είπα μέσα μου. Μετά το ξέχασα, συγκεντρώθηκα στην αφήγηση της ιστορίας μου -δηλαδή του Ήρωα– και κάπως υπερφυσικά το ανεξήγητο βρήκε το δρόμο του.

Ποια είναι η πορεία του «ήρωα» στο πέρασμα των χρόνων; Από τον αρχετυπικό, έως τον ήρωα των κόμιξ.
Διάβασα ότι οι ήρωες των κόμιξ είναι κατασκευασμένοι πάνω στα πρότυπα του αρχετυπικού ήρωα. Όσο και αν αλλάζουν τα ρούχα τους ή τα όπλα που κρατάνε, οι δυνάμεις με τις οποίες νικούν τους αντιπάλους τους, τα ειδικά εφέ που συνοδεύουν τις δράσεις τους, συνεχίζουν να μας συγκινούν γιατί κάνουν αυτό που έκαναν πάντα. Μάχονται το κακό και δημιουργούν παραδείγματα για τους υπόλοιπους.

Ποια πολιτική ή ιστορική φυσιογνωμία θα χαρακτήριζες ως «ήρωα» και γιατί;
Μετά από ώριμη σκέψη πιστεύω ότι η φυσιογνωμία που θα χαρακτήριζα ηρωική είναι ο Άρνολτ Σβαρτζενέγκερ. Είναι και Πολιτική και Ιστορική και Καλλιτεχνική και Φυσιογνωμία. Συνδυασμός που σκοτώνει.

*Η παράσταση Hero παίζεται κάθε Δευτέρα, στις 21:15

Θέατρο Πόρτα
Μεσογείων 59,
115 26 Αθήνα
τηλ.: 210 77 11 333

entertainment.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024