Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το in.gr ξεσκεπάζει τις μουσικές συνωμοσίες των Rebeletiko

Το in.gr ξεσκεπάζει τις μουσικές συνωμοσίες των Rebeletiko

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Όταν η γνωστή κυρία της soul μουσικής, η Αμερικανίδα Joss Stone, άκουσε τη μουσική τους μέσω διαδικτύου, έπεσε «θύμα» της μουσικής τους συνωμοσίας και πιάστηκε στα «δίχτυα» τους, ερμηνεύοντας ένα τραγούδι μαζί τους. Οι Rebeletiko που μετράνε ήδη τέσσερα χρόνια -ανοδικής- πορείας, έναν ολοκληρωμένο δίσκο και ξεχωριστές συνεργασίες, έχουν καταφέρει να χτίσουν μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης με το κοινό που τους ακολουθεί, γεγονός που αποδεικνύεται κάθε Τρίτη και στην ιστορική Κληματαριά, όπου εμφανίζονται τη φετινή σεζόν.

Σας συναντώ ξανά, έξι μήνες μετά και ενώ έχετε μόλις ξεκινήσει τις εμφανίσεις σας στην Κληματαριά, στο κέντρο της Αθήνας. Τι έχει μεσολαβήσει από τον Απρίλιο του 2016 για εσάς και σε τι διάθεση σας βρίσκουμε τώρα;
Τάσος Γιαννούσης: «Πολλά και διάφορα, όλα καλά ευτυχώς, άρα ηθικόν ακμαίον! Διακοπές, καθημερινός αγώνας για τα προς το ζην -και το ευ ζην- πολλές πρόβες για να ετοιμάσουμε νέο υλικό με τους Rebeletiko και για τις εμφανίσεις, που ήδη άρχισαν, τις Τρίτες στην Κληματαριά, στο ιστορικό στέκι της Πλατείας Θεάτρου».

Θυμάμαι στην κουβέντα που είχαμε τότε, χαρακτηρίζατε την μπάντα ως μια μουσική κολεκτίβα, μια μουσική συνωμοσία. Έχουν συντελεστεί αλλαγές από τότε στο ύφος, τη σύνθεση και την… κοσμοθεωρία της παρέας σας;
Τάσος Γεωργόπουλος: Οι αλλαγές είναι το σημείο αναφοράς μας (γέλια)! Παραταύτα στην ίδια τη δομή και την φιλοσοφία των Rebeletiko δεν έχει γίνει σχεδόν καμία αλλαγή. Παραμένουμε μια μουσική κολεκτίβα και συνωμοτούμε ενάντια σε ότι έχει στόχο την ψυχή μας. Συνωμοτούμε ενάντια ακόμα και στις ίδιες μας τις σκέψεις όταν απειλούν την ελευθερία μας, τις αισθήσεις μας, τα συναισθήματά μας και τη φαντασία μας. Μας ενδιαφέρει η μουσική σαν μέσο και όχι σαν στόχος, αλλιώς εύκολα μπορεί να αποκτήσει ιδεοληπτικό χαρακτήρα.

Τι μας παρουσιάζετε κάθε Τρίτη στην Κληματαριά και ποια η ατμόσφαιρα που επιθυμείτε να δημιουργείτε κάθε φορά;
Σοφία Μέρμηγκα: Στην Κληματαριά, κάθε Τρίτη παρουσιάζουμε κομμάτια του δίσκου μας Μοναστηράκι, ρεμπέτικα, παραδοσιακά και έντεχνα. Είναι σημαντικό ότι περνάμε πάντα καλά και εμείς ως μπάντα αλλά και ο κόσμος που έρχεται για να ακούσει τα τραγούδια μας. Η ατμόσφαιρα που υπάρχει μεταξύ μας είναι πολύ όμορφη και για αυτό σε κάθε live, τουλάχιστον εγώ, νιώθω χαρούμενη. Πιστεύω ότι την αίσθηση αυτή έχει κι ο κόσμος που έρχεται να μας ακούσει.

Πιστεύετε ότι το σχήμα έχει βρει τα βήματά του, υπάρχει κοινή συνείδηση, κοινός τόπος;
Αποστόλης Μπουρνιάς: Ναι, νομίζω ότι έχουμε βρει τα κοινά βήματά μας και την κοινή συνείδησή μας σαν σχήμα. Όσο παίζουμε όλοι μαζί μουσική και βρισκόμαστε συνεχώς στη διαδικασία της αναζήτησης, ο κοινός τόπος, υπάρχει σαν ιδέα και σαν εικόνα από όλους μας αλλά συνεχώς αλλάζει θέσεις!

Είστε μια νέα μπάντα, ωστόσο έχετε καταφέρει ήδη να κάνετε συνεργασίες με μουσικούς του εξωτερικού…
Τάσος Γεωργόπουλος: Είμαστε μαζί ως Rebeletiko σχεδόν 4 χρόνια. Ένας από τους όμορφους λόγους που έχει κάποιος για να μάθει να παίζει μουσική είναι ότι αποκτάει διαβατήριο για όλες τις χώρες και όλους τους λαούς του κόσμου.
Εμείς χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά αυτήν τη δυνατότητα και όποτε βρίσκουμε ευκαιρία παίζουμε με μουσικούς από άλλες χώρες όπως η Joss Stone, ο Tonino Carotone, o Stefano Kino Ferry κ.α.

Τι έγινε όταν η Joss Stone συνάντησε τους Rebeletiko και έμαθε και τζουρά;
Τάσος Γιαννούσης: (γέλια) Το Ρε μινόρε πρόλαβε να μάθει! Μοναδική εμπειρία και απίστευτα αναπάντεχη. Όταν ειδοποιηθήκαμε μέσω Facebook ότι η υπέροχη miss Joss Stone θέλει να συναντήσει τους Rebeletiko στην Χαλκιδική, να τραγουδήσει μαζί τους ένα δικό τους τραγούδι και να γυριστεί ένα μικρό video-clip, νομίζαμε – όλοι, μηδενός εξαιρουμένου- ότι κάποιος μας κάνει πλάκα. Τελικώς πήγαμε, όντως ήταν εκεί η Joss Stone και όντως ήταν υπέροχη! Τραγούδησε την Gillem στα ελληνικά και η συνέχεια αναμένεται στο Youtube».

Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης των Rebeletiko και ποια είναι η σχέση που έχετε «χτίσει» έως τώρα με το ελληνικό κοινό;
Αποστόλης Μπουρνιάς: Ο λόγος ύπαρξης των Rebeletiko είναι η κοινή επιθυμία και ανάγκη όλων μας για δημιουργία και για επικοινωνία, μουσική επικοινωνία.
Όταν κάποιος μας δει σε μια από τις εμφανίσεις μας, θα διαπιστώσει τόσο στο δικό μας πρωτογενές υλικό αλλά ακόμα και στις διασκευές την αναπαραγωγή ενός παραδοσιακού σκοπού ή ενός ρεμπέτικου, την εμφανή, συνεχή, «εσωτερική» επικοινωνία.
Η σχέση που χτίζουμε κάθε μέρα με αυτούς που μας ακούνε και που τους ακούμε είναι αυτή της αμοιβαίας εκτίμησης. Προσπαθούμε κάθε μέρα κάθε στιγμή που παίζουμε ή φτιάχνουμε μουσική να σεβόμαστε τους εαυτούς μας και τους ακροατές».

Τι νέο ετοιμάζουν οι Rebeletiko και ποια η σχέση σας με το μεγάλο ερμηνευτή του δημοτικού μας τραγουδιού, Αντώνη Κυρίτση;
Σοφία Μέρμηγκα: Στα σχέδιά μας είναι η δημιουργία ενός καινούργιου δίσκου που θα περιέχει αυτή τη φορά συνθέσεις όλων των μελών της μπάντας.
Πέρα από αυτό, ετοιμάζουμε μία μουσική σύμπραξη με τον Αντώνη Κυρίτση. Ο κύριος Κυρίτσης είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα του ελληνικού δημοτικού μας τραγουδιού κι είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που θα συνεργαστούμε μαζί του.

Είναι στις προσδοκίες και στις επιθυμίες σας η συνεργασία και με άλλους γνωστούς έλληνες καλλιτέχνες ή δημιουργούς;
Τάσος Γεωργόπουλος: Γενικά η συνεργασία στη μουσική όταν έχει στόχο τη δημιουργία είναι πάντοτε όμορφη. Για εμάς ένας λόγος παραπάνω γιατί πραγματικά αγαπάμε αυτό που κάνουμε και μας αρέσει να μοιραζόμαστε στιγμές με άλλους μουσικούς ή γενικά καλλιτέχνες. Τώρα αν θα είναι γνωστός ή όχι πραγματικά δεν παίζει κανένα ρόλο αρκεί μόνο να υπάρχει κάτι «κοινό» και να μπορεί αυτή η συνεργασία να μας αφήσει μια όμορφη ανάμνηση.

Πληροφορίες
Κληματαριά, Πλατεία Θεάτρου 2, Αθήνα
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3216629
Ώρα έναρξης: 21.30
Είσοδος: ελεύθερη

entertainment.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024