Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφιέρωμα στον Αμπάς Κιαροστάμι από την Ταινιοθήκη

Αφιέρωμα στον Αμπάς Κιαροστάμι από την Ταινιοθήκη

Με την προβολή δύο από τις πιο χαρακτηριστικές του ταινίες, το «Ο άνεμος θα μας πάρει» του 1999 και το «Γνήσιο αντίγραφο» του 2010, τιμά τον μεγάλο δημιουργό Αμπάς Κιαροστάμι, που έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιουλίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Στην θερινή «Λαΐδα» θα προβάλλονται από τις 25 Αυγούστου και για μία εβδομάδα […]

Με την προβολή δύο από τις πιο χαρακτηριστικές του ταινίες, το «Ο άνεμος θα μας πάρει» του 1999 και το «Γνήσιο αντίγραφο» του 2010, τιμά τον μεγάλο δημιουργό Αμπάς Κιαροστάμι, που έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιουλίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Στην θερινή «Λαΐδα» θα προβάλλονται από τις 25 Αυγούστου και για μία εβδομάδα οι δύο ταινίες του ιρανού σκηνοθέτη με την ξεχωριστή ματιά.

Ο Κιαροστάμι είχε διαγνωστεί με γαστρεντερικό καρκίνο τον Μάρτιο του 2016 και είχε υποβληθεί σε σειρά εγχειρήσεων.

Γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1940. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τεχεράνης. Καταπιάστηκε αρχικά με τα ζωγραφική, ασχολήθηκε για ένα διάστημα με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης.

Η πρώτη του ταινία ήταν το 12λεπτο «Το Ψωμί και το Δρομάκι» του 1970, μία νεο-ρεαλιστικού τύπου ταινία για τη συνάντηση ενός αγοριού με έναν άγριο σκύλο.

Η αναγνώριση ήρθε με την «τριλογία του Κόκερ» (δηλαδή των ταινιών Where is the Friend’s Home?, Through the Olive Trees και Life, Nothing More).

Γύρισε περισσότερες από 40 ταινίες, βραβεύτηκε πολλές φορές, ενώ κέρδισε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών με τη «Γεύση του Κερασιού».

Το 1999 κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας με την ταινία «Ο Άνεμος Θα μας Πάρει», στην οποία παρακολουθούμε τρεις κατοίκους της Τεχεράνης να φτάνουν σ’ ένα χωριό του ιρανικού Κουρδιστάν. Κανείς δεν γνωρίζει το σκοπό της επίσκεψής τους, ούτε τι θέλουν στο παλιό νεκροταφείο. Ο Κιαροστάμι ασχολείται με τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας, τη ζωή, αλλά και τον θάνατο.

Το «Γνήσιο Αντίγραφο» – η δεύτερη ταινία του σύντομου αφιερώματος της Ταινιοθήκης – είναι μία από τις τελευταίες του ταινίες, με πρωταγωνιστές τους Ζιλιέτ Μπινός και Ουίλιαμ Σίμελ.
Μία ιδιοκτήτρια γκαλερί κι ένας Αγγλος συγγραφέας, ξεκινούν ένα ταξίδι με αυτοκίνητο στη νότια Τοσκάνη, έχοντας μόλις γνωριστεί σε ένα τοπικό συνέδριο. Μέσα από συζητήσεις και συγκρούσεις, αλλά και μέσω της σχέσης τους με την τέχνη, οι δύο χαρακτήρες προσπαθούν να μάθουν ο ένας τον άλλον…

entertainment.in.gr

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024