Παρασκευή 24 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μαριλένα: Θερινό σινεμά που ξαναζεί μετά από 15 χρόνια

Μαριλένα: Θερινό σινεμά που ξαναζεί μετά από 15 χρόνια

Ελισάβετ Σταμοπούλου «Ανάσα» ανανέωσης δίνει στην Άνω Γλυφάδα, και μετά από 15 χρόνια ανοίγει τις πύλες του για να φιλοξενήσει την έβδομη τέχνη σε φιλικό περιβάλλον με σύγχρονα μηχανήματα. Ο θερινός κινηματογράφος «Μαριλένα» (Αιγύπτου 123) βγαίνει από το «ντουλάπι» του χρόνου και από το 1999 «προσγειώνεται» στο 2015. Άνοιξε για πρώτη φορά το 1962, και […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

«Ανάσα» ανανέωσης δίνει στην Άνω Γλυφάδα, και μετά από 15 χρόνια ανοίγει τις πύλες του για να φιλοξενήσει την έβδομη τέχνη σε φιλικό περιβάλλον με σύγχρονα μηχανήματα. Ο θερινός κινηματογράφος «Μαριλένα» (Αιγύπτου 123) βγαίνει από το «ντουλάπι» του χρόνου και από το 1999 «προσγειώνεται» στο 2015.

Άνοιξε για πρώτη φορά το 1962, και το 1970 ο ιδιοκτήτης του σινεμά αποφάσισε να μείνει εκεί φτιάχνοντας το σπίτι του πάνω από την είσοδο. Η «Μαριλένα» λειτουργούσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, αργότερα έκλεισε για 2 – 3 χρόνια, και το 1999 έπεσε η «αυλαία». Οι ταινίες που προβάλλονταν ήταν γενικού ενδιαφέροντος, με τις οθόνες να βλέπουν «μαύρο» όταν δεν μπορούσαν να «βγουν» τα έξοδα.

Ο Σπύρος Πανάς, που νοικιάζει τώρα το χώρο, μιλά στο in.gr για την πρωτοβουλία του να ανοίξει με τους Μαρία Χέβα και Αργύρη Αργυρούλη το σινεμά.

Θυμάται την εποχή των ανέμελων παιδικών χρόνων, το ’70, όταν την περιοχή της Άνω Γλυφάδας «κοσμούσαν» το σπίτι της θείας του και… η «Μαριλένα».

Στη γειτονιά έπαιζε με το γιο του ιδιοκτήτη, Διονύση Κρασσά. Από το παιχνίδι στη συνεργασία, αποφάσισε με νέο εξοπλισμό και σύγχρονα μηχανήματα να «αναστήσει» τον κινηματογράφο.

Η ιδέα έπεσε στο «τραπέζι» τον περασμένο χειμώνα. Ο ίδιος όμως ο κ. Κρασάς δεν το τόλμησε λόγω της ακρίβειας των νέων μηχανημάτων. Έτσι τη «σκυτάλη» πήρε ο κ. Πανάς που αποφάσισε με δύο ακόμη άτομα να ενοικιάσει το χώρο.

Στη «Μαριλένα» του 2015 τα δομικά στοιχεία έχουν παραμείνει τα ίδια, έχει συντελεστεί όμως ανακαίνιση και επισκευή του χώρου της οθόνης. Εκείνο που δεν «ξεριζώνεται» είναι το ψυγείο στο μπαρ που φιγουράρει ως ανάμνηση, και θυμίζει κάτι από τον Ζήκο στην ελληνική ταινία «Της κακομοίρας».

«Αν ο κινηματογράφος άνοιγε όπως ήταν δεν θα ερχόταν ο κόσμος. Η ανακαίνιση έλειπε πολύ, όπως και ένας θερινός κινηματογράφος από την περιοχή. Υπάρχει θετική αντιμετώπιση από τον κόσμο», επισημαίνει ο κ. Πανάς.

Σκέφτεται να φιλοξενήσει κι άλλες δραστηριότητες στο χώρο δίνοντάς του μια φιλότεχνη ταυτότητα. Ήδη ανεβαίνουν παραστάσεις Καραγκιόζη, που σημειώνουν απήχηση , με το παιδικό θέατρο να συνεχίζεται, και τις θεατρικές παραστάσεις για ενηλίκους να βρίσκονται μέσα στα πλάνα.

Ο κ. Πανάς ελπίζει ότι η «δροσιά από το βουνό, η αύρα της θάλασσας σε συνδυασμό με τα φυτά που θα ρίχνουν τον καύσωνα, θα δημιουργήσουν ένα όμορφο σκηνικό».

»Αυτό που παρέχουμε εμείς είναι προσεκτική ποιότητα σε εικόνα και ήχο, ένα φιλικό και άνετο περιβάλλον», αναφέρει.

Μέσα στις επιδιώξεις του βρίσκεται ακόμη και η επιστροφή της μαγείας εκείνης των περασμένων δεκαετιών για τα θερινά σινεμά, με την ανεμελιά να βάζει το λιθαράκι της στο ευχάριστο σκηνικό.

«Να μάθουν και τα νέα παιδιά τι σημαίνει θερινός κινηματογράφος», επιθυμεί, μια «που πολλά δεν έχουν μπει ποτέ».

Παλιός στο «κουρμπέτι» και παλιός αιθουσάρχης, ποτέ δεν έκοψε γέφυρες επικοινωνίας με την έβδομη τέχνη. Η οικογένειά του κατείχε θερινά σινεμά, και το «βιογραφικό» των αναμνήσεων είναι πλούσιο.

«Γεννήθηκα στον κινηματογράφο. Θυμάμαι καλές εποχές, τη δεκαετία του 1970 που ο κόσμος έφερνε καθίσματα από το σπίτι του. Δεν έφταναν, παρόλο που είχαμε 600. Δεν υπήρχε άλλη διασκέδαση την εποχή εκείνη, πήγαινε περισσότερος κόσμος στα σινεμά», σημειώνει ο κ.Πανάς.

Όσοι νέοι κινηματογράφοι ανοίγουν , γίνονται με πρωτοβουλία δήμων, παρατηρεί, ενώ θυμάται που τη δεκαετία του 1970 «ο φόρος δημοσίων θεαμάτων κυμαινόταν κοντά στο 30% επί του εισιτηρίου και οι υπάλληλοι της εφορίας ήταν μπροστά σε κάθε προβολή και πληρώνονταν υπερωρίες για να ελέγχουν την κατάσταση».

Εκφράζει, όμως, τους φόβους του μήπως μια τωρινή ενδεχόμενη αύξηση ΦΠΑ φέρει σοβαρές επιπτώσεις.

Γνωρίζοντας το πώς λειτουργούν τα θερινά σινεμά, ο κ. Πανάς αναφέρει ότι η μεγάλη πτώση παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 1980. Ο ίδιος έβαλε λουκέτο στους κινηματογράφους του στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συντήρηση. Εμπορεύεται κινηματογραφικά μηχανήματα και πάντα σιγόκαιγε μέσα του η επιθυμία να ανοίξει κινηματογράφο. Φλερτάρει, ακόμη, με τη σκέψη του ανοίγματος χειμερινού σινεμά.

entertainment.in.gr

Sports in

Ο Άντιτς την… είπε στον Σλούκα: «Μ@λ@κ@ ξύπνα! Έχεις παίξει σε καλύτερες ομάδες!» (pic)

Την εναντίωσή του προς τη δήλωση του Κώστα Σλούκα ότι ο Παναθηναϊκός του 2009 ήταν η καλύτερη ομάδα στην ιστορία της Εuroleague, εξέφρασε ο άλλοτε συμπαίκτης του σε Ολυμπιακό και Φενέρ, Πέρο Άντιτς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Μαϊου 2024