Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Εφιάλτες: Για ποια ασθένεια μας «προειδοποιούν»

Εφιάλτες: Για ποια ασθένεια μας «προειδοποιούν»

Οι εφιάλτες ή άλλα ψυχικά και νευρολογικά συμπτώματα μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι ενός αυτοάνοσου νοσήματος.

Η πτώση από μεγάλο ύψος, μια φυσική καταστροφή ή ένα ανθρωποκυνηγητό… Όλοι βλέπουμε δυσάρεστα όνειρα όταν έχουμε συσσωρευμένο στρες ή περνάμε μια αγχωτική περίοδο. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με την υγεία μας.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και το King’s College του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι οι εφιάλτες που εμφανίζονται συχνά και συνοδεύονται από παραισθήσεις, μπορεί να υποδηλώνουν την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό eClinicalMedicine του The Lancet, 3 στους 5 ασθενείς με λύκο και 1 στους 3 με άλλες ρευματολογικές παθήσεις υπέφεραν από ενοχλητικούς εφιάλτες πριν από την εμφάνιση των ψευδαισθήσεων.

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε συνεντεύξεις και εξέτασε δεδομένα 676 ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο και 400 κλινικούς γιατρούς. Είδε ότι σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους ανέφεραν ψευδαισθήσεις, αν και η πλειονότητα δήλωσε ότι αυτές εμφανίστηκαν περίπου κατά την έναρξη της νόσου ή αργότερα.

«Βλέπω διαφορετικά πράγματα, είναι σαν να ξυπνάς και να μην μπορείς να θυμηθείς το όνειρό σου. Είσαι εκεί αλλά ταυτόχρονα δεν είσαι. Νιώθω πραγματικά αποπροσανατολισμένος, το πιο κοντινό πράγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι νιώθω σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους συμμετέχοντες.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν τη σημασία της αναγνώρισης αυτών των συμπτωμάτων, καθώς ορισμένοι από τους ασθενείς είχαν αρχικά διαγνωστεί λανθασμένα.

«Είναι σημαντικό οι κλινικοί γιατροί να μιλούν στους ασθενείς τους για αυτούς τους τύπους συμπτωμάτων και να αφιερώνουν χρόνο καταγράφοντας την ατομική εξέλιξη των συμπτωμάτων» τονίζει η Δρ. Μέλανι Σλόαν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Οι ασθενείς συχνά γνωρίζουν ποια συμπτώματα προμηνύουν μια επικείμενη έξαρση της νόσου, αλλά τόσο αυτοί όσο και οι γιατροί μπορεί να διστάζουν να συζητήσουν για την ψυχική υγεία και τα νευρολογικά συμπτώματα, ιδιαίτερα αν δεν συνειδητοποιούν ότι αυτά μπορεί να είναι μέρος των αυτοάνοσων νοσημάτων» πρόσθεσε.

Με ποια άλλα προβλήματα υγείας συνδέονται οι εφιάλτες

Οι ηλικιωμένοι που αρχίζουν να βλέπουν άσχημα όνειρα ή εφιάλτες πιθανώς εμφανίζουν πρώιμα σημάδια της νόσου Πάρκινσον. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευρολόγο δρα Αμπιντέμι Οτάικου του Κέντρου Υγείας του Ανθρωπίνου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, ανέλυσαν στοιχεία για 3.818 ανθρώπους σε βάθος 12ετίας.

Όσοι ανέφεραν ότι έβλεπαν κακά όνειρα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, μετά παρακολουθήθηκαν για να διαπιστωθεί κατά πόσο διαγνώστηκαν με Πάρκινσον.

Τελικά, 91 άνθρωποι διαγνώστηκαν με τη συγκεκριμένη νόσο. Όσοι έβλεπαν συχνά άσχημα όνειρα είχαν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με Πάρκινσον, σε σχέση με όσους δεν έβλεπαν τέτοια όνειρα.

Εάν οι εφιάλτες είναι συχνοί και κυριαρχεί σε αυτούς η εικόνα ότι κόβεται η αναπνοή, μπορεί το φαινόμενο να οφείλεται στην υπνική άπνοια. Πρόκειται για μια αρκετά συχνή διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από το έντονο ροχαλητό και την επαναλαμβανόμενη διακοπή της αναπνοής μέσα στη νύχτα. Η υπνική άπνοια διαταράσσει το στάδιο REM του ύπνου καθώς στερεί από το σώμα πολύτιμο οξυγόνο.

Πηγή: vita.gr

inSports

«Τρέλα» στην Κρήτη για τον Ολυμπιακό: Οι ευρωκούπες έκαναν τον γύρο του νησιού (pics+vids)

Χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού έβγαλαν φωτογραφίες και βίντεο με τις κούπες του Conference και Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024