Παρασκευή 24 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: 10 + 1 ταινίες που αξίζουν την προσοχή μας

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: 10 + 1 ταινίες που αξίζουν την προσοχή μας

Την Παρασκευή 11/03, σηκώνει αυλαία το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 20 Μαρτίου. Ανθρώπινα δικαιώματα, αγώνες, πολιτική, προσφυγικό, μουσική, περιβάλλον είναι μερικές μόνο από τις θεματικές που απασχολούν τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ. Το in.gr επέλεξε δέκα + 1 ταινίες τεκμηρίωσης που αξίζει να δείτε: Σιωπηλός Μάρτυρας του […]

Την Παρασκευή 11/03, σηκώνει αυλαία το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 20 Μαρτίου. Ανθρώπινα δικαιώματα, αγώνες, πολιτική, προσφυγικό, μουσική, περιβάλλον είναι μερικές μόνο από τις θεματικές που απασχολούν τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ.

Το in.gr επέλεξε δέκα + 1 ταινίες τεκμηρίωσης που αξίζει να δείτε:

Σιωπηλός Μάρτυρας του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

To 2006 η Φυλακή Τρικάλων κλείνει ύστερα από 110 χρόνια λειτουργίας. Επτά πρόσωπα που συνδέθηκαν καθοριστικά με τη φυλακή, επιστρέφουν σε αυτήν για να ανασυνθέσουν το παρελθόν της, φωτίζοντας με τις προσωπικές τους αφηγήσεις διαφορετικές όψεις της ιστορίας της νεώτερης Ελλάδας. Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το ιστορικό συγκρότημα της φυλακής; Ποια θα είναι η νέα χρήση του; Μια απροσδόκητη ανακάλυψη φέρνει στο φως το κρυμμένο μυστικό του μνημείου και θέτει το ερώτημα: Πώς διαχειριζόμαστε την ιστορική μνήμη;

Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση της Ανζενίκ Κουρούνη



Το ντοκιμαντέρ που αναμένεται να συζητηθεί. «Ο σύντροφός μου είναι Εβραίος, ο ένας γιος μου γκέι, ο άλλος αναρχικός κι εγώ αριστερή φεμινίστρια, κόρη μεταναστών. Αν η Χρυσή Αυγή έρθει στα πράγματα το μόνο μας πρόβλημα θα είναι σε ποιο βαγόνι θα μας βάλουν». Μια δημοσιογράφος ερευνά για χρόνια την οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Η οικονομική κατάρρευση, η πολιτική αστάθεια και οι οικογενειακές σχέσεις έρχονται σε πρώτο πλάνο, με τη σκηνοθέτιδα να προσπαθεί να ανακαλύψει -όπως λέει η δημιουργός- «τι έχουν στο κεφάλι τους οι Χρυσαυγίτες, που παρουσιάζονται ως θύματα του συστήματος».

Τζάνις: Το Κορίτσι που Τραγουδάει τα Μπλουζ της Έιμι Τζ.Μπεργκ

Η Τζάνις Τζόπλιν είναι μία από τις μεγαλύτερες και εμβληματικότερες τραγουδίστριες του ροκ εν ρολ όλων των εποχών, μια τραγική και παρεξηγημένη φιγούρα που συγκίνησε εκατομμύρια ακροατές και χάραξε νέους δημιουργικούς δρόμους πριν πεθάνει το 1970 σε ηλικία 27 ετών. Η υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθέτρια Έιμι Μπεργκ εξετάζει σε βάθος την ιστορία της Τζόπλιν, για πρώτη φορά στον κινηματογράφο, παρουσιάζοντας ένα πορτρέτο της περίπλοκης αυτής προσωπικότητας.

Ραγδαίος Αφανισμός του Λούι Ψυχογιού

Μετά το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Ο Όρμος» ο Λούι Ψυχογιός επιστρέφει, μιλώντας για τα είδη που απειλούνται με αφανισμό. Σε μία περίοδο που ορισμένοι επιστήμονες προβλέπουν πως το αποτύπωμα της ανθρωπότητας μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση του 50% των ειδών του πλανήτη μέχρι το τέλος του αιώνα, το μήνυμα του ντοκιμαντέρ είναι σαφές και σημαντικό.

Ονειρεύομαι τη Δανία του Μίκαελ Γκράβερσεν

Ο Γιασουλάχ, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, ζει σε ένα κέντρο ασύλου στη Δανία. Θέλει να ξεκινήσει μία καινούρια ζωή σε μία νέα χώρα, αλλά η αίτηση ασύλου του απορρίπτεται. Μόνη του ελπίδα η Ιταλία και μια προσωρινή άδεια παραμονής που θα του επιτρέψει να γυρίσει στη Δανία. Ωστόσο, η πραγματικότητα στην Ιταλία είναι διαφορετική από ότι περίμενε. Ο Δανός Μίκαελ Γκράβερσεν ρίχνει μια ματιά στη σκληρή ζωή ενός ασυνόδευτου προσφυγόπουλου.

Ο θείος Χάουαρντ του Άαρον Μπρούκνερ

Μέσα από τις συζητήσεις με συγγενείς και φίλους (μεταξύ αυτών και ο Τζιμ Τζάρμους) διαγράφεται η προσωπικότητα του Νεοϋορκέζου σκηνοθέτη Άαρον Μπρούκνερ που πέθανε από AIDS το 1989. Η Νέα Υόρκη, η απαρχή της μάστιγας του AIDS, μία ιστορία ενός ανεξάρτητου καλλιτέχνη έρχεται στη μεγάλη οθόνη από τον ανιψιό του κινηματογραφιστή.

Είμαι το Μπέλφαστ του Μαρκ Κάζινς

Η ταινία του Μαρκ Κάζινς έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Ο κινηματογραφιστής μιλά για την πρωτεύουσα της βόρειας Ιρλανδίας, με έναν πρωτότυπο τρόπο. Μια γυναίκα δέκα χιλιάδων ετών που ισχυρίζεται πως είναι η ίδια η πόλη, μας δείχνει τα κάλλη της και τα τραύματά της, ανθρώπους και τοποθεσίες. Μέσα από τις υπαινικτικές εικόνες του διευθυντή φωτογραφίας Κρίστοφερ Ντόιλ και με την υποβλητική μουσική του Ντέιβιντ Χόλμς (γραμμένη για την ταινία), η ταινία ξεδιπλώνει την ονειρική ζωή του Μπέλφαστ. Γεμάτη στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, εκπλήξεις και συγκινήσεις, η ταινία αντλεί επιρροές από τον σοβιετικό κινηματογράφο, το ποπ τραγούδι και τις αφηγήσεις των γιαγιάδων όλου του κόσμου.

Τα Μάτια της Πόλης των Μπινούρ Καραεβλί και Φατίχ Καϊμάκ

Η ιστορία του Αρά Γκιουλέρ, του θρυλικού 87χρονου Τουρκοαρμένιου φωτογράφου. Από τις σημαντικότερες μορφές που αποτύπωσαν τη ζωή των ανθρώπων και σημαντικά ιστορικά γεγονότα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, το αρχείο του δεν άνοιξε ποτέ σε μελετητές, αλλά παραμένει στοιβαγμένο σε κουτιά στο γραφείο του. Στενός φίλος του Ανρί-Καρτιέ Μπρεσόν, ο Αρά πιστεύει επίσης ότι πρέπει να εστιάζουμε στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση την αποφασιστική στιγμή. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον Αρά καθώς προετοιμάζεται για την αναδρομική έκθεσή του. Θυμάται τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις πλέον εμβληματικές φωτογραφίες του, κάνοντάς τες έτσι ακόμη πιο ζωντανές.

Τρου Μπλου του Χάρη Ραφτογιάννη

Ένα υπέργηρο και αιθαλές ζευγάρι, ο Σταμάτης και η «πιτσιρίκα» ζουν στην Ικαρία, το νησί της μακροζωίας. Ο θάνατος ενός γείτονα τούς θυμίζει ότι το τέλος είναι κοντά. Το ελληνικό feelgood ντοκιμαντέρ της χρονιάς;

Η Λαμπεντούζα τον Χειμώνα του Γιάκομπ Μπρόσμαν

Στη Λαμπεντούζα ο χειμώνας έχει έρθει. Οι τουρίστες έχουν φύγει και οι πρόσφυγες προσπαθούν να φτάσουν στην ηπειρωτική Ιταλία. Όταν μια φωτιά καταστρέφει το πλοίο που πρόκειται να μεταφέρει τους πρόσφυγες, τα πνεύματα οξύνονται και εκείνοι κάνουν κατάληψη στο λιμάνι του νησιού. Η πραγματικότητα της προσφυγικής κρίσης σε μία ταινία εξαιρετικά επίκαιρη που θα προβληθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος του Φεστιβάλ στην προσφυγική κρίση.’

Ο φίλος μου ο Larry Gus του Βασίλη Κατσούπη

Ακόμα ένα feelgood ντοκιμαντέρ, αυτή τη φορά με θέμα τον 28χρονο φιλόδοξο μουσικό Larry Gus που εγκαταλείπει το μεταπτυχιακό του στην Βαρκελώνη και τρυπώνει και πάλι στο παιδικό του δωμάτιο για να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ για μια αμερικανική δισκογραφική εταιρεία.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Άντιτς την… είπε στον Σλούκα: «Μ@λ@κ@ ξύπνα! Έχεις παίξει σε καλύτερες ομάδες!» (pic)

Την εναντίωσή του προς τη δήλωση του Κώστα Σλούκα ότι ο Παναθηναϊκός του 2009 ήταν η καλύτερη ομάδα στην ιστορία της Εuroleague, εξέφρασε ο άλλοτε συμπαίκτης του σε Ολυμπιακό και Φενέρ, Πέρο Άντιτς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Μαϊου 2024