Σάββατο 01 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Μεγάλη Οθόνη»: Έκθεση με θερινά σινεμά και σκηνές από ελληνικές ταινίες

«Μεγάλη Οθόνη»: Έκθεση με θερινά σινεμά και σκηνές από ελληνικές ταινίες

Ελισάβετ Σταμοπούλου Η έκθεση «Μεγάλη Οθόνη» επιβεβαιώνει την εξής φράση: Σκοπός δεν είναι μόνο η ταινία, αλλά η συνολική θέαση της τέχνης. Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου , λοιπόν, στις 21:00, εγκαινιάζεται (ταυτόχρονα) στις αίθουσες τέχνης «ena» & «kaplanon 5» καθώς και στους θερινούς κινηματογράφους Ριβιέρα, Αθηναία και Βοξ, η ομαδική έκθεση «Μεγάλη Οθόνη». Δεκάδες, και […]

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Η έκθεση «Μεγάλη Οθόνη» επιβεβαιώνει την εξής φράση: Σκοπός δεν είναι μόνο η ταινία, αλλά η συνολική θέαση της τέχνης.

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου , λοιπόν, στις 21:00, εγκαινιάζεται (ταυτόχρονα) στις αίθουσες τέχνης «ena» & «kaplanon 5» καθώς και στους θερινούς κινηματογράφους Ριβιέρα, Αθηναία και Βοξ, η ομαδική έκθεση «Μεγάλη Οθόνη».

Δεκάδες, και για την ακρίβεια 25, νέα έργα ζωγράφων αποτυπώνουν τα εναπομείναντα και μη θερινά σινεμά της Αθήνας αλλά και σκηνές από σημαντικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Η Πέγκυ Ρίγγα ιδιοκτήτρια της Ριβιέρας, της Αθηναίας και του Βοξ, μιλώντας στο in.gr, είχε αναφέρει πως αποφάσισε να εντάξει στα σχέδιά της έκθεση ζωγραφικής που να παρουσιάζει θερινά σινεμά. Και αυτό γιατί συνειδητοποίησε πως κάτι τέτοιο απουσίαζε.

Το έργο έχει αναθέσει σε ζωγράφους που πρόκειται να «μιλήσουν» για διατηρητέους και άλλους θερινούς κινηματογράφους, ο καθένας με το δικό του ύφος.

Μαζί όμως με την εκδήλωση, μια ιστορία δεκαετιών, που στο εσωτερικό της υπάρχει το κινηματογραφικό ζενίθ, οι αναμνήσεις και οι ανησυχίες, δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ξεκινώντας, από τη «Ριβιέρα», το αγαπημένο «παιδί» της κ. Ρίγγα, μετρά πάνω από 45 χρόνια ζωής καθώς άνοιξε το 1969. Η ιδιοκτήτρια του χώρου θυμάται από μικρή να διασκεδάζει εκεί, με τη Ριβιέρα να είναι συνδεδεμένη με την όμορφη ανάμνηση.

Ο πατέρας της κ. Ρίγγα ήταν εκείνος που ξεκίνησε την «ιστορία» όταν άνοιξε τη Ριβιέρα και την Αθηναία, ενώ νοίκιασε το προπολεμικό Βοξ (1938).

Μετά το θάνατό του, η κόρη του αισθάνθηκε το «κάλεσμα» της συνέχειας, και με ανανεωτική ματιά ανέλαβε τα σινεμά. Παράλληλα με την ενασχόληση αυτή εργάζεται ως αρχαιολόγος, πράγμα που εξηγεί την επιθυμία της για «μελέτη» της τέχνης μέσα από τον κινηματογράφο.

Ο πατέρας της κ. Ρίγγα κατόρθωσε, με τη συμβολή της Μελίνας Μερκούρη, να κηρύξει και τα τρία σινεμά διατηρητέα.

Έχουν βασικές διαφορές, αλλά και ομοιότητες. Η Αθηναία είναι η μικρή «κυρία» του Κολωνακίου, η οργιώδης βλάστηση χαρακτηρίζει τη Ριβιέρα, ενώ το Βοξ είναι σαν ένα ιστορικό μνημείο με δροσιά.

Πληροφορίες για την έκθεση

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου και στη διάρκειά της θα παρουσιαστούν επιμέρους δρώμενα

Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Αναστασίου, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Γιώργος Καρακάσογλου, Βούλα Καραμπατζάκη, Νικόλας Κληρονόμος, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Βασίλης Λιαούρης, Λίλα Μπελιβανάκη, Γεωργία Μπλιάτσου, Βιβή Παπαδημητρίου, Γεύσω Παπαδάκη, Κατερίνα Πέτρουλα, Αχιλλέας Πιστώνης, Θανάσης Ραχούτης, Γιώργος Σαλταφέρος, Νίκος Σίσκος, Κατερίνα Χαδουλού, Αθηνά Χατζή & η Βιργινία Φιλιππούση.

*Παράλληλα, με το ίδιο θέμα, θα εκτεθούν φωτογραφίες καταξιωμένων φωτογράφων.
*Τα εγκαίνια θα γίνουν ταυτόχρονα ώστε ο επισκέπτης να παρακολουθήσει την ανάπτυξη της έκθεσης στους πέντε χώρους που θα παρουσιάζεται.

Η ιδέα της έκθεσης, η διοργάνωση και η επιμέλειά της είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Νίκου Βατόπουλου, Νίκης Παπαδάκη, Πέγγυς Ρίγγα και Ίριδας Κρητικού.

entertainment.in.gr

Sports in

Τι ενώνει και τι χωρίζει τους Κρόος και Ρόις πριν το φινάλε! (pics)

Ο Τόνι Κρόος και ο Μάρκο Ρόις έχοντας φτάσει στα 35, ανακοίνωσαν ότι αποχαιρετούν τους συλλόγους που έκαναν μεγάλη καριέρα, σε ένα ιστορικό ματς και για τους δύο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 01 Ιουνίου 2024