Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυκλάδες: μια βόλτα στις ανεκτίμητες συλλογές τους

Κυκλάδες: μια βόλτα στις ανεκτίμητες συλλογές τους

18 μουσεία που πρέπει να επισκεφθείς

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

Διακοπές δεν είναι μόνο θάλασσα και διασκέδαση αλλά και πολιτισμός. Γι’ αυτό μην παραλείψετε εάν βρεθείτε σε κάποιο από τα παρακάτω νησιά να περιπλανηθείτε στις ανεκτίμητες συλλογές των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων τους.

ΑΝΔΡΟΣ

Ναυτικό Μουσείο Άνδρου
Βρίσκεται σε καταπληκτικό σημείο με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, στη χώρα της Άνδρου. Ιδρύθηκε το 1972 και αποτελεί μαζί με την πλατεία και τον ανδριάντα του «Αφανούς Ναύτη», δωρεά της οικογένειας Νικ. Ι. Γουλανδρή. Τα εκθέματά του παρουσιάζουν την εξέλιξη της εμπορικής ναυτιλίας της Άνδρου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.
Πληροφορίες: τηλ. 22820 22275

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 1979 και διαθέτει μια αντιπροσωπευτική συλλογή έργων Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης σημαντικών ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα.
Το καλοκαίρι διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις διακεκριμένων καλλιτεχνών. Φέτος φιλοξενεί έκθεση την έκθεση του Man Ray με θέμα «Τα πρόσωπα της γυναίκας».
Πληροφορίες: τηλ. 22820 22444, 7210706

ΔΗΛΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου
Μία νησίδα μήκους 6 τ. χλμ. με πολύ μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και παγκόσμια ακτινοβολία, νοτιοδυτικά της Μυκόνου. Τόπος επιβλητικός, γυμνός από βλάστηση αλλά εξαιρετικά λαμπρός κάτω από το φως του ήλιου, η Δήλος υπήρξε στην αρχαιότητα ιερό νησί, τόπος γέννησης του Απόλλωνα και της Aρτέμιδος κατά τη μυθολογία με ίχνη κατοίκησης από την 3η χιλιετία π.Χ. Η αγορά των Ερμαιστών, ο ναός των Δηλίων, η Μινώα Κρήνη είναι μερικά από τα πιο σημαντικά μνημεία του χώρου.
Πληροφορίες: τηλ. 22890 22259

ΜΥΚΟΝΟΣ



Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου
Το μουσείο περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα Προϊστορικών μέχρι και Υστεροελληνικών χρόνων από τη νεκρόπολη της Ρήνειας, ειδώλια και κοσμήματα από το 2ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ. κ.ά.
Πληροφορίες: τηλ. 22890 22325

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Λαογραφικό Μουσείο Φολεγάνδρου
Βρίσκεται στην Άνω Μεριά. Φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά εκθέματα του πολιτισμικού και του λαογραφικού χαρακτήρα του νησιού.
Πληροφορίες: τηλ. 22860 41069

ΣΙΦΝΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου 22840 31022
Τα εκθέματα του μουσείου, γλυπτά, κεραμικά και νομίσματα, καλύπτουν το χρονικό φάσμα από τη Γεωμετρική εποχή μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

ΠΑΡΟΣ



Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

Συλλογή γλυπτών και κεραμικής από τα Νεολιθικά μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Σημαντικά ευρήματα: μαρμάρινο άγαλμα Γοργούς, μαρμάρινο άγαλμα Νίκης, Πάριο Χρονικό.
Πληροφορίες: τηλ. 22840 21231

Μουσείο γλυπτικής Νίκος Περαντινός
Eγκαινιάστηκε το 2009 και βρίσκεται στον όμορφο λόφο της Μάρπησσας, στην ανατολική πλευρά της Πάρου. Φιλοξενεί έργα του Νίκου Περαντινού στις πέντε μεγάλες αίθουσές του.


THNOΣ

Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών
Λειτουργεί από το 1930 και θα το συνατήσετε στον πανέμορφο Πύργο. Φιλοξενεί 47 έργα γλυπτών, αντιπροσωπευτικά των γλυπτών που γεννήθηκαν στον Πύργο και στα γειτονικά Ιστέρνια. Η συλλογή των γλυπτών επικεντρώνεται σε έργα του 19ου αλλά και των αρχών του 20ού αι. και περιλαμβάνει έργα των: Γιαννούλη Χαλεπά, Λάζαρου Σώχου, Δημήτριου Φιλιππότη, Γεώργιου Βιτάλη, Λάζαρου και Μάρκου Φυτάλη, Λουκά Δούκα, Ιωάννη Βούλγαρη, Ιωάννη Κολουρή, Γεώργιου Ροϊλού κ.ά.
Πληροφορίες: τηλ. 22830 22256

Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου
Στις συλλογές του μουσείου περιλαμβάνονται αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές, νομίσματα, γλυπτά και κεραμικά που καλύπτουν το χρονικό φάσμα από τη Μυκηναϊκή μέχρι και τη Ρωμαϊκή περίοδο.
Πληροφορίες: τηλ. 22830 22670

ΜΗΛΟΣ

Οι κατακόμβες της Μήλου
Οι κατακόμβες βρίσκονται κοντά στο χωριό της Τρυπητής, σε σπηλιές 150 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι σκαμμένες σε ηφαιστειακό τάφο και η ύπαρξή τους αποδεικνύει την πρώιμη διάδοση του χριστιανισμού στο νησί.

Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου
Βρίσκεται στον Αδάμαντα και προβάλει το παρόν και το παρελθόν της μεταλλευτικής δραστηριότητας του νησιού που ξεκίνησε το 8000 π.Χ.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ακρωτήρι
Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και απέχει 15 χλμ. από τα Φηρά. Ο Προϊστορικός οικισμός που ανακαλύφθηκε στο Ακρωτήρι μάς δείχνει ότι οι κάτοικοι της Θήρας, που ανήκε στη σφαίρα επιρροής των Μινωιτών, είχαν αναπτύξει πριν από την ηφαιστειακή έκρηξη-ορόσημο του 17ου αι. π.Χ. ιδιαίτερα αξιόλογο πολιτισμό, έχοντας μετατρέψει κατά τη διάρκεια της 3ης χιλιετίας π.Χ. τη μικρή παράκτια εγκατάσταση του Ακρωτηρίου (που κατοικούνταν τουλάχιστον από τα μέσα της 5ης χιλιετίας π.Χ.) σε κοσμοπολίτικο αστικό κέντρο. Τα μοναδικά ανασκαφικά ευρήματα του Ακρωτηρίου αποδεικνύουν το υψηλό πολιτιστικό και βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του οικισμού, που έμεινε επί αιώνες θαμμένος κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα.

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας
Το μουσείο μπορεί να θεωρηθεί ως προέκταση του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου, αφού στεγάζει τις τοιχογραφίες και τα κινητά ευρήματα του αστικού αυτού κέντρου στην περίοδο της μεγάλης ακμής του (17ος αι. π.Χ.). Παράλληλα, φιλοξενεί ευρήματα από πολλές άλλες θέσεις της Θήρας που χρονολογούνται από την 5η χιλιετία π.Χ. (Νεώτερη Νεολιθική περίοδος) ως τον 17ο αι. π.Χ. και δείχνουν το πέρασμα των ποικίλων πολιτισμών από το Αιγαίο σε μια μακρά περίοδο της Προϊστορίας.

ΝΑΞΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου
Στεγάζεται σε ένα διατηρητέο, βενετσιάνικο κτίριο, του 17ο αιώνα. Εκτίθενται σημαντικότατα ευρήματα, ιδιαίτερα της πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3200 – 2300 π.Χ.) αλλά και από τις παλαιότερες φάσεις των ιστορικών χρόνων, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά.

ΙΟΣ

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Ζαν Μαρί Ντρο

Βρίσκεται κοντά στον Μυλοπότα και στεγάζεται από το 1993 στο αρχοντικό του Γάλλου φιλέλληνα Ζαν Μαρί Ντρο. Φιλοξενεί πίνακες ζωγραφικής και άλλα έργα τέχνης από Ελλάδα, Αϊτή, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία αλλά και φωτογραφίες, γλυπτά, γκραβούρες. Ακόμα, υπάρχουν είδη λαϊκής τέχνης, αλλά και έπιπλα από τα Κυκλαδονήσια και άλλα μέρη της Ελλάδας.
Πληροφορίες: τηλ.: 22850 22725

KEA

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας
Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 στην πρωτεύουσα του νησιού, την Ιουλίδα, με ενέργειες του αείμνηστου αρχαιολόγου Ν. Ζαφειροπούλου. Η συλλογή περιλαμβάνει κυρίως εκθέματα που χρονολογούνται από τα τέλη της ύστερης νεολιθικής περιόδου έως τα τέλη της ύστερης εποχής του χαλκού (3300-1100 π.Χ.).
Μοναδικά στο μέγεθος και στο είδος τους έως σήμερα είναι τα μεγάλα πήλινα αγάλματα γυναικείων μορφών (θεοτήτων ή ιερειών) του 15ου αι. π.Χ., που διαφοροποιούνται από ανάλογα ειδώλια της κρητομυκηναϊκής εποχής και τέχνης. Επίσης αξιόλογη συλλογή γλυπτών, αρχιτεκτονικών μελών και επιγραφών, που χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

ΚΙΜΩΛΟΣ

Λαογραφικό-Ναυτικό Μουσείο Κιμώλου
Στεγάζεται στο παραδοσιακό συγκρότημα του Κάστρου της Κιμώλου και εκτίθενται υφαντά και κεντήματα παλαιάς εποχής, παραδοσιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

entertainment.in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024