Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εικαστικοί περίπατοι στα νησιά με φόντο το Αιγαίο

Εικαστικοί περίπατοι στα νησιά με φόντο το Αιγαίο

...

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

Εάν βρεθείτε σε κάποιο από τα παρακάτω νησιά μην παραλέιψετε ανάμεσα στους περιπάτους στα σοκάκια να επισκεφθείτε και κάποια έκθεση με έργα σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών που αποπνέουν θαλασσινή αύρα.

  • Στην Ύδρα, στον παραθαλάσσιο δρόμο του οικισμού στη διαδρομή προς το Μανδράκι, θα δείτε την εικαστική εγκατάσταση της βραβευμένης Μαρίας Τσάγκαρη, που δημιουργήθηκε ειδικά για το νησί, σε παραγωγή του HYam και σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες.
    Το έργο της Τσάγκαρη που σχεδιάστηκε με επίκεντρο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νησιού, συνδέεται με το τελευταίο της project The New Green.
  • Με δύο Εκθέσεις Ζωγραφικής με τίτλο «The human passage», μία στην Κέρκυρα και μία στην Κεφαλλονιά, συμμετέχει η Gilda Frumkin Βασιλειάδη στα εικαστικά δρώμενα του φετινού καλοκαιριού.
    Η πρώτη θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 7 Ιουλίου στις 20:00, στο ξενοδοχείο Δελφίνια στα Μωραϊτικα Κερκύρας και θα διαρκέσει έως τις 4 Αυγούστου. και την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016, στις 20:00, εγκαινιάζεται
    Η δεύτερη καλοκαιρινή έκθεση που θα ανοίξει τις πόρτες της την Κυριακή 7 Αυγούστου θα φιλοξενηθεί στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς – Δημοτικό Θέατρου «Κέφαλος»- και θα διαρκέσει έως τις 13 Αυγούστου.
  • Τη δική τους ιστορία διηγούνται 80+1 έργα του Παύλου Σάμιου, που ταξιδεύουν στην Κρήτη, με αφορμή την έκθεση του καταξιωμένου εικαστικού, η οποία εγκαινιάζεται στις 11 Ιουλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, με τίτλο «Κάθε έργο… Mια ιστορία».
    Η έκθεση παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα από τις τρεις πρόσφατες ενότητες δουλειάς, που ο Παύλος Σάμιος δημιούργησε τα τελευταία πέντε χρόνια. Τρεις ενότητες που αναδεικνύουν τη σχέση του καλλιτέχνη με την επιθυμία. Η τέταρτη ενότητα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.
  • Τις δικές του ιδιαίτερες θάλασσες παρουσιάζει ο ζωγράφος Στέργιος Στάμος στην έκθεση του στην Πάτμο στο Patmos Aktis Suites &Spa, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Kapopoulos Fine Arts-Patmos Gallery.
    Ο ζωγράφος επικεντρώνει αυτή τη φορά το ενδιαφέρον του στο Αιγαίο, «μια θάλασσα έμπνευσης», όπως το ονομάζει. Νέα ζωγραφικά και εννοιολογικά έργα προκύπτουν, καθώς τα χρώματα μπλέκονται μοναδικά με σκέψεις και διατυπώσεις που συχνά κρύβονται στα κύματα του Στέργιου Στάμου. Τα μπλε χρώματα σε μια δυναμική παλέτα κυριαρχούν, ενώ τα κείμενα είναι άλλοτε ευανάγνωστα και άλλοτε όχι.
    Τα εγκαίνια της έκθεσης που έχει τίτλο «The Wideness of the Sea» θα πραγματοποιηθούν στις 8 Ιουλίου (19.30) και θα είναι επισκέψιμη έως 21 τις Ιουλίου.

    Επίσης μια νέα σειρά έργων ζωγραφικής και γλυπτικής, καθώς και έναν εντυπωσιακό γλυπτό κόκκινο ταύρο, σε φυσικό μέγεθος θα παρουσιάσει ο Κωστής Γεωργίου στη νέα του έκθεση που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στην Πάτμο στις 9 Ιουλίου. Έργα μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων με έντονους χρωματισμούς, με τα μπλε και κόκκινα να κυριαρχούν, φιγούρες άλλοτε οικείες και άλλοτε επίτηδες γκροτέσκες και αλληγορικές μέσα από μια εντελώς προσωπική, σουρεαλιστική διάθεση. Οι ταύροι του κάνουν αισθητή την παρουσία τους, αποπνέοντας τη ζωοποιό ενέργεια και δυναμική του καλλιτέχνη. Δεν λείπουν και πιο καλοκαιρινά θέματα, πλοία, νεκρές φύσεις, φρούτα, κολυμβητές και θάλασσες.

  • Έργα του Νίκου Δραγούμη και της Λύντια Μπορζέκ σε μια κοινή έκθεση θα φιλοξενούνται από την Παρασκευή 15 Ιουλίου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά Σαντορίνης. Οι παραπάνω εκθέσεις, που μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί ξεχωριστά σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, θα συνυπάρξουν για πρώτη φορά.
    Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Ίδρυμα Λ. και Ε. Μπελλώνια.
  • Η γκαλερί Citronne φέτος στον Πόρο επικεντρώνεται στη θεματική του Αιγαίου, διαχρονικά επίκαιρη με ευρύτατες διαστάσεις τελευταία. Τα σημερινά κοινωνικά και ιστορικά δεδομένα φέρνουν στην επιφάνεια ερωτήματα και οξείς προβληματισμούς με ελλιπή ή και ανύπαρκτη κατανόηση. Η ανάγκη για απαντήσεις ή για μια πρόταση ερμηνείας είναι αισθητή και αυξητικά πιεστική. Στο αδιέξοδο αυτού του προβληματισμού γίνεται επιτακτική η υπερβατική παρέμβαση της Τέχνης.
    Εννέα σύγχρονοι καλλιτέχνες κλήθηκαν να σχολιάσουν στην έκθεση «Αιγαίο: Ταυτότητες + Διαδρομές». Ο Γιάννης Αδαμάκος, ο Μιχάλης Κατζουράκης, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, ο Αλέκος Κυραρίνης, ο Τάσος Μαντζαβίνος, ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης, ο Σωτήρης Σόρογκας, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης. Οι προσεγγίσεις των καλλιτεχνών διαφοροποιούνται ως προς την οπτική, την ερμηνεία, την προβολή, την εκτέλεση· ταυτόχρονα όμως, ενοποιούνται σε μια κοινή «διαδρομή» στο Αιγαίο. Οι διαφορές είναι ορατές στον θεατή ο οποίος «μεταβαίνει» από τη μία θεώρηση στην άλλη και παρακολουθεί ένα συναρπαστικό αφήγημα.
  • Η πλατφόρµα σύγχρονης τέχνηςTinos Quarry Platform είναι µια πρωτοβουλία καλλιτέχνη. Στη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του, το πρόγραµµα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Tinos Quarry Platform, προσφέρει την ευκαιρία σε 18 καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες να φιλοξενηθούν και να εργαστούν στο νησί της Τήνου. Η έρευνα, ο πειραµατισµός και η αναζήτηση νέων ιδεών είναι ζωτικής σηµασίας βήµατα στην πρόοδο του πολιτισµού και το Κυκλαδίτικο τοπίο συµβάλλει καταλυτικά σε αυτό.
    Στόχος του προγράµµατος είναι η δηµιουργία µιας πλατφόρµας επικοινωνίας µεταξύ καλλιτεχνών, επιµελητών, θεωρητικών και του κοινού, ενθαρρύνοντας τη δηµιουργία σχέσεων συνεργασίας µε το τοπικό δυναµικό του νησιού και τον πολιτισµό του.

Η οµαδική έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 2 Ιουλίου, θα διαρκέσει εώς τις 31 Οκτωβρίου του 2016.

entertainment.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024