Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύψτε το «Phenomenon» της Ανάφης

Ανακαλύψτε το «Phenomenon» της Ανάφης

Μαρία Παπουτσή Oι συλλέκτες Ιορδάνης Κερενίδης και Piergiorgio Pepe που ζουν και εργάζονται στο Παρίσι επέλεξαν την πανέμορφη Ανάφη για να πραγματοποιήσουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Phenomenon». Οι επτά καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στο project –Kostas Bassanos, Alejandro Cesarco, Daniel Gustav Cramer, Detanico/Lain, Haris Epaminonda, Nina Papaconstantinou– θα δημιουργήσουν in situ έργα σύγχρονης τέχνης […]

Μαρία Παπουτσή

Oι συλλέκτες Ιορδάνης Κερενίδης και Piergiorgio Pepe που ζουν και εργάζονται στο Παρίσι επέλεξαν την πανέμορφη Ανάφη για να πραγματοποιήσουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Phenomenon».
Οι επτά καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στο project –Kostas Bassanos, Alejandro Cesarco, Daniel Gustav Cramer, Detanico/Lain, Haris Epaminonda, Nina Papaconstantinou– θα δημιουργήσουν in situ έργα σύγχρονης τέχνης τα οποία θα εκτεθούν σε διάφορα σημεία του νησιού από τις 6 έως τις 19 Ιουλίου.

«Με τους περισσότερους από αυτούς έχουμε μία προσωπική σχέση και γνωρίζουμε τόσο τους ίδιους όσο και το έργο τους εδώ και καιρό. Πρόκειται για καλλιτέχνες που έχουν εκθέσει στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, στο MOMA στη Νέα Υόρκη, στην Tate στο Λονδίνο, στη Μπιενάλε στη Βενετία, στο ΕΜΣΤ στην Αθήνα, αλλά έχουν διατηρήσει τη δική τους φωνή και παραμένουν ανοιχτοί σε προτάσεις πέρα από το συνηθισμένο, με τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις που αυτές εμπεριέχουν. Υπερασπίζονται μια τέχνη εννοιολογική, αυστηρή στη φόρμα της αλλά γεναιόδωρη και ανοιχτή σε όλους. Όταν τους μιλήσαμε για το πρόγραμμα, η θετική απάντηση ήταν άμεση» αναφέρουν.

Οι δύο συλλέκτες ασχολούνται με τη σύγχρονη τέχνη από το 2006, αμέσως μετά την εγκατάστασή τους στο Παρίσι. Συλλέγουν έργα τέχνης και διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις, ως προσπάθεια στήριξης των καλλιτεχνών και του έργου τους. «Για εμάς, η τέχνη είναι σημαντική γιατί μπορεί να αλλάξει το πώς βλέπει ο καθένας μας τον κόσμο, να παράγει καινούργιους τρόπους σκέψης, πιο ανοιχτούς, πέρα από το κυρίαρχο αφήγημα» τονίζουν.

Η ιδέα για την επιλογή της Ανάφης ήρθε πέρσι κατά τη δεύτερη επίσκεψή τους στο νησί. «Έγινε φανερό ότι σε έναν τέτοιο χώρο, στην άκρη της Ελλάδας και της Ευρώπης, και σε έναν τέτοιο χρόνο, όπου η κοινωνικοπολιτική κατάσταση είναι τουλάχιστον δύσκολη, η τέχνη μπορεί να δώσει φωνή στην περιφέρεια, να κάνει ορατό αυτό που περνά σχεδόν απαρατήρητο» επισημαίνουν.

«Το θέμα της έκθεσης είναι ακριβώς αυτό το πέρασμα μεταξύ ορατού και αόρατου, φωτός και σκοταδιού, περιφέρειας και επίκεντρου».

Οι τοπικοί φορείς του νησιού στο άκουσμα της ιδέας αντέδρασαν θετικά. «Για εμάς ήταν εμφανές ότι αν διοργανώναμε κάτι στην Ανάφη θα ήταν μόνο μαζί με τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού».

«Δεν μας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσουμε απλά το νησί σαν ντεκόρ, αλλά να δημιουργήσουμε ένα θεσμό για όλους, για τους ειδικούς σύγχρονης τέχνης και για τους ανθρώπους που θα έρθουν σε επαφή με αυτή για πρώτη φορά. Η τέχνη είναι για όλους, γιατί ο καθένας μπορεί να δει τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο και η τέχνη απλά προσφέρει αυτή τη δυνατότητα».

Τα περισσότερα έργα θα δημιουργηθούν ειδικά για την έκθεση, είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας, και θα είναι επί το πλείστον εγκαταστάσεις σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με video, φωτογραφίες, σχέδια κ.ά.

Φιλοδοξία των δύο συλλεκτών είναι το «Phenomenon» να πραγματοποιείται στο νησί ανά δύο χρόνια.

«Ως συλλέκτες βλέπουμε το ρόλο μας όχι ως αγοραστές αλλά πολύ περισσότερο στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την υποστήριξη των καλλιτεχνών και του έργου τους».

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα διοργανωθούν μια σειρά από εκδηλώσεις, διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, προβολές, παραστάσεις, περίπατοι καθώς και άλλες δραστηριότητες.

Πρόγραμμα φιλοξενίας: 6 – 10 Ιουλίου
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας οι καλλιτέχνες θα παράγουν in situ έργα, που θα παρουσιαστούν ως μέρος της έκθεσης. Επιπλέον, οι καλλιτέχνες και οι υπόλοιποι καλεσμένοι θα διοργανώσουν μια σειρά από εκδηλώσεις, διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, προβολές, περιπάτους, και άλλες δραστηριότητες.

Έκθεση: 11 – 19 Ιουλίου
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο σχολείο, ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο στη Χώρα, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους. Θα λειτουργήσει ως ένα ανοιχτό φόρουμ για τους καλλιτέχνες να προτείνουν και να παράγουν έργα σε σχέση με το νησί και την ιδέα του προγράμματος. Για την πρώτη έκδοση, η έκθεση διερευνά τις έννοιες του ορατού και αόρατου και το πέρασμα από το ένα στο άλλο.

Ο Ιορδάνης Κερενίδης είναι διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών του πανεπιστημίου του Παρισιού, στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών και ο Piergiorgio Pepe είναι δικηγόρος και εργάζεται ως διευθυντής δεοντολογίας και ηθικής στον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας και ως λέκτορας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού.

Διοργάνωση: Kerenidis Pepe www.phenomenon.fr
facebook.com/phenomenon.anafi

entertainment.in.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024