Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κορυφαίες προσωπικότητες της Επιστήμης και της Τέχνης στο Megaron Plus

Κορυφαίες προσωπικότητες της Επιστήμης και της Τέχνης στο Megaron Plus

Το Megaron Plus υποδέχεται, τον Μάιο και τον Ιούνιο, εξέχουσες προσωπικότητες της Επιστήμης και της Τέχνης όπως τον κορυφαίο αρχιτέκτονα τοπίων Peter Walker (21/5), τον βραβευμένο πολωνό ποιητή Adam Zagajewski (22/5) και τον διεθνούς φήμης καθηγητή Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τακτικό αρθρογράφο-σχολιαστή στην εφημερίδα The Guardian Timothy Garton Ash (2/6). To Mέγαρο […]

Το Megaron Plus υποδέχεται, τον Μάιο και τον Ιούνιο, εξέχουσες προσωπικότητες της Επιστήμης και της Τέχνης όπως τον κορυφαίο αρχιτέκτονα τοπίων Peter Walker (21/5), τον βραβευμένο πολωνό ποιητή Adam Zagajewski (22/5) και τον διεθνούς φήμης καθηγητή Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τακτικό αρθρογράφο-σχολιαστή στην εφημερίδα The Guardian Timothy Garton Ash (2/6).
To Mέγαρο προσφέρει για μια ακόμη φορά στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις, συζητήσεις και αναλύσεις σχετικά με θέματα που αφορούν στον Πολιτισμό και την Επιστήμη, αλλά και σχετικά με μεγάλα ζητήματα των καιρών μας, συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία του με εγνωσμένου κύρους ελληνικούς φορείς και παγκόσμιας ακτινοβολίας πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το Collège de France και το London School of Economics, και ανοίγοντας για πρώτη φορά δίαυλο επικοινωνίας με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μάιος 2015
Την Τετάρτη 13/5, το Megaron Plus, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», παρουσιάζει τη συζήτηση με τίτλο «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας». Ομιλητής θα είναι ο αρχιτέκτων-πολεοδόμος Δημήτρης Διαμαντόπουλος και οι αρχιτέκτονες ΕΜΠ-αναστηλωτές Θέμης Μπίλης και Μαρία Μαγνήσαλη. Συντονίζει ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος Μπένος.
Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» προωθεί τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στον Ορχομενό Βοιωτίας, όπου θα συνδέονται σε ένα ενιαίο σύνολο τρία κορυφαία μνημεία: το αρχαίο θέατρο, το μυκηναϊκό ταφικό μνημείο («Θησαυρός του Μινύου») και ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Σκριπούς (10ος αιώνας). Το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας, ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας, θα συμβάλει αφενός στη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των τριών σημαντικών μνημείων, αφετέρου στη σύνδεσή τους με τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Το πρόγραμμα του Μαΐου περιλαμβάνει επίσης τη συζήτηση με θέμα «Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση» (Τετάρτη 20/5), στην οποία λαμβάνει μέρος διεθνές πάνελ ομιλητών. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος.
Ο Dr Paul Salmons [Πωλ Σάλμονς] (Διευθυντής Προγράμματος του Κέντρου για τη Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στο University College London-UCL), ο Dr Thomas Lutz [Τόμας Λουτς] (Διευθυντής του Τμήματος Μουσείων Μνήμης, Topography of Terror Foundation του Βερολίνου) και η Δρ Βασιλική Σακκά (Ιστορικός-Εκπαιδευτικός, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων) θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν την πορεία και τη σημερινή πραγματικότητα της Εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το βράδυ της Πέμπτης 21/5, το Megaron Plus, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου-ΚΙΚΠΕ, υποδέχεται τον κορυφαίο αμερικανό αρχιτέκτονα τοπίου Peter Walker [Πήτερ Γουόκερ], ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με το έργο ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου στο μνημείο των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης. Ο Γουόκερ, στη διάλεξή του με τίτλο «Μια ζωή σχέδιο και δύο μνημεία», θα μιλήσει, μεταξύ άλλων, για τη συναισθηματική φόρτιση που συνόδευσε τη μελέτη του για το μνημείο των Διδύμων Πύργων και θα παρουσιάσει μεγάλα projects με ανατρεπτικό αρχιτεκτονικό ύφος που έχει υλοποιήσει στην Αυστραλία και τη Γερμανία.

Την Παρασκευή 22/5, καλεσμένος ο μεγαλύτερος σύγχρονος ποιητής της Πολωνίας Adam Zagajewski [Άνταμ Ζαγαγιέφσκι] που επισκέπτεται την Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της ποιητικής του συλλογής Μαθήματα πιάνου, στην οποία οφείλεται άλλωστε ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνεται στο Μέγαρο προς τιμήν του.

Ο ποιητής θα διαβάσει ποιήματά του και θα συνομιλήσει με τον Δρ Βασίλη Μαραγκό, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεταφραστή του Ζαγκαγιέφσκι στα ελληνικά. Θα ακολουθήσει ανάγνωση ποιημάτων από τον Ντίνο Σιώτη, ποιητή και εκδότη λογοτεχνικών περιοδικών.
Η βραδιά πραγματοποιείται σε συνεργασία με το πολιτιστικό σωματείο Κύκλος Ποιητών και την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Οι φίλοι του Κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας» θα παρακολουθήσουν την Τετάρτη 27/5 τη συζήτηση με τίτλο «Η παράδοξη καταλληλότητα του σύμπαντος για τη ζωή», στην οποία λαμβάνουν μέρος ο Σπύρος Σφενδουράκης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Ηλίας Κούβελας, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Στέφανος Τραχανάς, επίτιμος διδάκτορας Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ιούνιος 2015

Διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν την Τρίτη 2/6 τη διάλεξη «Η κρίση της Ευρώπης “και πώς να βγούμε απ’ αυτή”», η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Συμμετέχουν: ο Timothy Garton Ash [Τίμοθυ Γκάρτον Ας] (καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τακτικός αρθρογράφος-σχολιαστής στα έντυπα The Guardian και New York Review of Books), η Καλυψώ Νικολαΐδη (καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και διευθύντρια του Κέντρου Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και ο Όθων Αναστασάκης (διευθυντής του South East European Studies at Oxford- SEESOX).

Για τρίτη χρονιά το Megaron Plus φιλοξενεί την Πέμπτη 4/6 τα λογοτεχνικά βραβεία του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο Ο Αναγνώστης. Στην εκδήλωση θα κριθεί η βιβλιοπαραγωγή του 2014 και θα απονεμηθούν τα βραβεία του Αναγνώστη για τις κατηγορίες: πεζογραφία, διήγημα, ποίηση, πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας, δοκίμιο και βιβλίο για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Ο κύκλος των φετινών διαλέξεων του Megaron Plus θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 9/6 με την ομιλία της Edith Heard [Ήντιθ Χερντ], καθηγήτριας του Collège de France (έδρα: Επιγενετική και Κυτταρική Μνήμη) και διευθύντριας της Μονάδας Γενετικής και Βιολογίας της Εμβρυικής Ανάπτυξης στο Ινστιτούτο Κιουρί του Παρισιού. Η διαπρεπής αγγλίδα επιστήμων θα παρουσιάσει τη διάλεξη με θέμα «Είμαστε κάτι περισσότερο από τα γονίδιά μας; Ο ρόλος της Επιγενετικής στην ανάπτυξη των οργανισμών και τη φυσιοπαθολογία». H Ήντιθ Χερντ θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στον τρόπο με τον οποίο μεταγράφεται και απομνημονεύεται το γονιδίωμά μας και θα εξετάσει κατά πόσον είναι βάσιμη η ελπίδα ότι, για τον καθορισμό μας, χρειάζεται κάτι περισσότερο πέραν της αλληλουχίας των γονιδίων μας.
Η εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333

Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024