Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διαδικτυακό μυστήριο με λουλούδι που δέχεται 90 εκατομμύρια χτυπήματα την ημέρα

Διαδικτυακό μυστήριο με λουλούδι που δέχεται 90 εκατομμύρια χτυπήματα την ημέρα

Οι υπεύθυνοι της Wikipedia ξύνουν το κεφάλι τους

Μια καθόλου ασυνήθιστη φωτογραφία μιας μοβ μαργαρίτας δέχεται το τελευταίο διάστημα γύρω στις 90 εκατομμύρια επισκέψεις την ημέρα και κανείς δεν γνωρίζει γιατί.

Πρόκειται για μια από τις εκατομμύρια δωρεάν εικόνες που φιλοξενεί το Wikimedia Commons, μια βάση δεδομένων που ανήκει στο ίδρυμα της Wikipedia. H εικόνα του αστεροειδούς φυτού τραβήχτηκε στη Χάγη το 2004, όμως τα χτυπήματα άρχισαν μυστηριωδώς να αυξάνονται πέρυσι στις 29 Ιουνίου.

Η ασυνήθιστη δραστηριότητα οδήγησε σε έρευνα από το μη κερδοσκοπικό Wikimedia Foundation, αναφέρει ο Independent.

«Δείτε αυτόν τον ζωντανό καταμετρητή για ένα συνεχιζόμενο μυστήριο» έγραψε στο Twitter ο Κρις Άλμπον, επικεφαλής του τμήματος μηχανικής μάθησης στο Wikimedia Commons.

«Το 20% των αιτημάτων σύνδεσης που δέχεται ένα από τα κέντρα δεδομένων μας αφορούν αυτή την εικόνα ενός λουλουδιού. Κανείς δεν ξέρει γιατί» ανέφερε.

Η έρευνα έδειξε ότι όλα τα αιτήματα πρόσβασης στην εικόνα προέρχονται από διαφόρους παρόχους πρόσβασης στην Ινδία «που μοιράζονται τα ίδια χαρακτηριστικά» έδειξε η έρευνα.

«Είναι πολύ παράξενα, καθώς προέρχονται από εντελώς διαφορετικές διευθύνσεις IP και ακολουθούν ένα ημερήσιο μοτίβο».

Οι τεχνικοί του ιδρύματος προσπάθησαν να εντοπίσουν την προέλευση της ασυνήθιστης δραστηριότητας με αντίστροφες αναζητήσεις εικόνας, οι οποίες όμως δεν οδήγησαν πουθενά.

Ωστόσο τα δεδομένα υποδεικνύουν πως τα αιτήματα πρόσβασης προέρχονται από app για κινητά τηλέφωνα. Παρόλα αυτά, χρήστες στην Ινδία που συμμετείχαν στη διερεύνηση της υπόθεσης δήλωσαν πως δεν έχουν ξαναδεί την εικόνα παρά τη δημοφιλία της.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας κατέβασαν διάφορες δημοφιλείς εφαρμογές προκειμένου να «αναγνωρίσουν τη φωτογραφία στην οθόνη υποδοχής ή μέσα στα app», όμως η εικόνα παρέμενε άφαντη.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι κάποιο app «κατεβάζει την εικόνα από το Wikimedia Commons αλλά δεν την προβάλλει».

Το Wikimedia Foundation φαίνεται πως υποψιάζεται πιο μπορεί να είναι το επίμαχο app, δεν αποκαλύπτει όμως την ταυτότητα της εφαρμογής όσο η έρευνα συνεχίζεται».

Το ίδρυμα περιορίστηκε να δηλώσει πως πρόκειται για «δημοφιλές app συνομιλίας/κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται στην Ινδία».

Όλα δείχνουν πως πρόκειται για εφαρμογή που ανταγωνίζεται το TikTok, καθώς η μυστηριώδης δραστηριότητα ξεκίνησε μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η Ινδία στην κινεζική εφαρμογή δικτύωσης.

Ο δικτυακός τόπος Rest of the World που παρακολουθεί θέματα τεχνολογίας εικάζει ότι πίσω από την υπόθεση βρίσκεται κάποια ινδική ανταγωνιστική εφαρμογή όπως το MX TakaTak, το Moj ή το Josh.

Μέχρι στιγμής πάντως το Wikimedia Foundation δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις υποψίες.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024