Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος άνοιας λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Κίνδυνος άνοιας λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Όσοι ζούσαν σε περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου συγκριτικά με εκείνους που είχαν την χαμηλότερη έκθεση στον συγκεκριμένο ρυπογόνο παράγοντα είχαν 40% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας

Η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε μας καθιστά ευάλωτους στην άνοια, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Σε άρθρο που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο BMJ, ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Δρ Ιαϊαν Κάρεϊ μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 131.000 ενηλίκους που είχαν εγγραφεί σε 75 Οικογενειακούς Γιατρούς στην περιοχή του Λονδίνου.

Στην αρχή της μελέτης οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 50 και 79 ετών και κανείς δεν είχε διαγνωστεί με άνοια.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ατομική ετήσια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως τα μικροσωματίδια, το όζον και το διοξείδιο του αζώτου. Επίσης υπολόγισαν την ατομική απόσταση από δρόμους με μεγάλη κίνηση οχημάτων.

Κατά μέσο όρο τα επτά χρόνια που ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση οι συμμετέχοντες, καταγράφηκαν σχεδόν 2.200 άτομα με διάγνωση άνοιας.

Όσοι ζούσαν σε περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου συγκριτικά με εκείνους που είχαν την χαμηλότερη έκθεση στον συγκεκριμένο ρυπογόνο παράγοντα είχαν 40% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.

Οι πιθανότητες διάγνωσης νόσου Αλτσχάιμερ ήταν 50% υψηλότερες για τα άτομα που ζούσαν στις περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου.

Όμοιες ήταν και οι αυξήσεις κινδύνου από την έκθεση στα μικροσωματίδια. Ενώ για το όζον και την απόσταση από την πυκνή κυκλοφορία των οχημάτων, τα στοιχεία ήταν λιγότερο ισχυρά.

Σύμφωνα με τον Δρ Κάρεϊ, ο κίνδυνος παράμενε ακόμα και όταν συνεκτίμησαν άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, όπως ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Βέβαια, σπεύδει να σημειώσει ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται να σχετίζεται με την άνοια. Σημειώνει όμως ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου επηρεάζεται από τη ρύπανση.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024