Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέο χαστούκι στην τουρκική οικονομία, χρεοκόπησε η Turk Telekom

Νέο χαστούκι στην τουρκική οικονομία, χρεοκόπησε η Turk Telekom

Με τη χρεοκοπία της Turk Telekom, του τουρκικού ΟΤΕ, γιγαντώνεται ο κίνδυνος κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας.

Η χρεοκοπία του τουρκικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Turk Telekom υπό το βάρος των δανείων της αποτελεί καθοριστικό χτύπημα για τη δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία αυξάνοντας τους φόβους και τον βαθμό κινδύνου κατάρρευσης.

Η Turk Telekom δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της, που ανέρχονται σε 4,75 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών να περάσει στις πιστώτριες τράπεζες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας έδωσε την τελική έγκριση για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας σε κοινοπραξία των πιστωτριών τραπεζών, αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.

Η πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας έχει ιδιωτικοποιηθεί από το 2005 και ανήκει στην σαουδαραβική Oger Telecom, συμφερόντων του Λιβανέζου επιχειρηματία και πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

Το 2013 η Oger Telecom είχε θέσει ως εγγύηση το 55% των μετοχών της Turk Telekom για ένα δάνειο ύψους 4,75 δισ. δολαρίων.

Έπειτα από αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείου και δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, οι τράπεζες αποφάσισαν να προσφύγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Τουρκίας για να αναλάβουν το ποσοστό των μετοχών που είχε τεθεί ως εγγύηση.

Η σημαντικότερη αιτία για τη χρεοκοπία της Turk Telekom είναι ότι εισπράττει σε τουρκικές λίρες, ενώ πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της. Δεδομένου ότι η τουρκική λίρα κατρακυλά τον τελευταίο καιρό, έχοντας υποτιμηθεί κατά τουλάχιστον 40%, τα προβλήματα της εταιρείας γιγαντώθηκαν.

Δυστυχώς δε, αναμένεται την ίδια τύχη να έχουν κι άλλες μεγάλες εταιρείες στη γειτονική χώρα, με τον κατασκευαστικό τομέα να κινδυνεύει περισσότερο λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων του τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι η Turk Telekom εκτός από την Τουρκία δραστηριοποιείται σε Αλβανία, Λίβανο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, κατέχοντας πακέτα μετοχών εγχώριων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Sports in

Η Next Generation της Μπαρτσελόνα: Ο Τσάβι διασφαλίζει το μέλλον των Καταλανών (pic+vids)

Ο Τσάβι έχει αναδείξει 16 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι προέρχονται από την ακαδημία του καταλανικού συλλόγου – Ξεχωρίζουν οι Γιαμάλ, Φερμίν και Κουμπαρσί.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024