Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανασχηματισμός: Οι «ανεπιθύμητοι», το... φλερτ με την Κεντροαριστερά και τα πρόσωπα έκπληξη

Ανασχηματισμός: Οι «ανεπιθύμητοι», το… φλερτ με την Κεντροαριστερά και τα πρόσωπα έκπληξη

Ο Αλέξης Τσίπρας στον ανασχηματισμό επικοινωνιακού χαρακτήρα που θα ανακοινώσει, είναι βέβαιο ότι θα απομακρύνει υπουργούς οι οποίοι θεωρεί ότι δε συνέβαλαν στο να καλυτερέψει η εικόνα της κυβέρνησης η οποία μέρα με τη μέρα βυθίζεται

Ξεκίνησε η αντίστροφή μέτρηση για το «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα με τον πρωθυπουργό – μετά το διάγγελμα στην Ιθάκη για την έξοδο από τα μνημόνια – να γράφει και να σβήνει ονόματα για το νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Μέλημα του πρωθυπουργού είναι να κρατήσει τις ισορροπίες στο κόμμα, να διατηρήσει την αναγκαία ποσόστωση με τους υπουργούς και υφυπουργούς των ΑΝΕΛ ώστε να μην «ρίξουν» την κυβέρνηση νωρίτερα από την ημέρα που θα έρθει στη Βουλή το Μακεδονικό – όπως έχει προαναγγείλει ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος – αλλά και να βάλει πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς σε μία προσπάθεια να διεμβολίσει τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας στον ανασχηματισμό επικοινωνιακού χαρακτήρα που θα ανακοινώσει, είναι βέβαιο ότι θα απομακρύνει υπουργούς οι οποίοι θεωρεί ότι δε συνέβαλαν στο να καλυτερέψει η εικόνα της κυβέρνησης η οποία μέρα με τη μέρα βυθίζεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή να απομακρύνεται από το κυβερνητικό σχήμα ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι την πόρτα της εξόδου θα δει και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Καθόλου τυχαία άλλωστε δεν πρέπει να θεωρείται η σημερινή δήλωση του κ. Κουρουμπλή ο οποίος μιλώντας στο Θέμα FM «η Ελλάδα δεν έχει γίνει παράδεισος με την έξοδο από τα μνημόνια».

«Γρίφος» παραμένει το τι θα γίνει με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος λίγες ημέρες πριν ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να μετακινείται στο κόμμα, αναλαμβάνοντας γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε σήμερα με νόημα ότι το «κόμμα δεν είναι κυβερνητικό παραμάγαζο και ότι θα υπάρχει και μετά την κυβέρνηση» προσθέτοντας ότι «τον γραμματέα τον εκλέγει η Κεντρική Επιτροπή και τους υπουργούς τους επιλέγει ο πρωθυπουργός».

Στην κυβέρνηση είναι πιθανό να μπουν και πρόσωπα από την ομάδα των «53+» καθώς ο πρωθυπουργός, στο δρόμο προς τις εκλογές, δεν θέλει να έχει απέναντί του δυσαρεστημένα στελέχη. Επίσης, θα αναβαθμίσει «επιτυχημένους» υπουργούς ενώ θα προωθήσει και στελέχη της νέας γενιάς, τα οποία ανήκουν στο πυρήνα επιρροής του και  δεν έχουν φθαρεί πολιτικά.

Πάντως τις τελευταίες ώρες, το «φλερτ» με την Κεντροαριστερά έχει φουντώσει για τα καλά. Σε αυτό έχουν βοηθήσει και κάποια στελέχη που ανήκουν σε αυτό το χώρο, όπως ο Γιάννης Ραργκούσης  ο οποίος έκανε λόγο για μία ιστορική μέρα για την πατρίδα με αφορμή τη λήξη του τρίτου μνημονίου. Ωστόσο, την προσέγγιση με στελέχη – κυρίως του παλαιού ΠΑΣΟΚ – ανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά, ο βουλευτής Β Αθήνας επεσήμανε ότι «πάντα είναι στην ημερήσια διάταξη ο διάλογος ανάμεσα στην αριστερά και την κεντροαριστερά. Η σχέση αυτή είχε διαρραγεί τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρώπη λόγω της υιοθέτησης νεοφιλελεύθερων πολιτικών από τη σοσιαλδημοκρατία. Υπάρχουν στελέχη του ΚΙΝΑΛ που είναι πλήρως ταυτισμένα προγραμματικά με τη ΝΔ, όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος, ενώ άλλα θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει αναστοχασμός σε σχέση με στρατηγικές επιλογές αυτού του χώρου».

Στη συνέχεια προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι η Αριστερά μεγάλωσε κάτω από τις δύσκολες συνθήκες του μνημονίου, ωρίμασε και οφείλει να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου. «Εάν εξασφαλίζονται πολιτικές προϋποθέσεις μπορούμε να το κάνουμε και στο πλαίσιο του ανασχημστισμού» είπε αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτη την πόρτα σε στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ των ονομάτων έχει ακουστεί «δυνατά» και αυτό της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Οι αμετακίνητοι

Στους αμετακίνητους πάντως, συγκαταλέγονται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η υπουργός Εργασίας ΈΦη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος προετοιμάζει το πακέτο φοροελφρύνσεων που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Δεν αποκλείεται νέοι υπουργοί με έργο που έχει εκτιμηθεί από τον πρωθυπουργό, όπως ο Αλέχης Χαρίτσης να αναβαθμιστούν.

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024