Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ebenezer Cobb Morley : Το Google τιμά τον άνθρωπο που μεταμόρφωσε το ποδόσφαιρο

Ebenezer Cobb Morley : Το Google τιμά τον άνθρωπο που μεταμόρφωσε το ποδόσφαιρο

«Κανένας παίκτης δεν θα πρέπει να φέρει καρφιά, πλάκες σιδήρου, ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα στα πέλματα ή τα τακούνια των μποτών του!».

Ο Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ γεννήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 16 Αυγούστου 1831, στην πόλη Χαλ, στο ανατολικό Γιόρκσαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλαξε το ποδόσφαιρο όπως το αντιλαμβάνονταν οι συμμετέχοντες μέχρι το 1863, με αποτέλεσμα η Google να τιμά τα 187 χρόνια από τη γέννησή του με ένα doodle.

Ο Μόρλεϊ, που ήταν γιος υπουργού, μεγάλωσε με αγάπη για τον αθλητισμό και σπούδασε νομικά. Μετά την ένταξή του στο Μπαρνς Football Club του Λονδίνου, συνειδητοποίησε ότι το παιχνίδι θα ήταν πολύ καλύτερο εάν είχε συγκεκριμένη δομή, οργάνωση και κανονισμούς. Μέχρι τότε το ποδόσφαιρο παίζονταν με τους «κανόνες» της κάθε περιοχής, της κάθε γειτονιάς.

Το παιχνίδι τότε ήταν πολύ πιο χαοτικό από τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Ο 13ος κανόνας που έβαλε ήταν χαρακτηριστικός για το πώς παιζόταν το άθλημα στην Αγγλία κατά τον 19ο αιώνα. «Κανένας παίκτης δεν θα πρέπει να φέρει καρφιά, πλάκες σιδήρου, ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα στα πέλματα ή τα τακούνια των μποτών του!».

Ο Μόρλεϊ έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία της αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA) και του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας το 1863. Το 1862, ως αρχηγός του Μόρτλεϊκ Κλαμπ (Mortlake-based club), έγραψε στην εφημερίδα Bell’s Life την άποψή του για μια διοικούσα αρχή σχετικά με το άθλημα, που οδήγησε στην πρώτη συνάντηση στην ταβέρνα Freemasons και στη δημιουργία της FA. Υπήρξε ο πρώτος γραμματέας της FA (1863-1866), ο δεύτερος πρόεδρος της (1867-1874) και συνέταξε τους «Κανόνες του Παιχνιδιού» (γνωστοί και ως «Κανόνες του Λονδίνου») στο σπίτι του στο Μπερνς του Λονδίνου. Ως παίκτης, έλαβε μέρος στο πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα το 1863.

Η πρώτη έκδοση των κανόνων για το σύγχρονο παιχνίδι, καταρτίστηκε σε μια σειρά από έξι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ταβέρνα Freemasons, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Κατά την τελευταία συνεδρίαση, ο Φ.Μ. Κάμπελ (πρώτος ταμίας της FA και εκπρόσωπος της Μπλάκχεαθ) απέσυρε την ομάδα του από την FA λόγο της διαγραφής δύο κανόνων κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, τον πρώτο που επέτρεπε το τρέξιμο με την μπάλα στο χέρι και τον δεύτερο, κατά τον οποίο επιτρεπόταν η τρικλοποδία και το κράτημα του αντιπάλου. Ορισμένοι σύλλογοι ακολούθησαν αυτούς τους κανόνες και δεν εντάχθηκαν στην FA, αλλά αντ’ αυτού το 1871 συγκρότησαν την Ομοσπονδία Ράγκμπι (RFU). Ο όρος soccer χρονολογείται από την περίοδο της διάσπασης (ποδοσφαίρου και ράγκμπι) και εννοεί ότι το ποδόσφαιρο (association football) παίζεται σύμφωνα με τους κανόνες της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA).

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024