Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Καμπανάκι» Κομισιόν για Brexit : Ανοιχτά όλα τα σενάρια

«Καμπανάκι» Κομισιόν για Brexit : Ανοιχτά όλα τα σενάρια

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα προκαλέσει αναμφισβήτητα αναστάτωση. Τα πιθανά σενάρια και οι ημερομηνίες-κλιεδιά

Την ανάγκη προετοιμασίας που χρειάζεται η ΕΕ εν όψει του Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, καθώς αναμένονται επιπτώσεις στους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τις διοικήσεις, επισημαίνει με κείμενό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλεί τα κράτη-μέλη και τους ιδιωτικούς φορείς να εντείνουν τις προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα αποτελέσματα.

Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν ένα φάσμα από τους νέους ελέγχους που απαιτούνται μεταξύ των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου ως την εγκυρότητα των πιστοποιητικών, τους διαφορετικούς κανονισμούς και τη μεταφορά δεδομένων.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα προκαλέσει αναμφισβήτητα αναστάτωση, όπως για παράδειγμα στις αλυσίδες εφοδιασμού των επιχειρήσεων, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, τονίζει η Επιτροπή.

Καθώς μάλιστα δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει επικυρωμένη συμφωνία εντός της προγραμματισμένης προθεσμίας, οι προετοιμασίες πρέπει να προχωρήσουν εντατικά ώστε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, τα κράτη μέλη και ο ιδιωτικός τομέας να είναι έτοιμοι για τη βρετανική αποχώρηση.

Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια για την οποία έχουν ευθύνη και οι εθνικοί και οι περιφερειακοί θεσμοί, η οποία περιλαμβάνει ειδικά τους οικονομικούς παράγοντες και τους ιδιωτικούς φορείς, καθώς όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια.

Τα πιθανά σενάρια

Οι οικονομικοί παράγοντες, καθώς και οι εθνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να προετοιμαστούν για δύο πιθανά σενάρια:

Αν η Συμφωνία Αποχώρησης επικυρωθεί πριν τις 30 Μαρτίου του 2019, η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα σταματήσει να εφαρμόζεται προς και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου την 1η Ιανουαρίου του 2021 (μετά από μεταβατική περίοδο 21 μηνών).

Αν η Συμφωνία Αποχώρησης δεν επικυρωθεί ως τις 30 Μαρτίου του 2019, δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος και η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα σταματήσει να εφαρμόζεται προς και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 30 Μαρτίου του 2019. Αυτό αναφέρεται ως «μη συμφωνία» ή σενάριο «στο χείλος του γκρεμού».

Τον περασμένο χρόνο, η Επιτροπή εξέτασε διεξοδικά το ενωσιακό acquis για να διαπιστώσει αν χρειάζονται αλλαγές υπό το φως της βρετανικής αποχώρησης. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή υιοθέτησε ειδικές και στοχευμένες νομοθετικές προτάσεις για να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά στην Ένωση των 27 μετά την αποχώρηση του ΗΒ.

Η Επιτροπή δημοσίευσε, επίσης, οδηγίες για περισσότερους από 60 τομείς για να ενημερώσει το κοινό για τις επιπτώσεις στην περίπτωση μη συμφωνίας.

Οριστικά πάντως, στις 30 Μαρτίου του 2019 οι δύο υπηρεσίες με έδρα το Λονδίνο -Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων και Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή- καθώς και άλλα ευρωπαϊκά σώματα, όπως το Κέντρο Παρακολούθησης Ασφάλειας Galileo, θα αποχωρήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο οδικός χάρτης των διαπραγματεύσεων

Οι συνομιλίες της ΕΕ για το Brexit άρχισαν επίσημα στις 19 Ιουνίου του 2017. Οι διαπραγματευτικές ομάδες συναντώνται κατ’ ιδίαν επί μία εβδομάδα κάθε μήνα, με επιπλέον συνεδριάσεις εν όψει συνόδων κορυφής.

Μεταξύ των πρώτων καθηκόντων τους ήταν να επιτύχουν συμφωνία στα δικαιώματα των -βρετανών και λοιπών ευρωπαίων πολιτών- μετά το Brexit, να συμφωνήσουν σε ένα νούμερο για το ύψος των χρημάτων που θα πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την αποχώρησή του, τον επονομαζόμενο «λογαριασμό διαζυγίου» καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με τα σύνορα στη Β. Ιρλανδία. Μια προσωρινή συμφωνία συνήφθη για τα θέματα αυτά στις 8 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, συμφώνησαν στους όρους της μεταβατικής φάσης και τώρα κινούνται προς μια συμφωνία για τη μόνιμη σχέση μετά το Brexit.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες ως το Brexit

18 Οκτωβρίου 2018: Η κύρια σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Και οι δύο πλευρές ελπίζουν να συμφωνήσουν στο πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ώστε να υπάρξει χρόνος για το βρετανικό κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη να επικυρώσουν τη συμφωνία ως την ημέρα του Brexit.

13 Δεκεμβρίου 2018: Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής. Αν δεν συναφθεί συμφωνία ως τον Οκτώβριο, αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία των δύο πλευρών να τα βρουν.

Η Βουλή των Λόρδων και η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζουν για την αποχώρηση από τη συνθήκη. Τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν να απορρίψουν τη συμφωνία, αλλά δεν είναι σαφές τι θα ακολουθήσει σ αυτή την περίπτωση.

29 Μαρτίου του 2019: Όπως έχουν τα πράγματα, με συμφωνία ή χωρίς, το Brexit αναμένεται να συμβεί στις 11 μετά μεσημβρίαν -ώρα Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ακολουθήσει μια μεταβατική περίοδος, ως τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2020.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024