Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ελληνορωσική κρίση, το Μακεδονικό και ο Πάνος Καμμένος

Η ελληνορωσική κρίση, το Μακεδονικό και ο Πάνος Καμμένος

Από τη μια Αθήνα και Μόσχα τσακώνονται για τις απελάσεις ρώσων διπλωματών κι από την άλλη ο Πάνος Καμμένος… απονέμει μετάλλιο σε ρώσους διπλωμάτες

Σε ένα θέατρο του παραλόγου που ίσως δεν έχει προηγούμενο στα διπλωματικά θέματα της χώρας, επιδίδεται η κυβέρνηση. Από τη μια Αθήνα και Μόσχα τσακώνονται για τις απελάσεις ρώσων διπλωματών κι από την άλλη ο Πάνος Καμμένος… απονέμει μετάλλιο σε ρώσους διπλωμάτες.

Συγκεκριμένα, με ομόφωνη απόφαση του ΣΑΓΕ, κατόπιν εισηγήσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, απονεμήθηκε η Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής στον Ακόλουθο Άμυνας της Ρωσίας στην Ελλάδα Υποστράτηγο Gennady Mozhaev του οποίου ολοκληρώθηκε η θητεία στην Ελλάδα.

Στην τελετή απονομής της Διαμνημόνευσης παρέστη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Λίγες ημέρες δηλαδή πριν από τις επίσημες καταγγελίες και την απόφαση για απέλαση δύο και απαγόρευση εισόδου στη χώρα για άλλους δύο, ο υπουργός Αμυνας βραβεύει ένα κορυφαίο στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας.

Κι όχι όποιον κι όποιον, αλλά τον ακόλουθο Άμυνας. Και γεννάται το ερώτημα: Αν πράγματι ρώσοι πράκτορες «αλώνιζαν» στη Βόρεια Ελλάδα, δωροδοκούσαν, απειλούσαν, εκβίαζαν Έλληνες στρατιωτικούς, δημάρχους κ.λπ. δε το γνώριζε αυτό ο Mozhaev. Κι αν το γνώριζε πώς ο Καμμένος τον βράβευσε;

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Είναι εκτός γραμμής; Στέλνει μήνυμα στο Μαξίμου ότι ανεξαρτητοποιείται από την κεντρική θέση της κυβέρνησης;

Τα πράγματα περιπλάκησαν λίγες ώρες αργότερα χθες όταν η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα διεμήνυσε στην Αθήνα ότι δεν θα μείνει αναπάντητη η πράξη της απέλασης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκτός από απέλαση ελλήνων διπλωματών μπορεί να υπάρξουν κι άλλες συνέπειες.

Ηρθε αμέσως η απάντηση από τον Νίκο Κοτζιά που κατηγόρησε δημόσια τη Μόσχα ότι κάλυψε τις ενέργειες των απελαθέντων διπλωματών κι ότι προφανώς αυτό είναι μέρος της προσπάθειας παρέμβασης της Ρωσίας στα ελληνικά εσωτερικά θέματα.

Ωστόσο, η ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κάνει εντύπωση τόσο γιατί η στάση του Πάνου Καμμένου είναι διαφορετική (δεν έχει μιλήσει καθόλου για τη ρωσοτουρκική κρίση) όσο και γιατί δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις, με αποδείξεις και ονόματα, για τη δράση των τεσσάρων ή περισσότερων διπλωματών.

Η κυβέρνηση, ειδικά το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει απαντήσει ακόμη στα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν σχετικά με το πώς έδρασαν (αν έδρασαν) οι Ρώσοι στη Βόρεια Ελλάδα, ποιους προσέγγισαν, αν υπήρξαν περιπτώσεις δωροδοκίας, αν υπήρξαν εκβιασμοί και απειλές σε πρόσωπα που θα μπορούσαν να καθορίσουν τις εξελίξεις στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι καταγγελίες και τα σενάρια πρακτόρων βολεύει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποδομήσει το ρεύμα που έχει δημιουργηθεί κατά της συμφωνίας για τη Μακεδονία.

Ακόμη πιο περίεργα έγιναν τα πράγματα μετά την «kolotoumba» του Ζόραν Ζάεφ ο οποίος έκανε ένα βήμα πίσω στις καταγγελίες που έκανε προχθές για Ελληνες επιχειρηματίες που χρηματίζουν πολίτες για να δημιουργήσουν επεισόδια και να μην περάσει η συμφωνία των Σκοπίων. Ο Ζάεφ δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί βασίστηκαν σε μη επιβεβαιωμένες καταγγελίες που έγιναν στην αστυνομία από κάποια άτομα, μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν εναντίον αστυνομικών δυνάμεων μπροστά από το κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Κουβάρι

Μετά τη δήλωση αυτή κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι δικαιώνονται για όσα έλεγαν για στημένες καταγγελίες προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα συνωμοσιολογίας, με εμπλοκή ξένων πρακτόρων και στις δύο χώρες. Ότι ένα τέτοιο σενάριο βολεύει όσους θέλουν να περιορίσουν τις αντιδράσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτό το απίστευτο κουβάρι των ελληνορωσικών σχέσεων είναι πολύ δύσκολο να ξεμπερδευτεί, ειδικά αν στην Ελλάδα επιμένουν ότι πράγματι ο ρωσικός παράγοντας επενέβη σε τέτοιο βαθμό.

Και σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον η περαιτέρω στάση του υπουργού Αμυνας ο οποίος αρχικά αυτός κατήγγειλε σχέδιο εκτροπής, αλλά έκτοτε σιώπησε και ούτε καν αναφέρθηκε στους Ρώσους.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει η εξέλιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις οι οποίες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Δύο παραδοσιακοί σύμμαχοι ή τουλάχιστον με μια αξιοθαύμαστη ουδετερότητα, να είναι τώρα στα όρια ενός ψυχρού πολέμου.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024