Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι συμβουλεύει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για τα σκευάσματα με βαλσαρτάνη

Τι συμβουλεύει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για τα σκευάσματα με βαλσαρτάνη

Τα εν λόγω φάρμακα ανακλήθηκαν και στη Ελλάδα μετά τον εντοπισμό πρόσμιξης N-Nitrosodimethylamine (NDMA) που θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγοντας

Νεότερη ανακοίνωση σχετικά με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν βαλσαρτάνη εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), με την πρόσφατη διαπίστωση ότι σε εργοστάσιο παραγωγής με έδρα την Κίνα ανιχνεύθηκε η πρόσμιξη N-Nitrosodimethylamine (NDMA) που θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγοντας.

Τόσο οι ευρωπαϊκές αρχές, περιλαμβανομένου του ΕΟΦ, όσο και σε άλλες χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στην ανάκληση εκατοντάδων σκευασμάτων βαλσαρτάνης τα οποία χορηγούνται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση, προκειμένου να μειωθούν οι επιπλοκές όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η επίμαχη δραστική ουσία χρησιμοποιείται επίσης σε ασθενείς που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια ή πρόσφατη καρδιακή προσβολή.

Τώρα ο ΕΜΑ εκδίδει νεότερη ανακοίνωση επί του θέματος στην οποία σημειώνει ότι, «ενώ χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, δεν προκύπτει άμεσος κίνδυνος και οι ασθενείς που παίρνουν βαλσαρτάνη συμβουλεύονται να μην σταματήσουν την αγωγή τους εκτός εάν έχουν λάβει τέτοια οδηγία από τον φαρμακοποιό ή τον θεράποντα ιατρό τους. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εφαρμόσουν συγκεκριμένες οδηγίες από τις εθνικές αρχές των χωρών τους σε ότι αφορά τα συγκεκριμένα φάρμακα».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται εξάλλου ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να υπάρξουν πληροφορίες για τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για την υγεία από την NDMA, αλλά ο ΕΜΑ έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητά του το θέμα και θα ενημερώσει το κοινό μόλις προκύψουν νεότερα στοιχεία.

Ο ΕΜΑ είναι ήδη σε συνεννόηση με ειδικούς σε θέματα τοξικολογίας ώστε να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι επιπτώσεις από τη χρήση των σκευασμάτων που περιέχουν NDMA, ενώ οι εμπειρογνώμονες θα επιχειρήσουν να τεκμηριώσουν για πόσο χρονικό διάστημα και σε τι επίπεδα της NDMA έχουν εκτεθεί οι ασθενείς.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024