Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπακογιάννη: Επιλεκτικός αποχαρακτηρισμός εγγράφων από Κοτζιά

Μπακογιάννη: Επιλεκτικός αποχαρακτηρισμός εγγράφων από Κοτζιά

Η βουλευτής της ΝΔ κατέθεσε τρία έγγραφα που δεν είναι αποχαρακτηρισμένα, αντικρούοντας τα επιχειρήματα του υπουργού

Για επιλεκτικό αποχαρακτηρισμό εγγράφων που δημιουργεί εντυπώσεις έκανε λόγο η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη σε έγγραφα που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

«Ζήτησα χθες να καταθέσει ο κ. Κοτζιάς όλα τα έγγραφα από τις διαπραγματεύσεις από το 1989 μέχρι και σήμερα. Ο κ. Κοτζιάς κατέθεσε διαβαθμισμένα έγγραφα. Οφείλω να καταθέσω στην Βουλή τρία έγγραφα που δεν είναι αποχαρακτηρισμένα» σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, το πρώτο έγγραφο αποτελεί την αιτιολογική έκθεση της απόφασης της Χάγης και λέει ρητά ότι η Ελλάδα πάραυτα αρνήθηκε την ονομασία «Μακεδονία- Σκόπια».

Το δεύτερο ήταν μια επιστολή της προς τον Μιλοσόσκι, στην οποία η κυρία Μπακογιάννη αρνείται τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τα σχολικά βιβλία, «γιατί  η Ιστορία είναι μια επιστήμη που δεν γράφεται από επιτροπές».

Το τρίτο είναι ένα μη διαβαθμισμένο έγγραφα της Αμερικάνικης πρεσβείας, στο οποίο ο πρέσβης ενημερώνει τις ΗΠΑ πως ο τότε επικεφαλής των Σκοπίων, Ν. Γκρουέφσκι, του είπε ότι «οι Έλληνες επιμένουν στο θέμα της ιθαγένειες και θέλουν να βάλουν χέρι στη γλώσσα μας».

Αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών ακολούθησε η παρέμβαση της κ. Μπακογιάννη η οποία παρατίθεται αυτούσια:

«ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σάς είχα ζητήσει να μπορώ να απαντήσω στον κ. Κοτζιά διότι για θέματα τόσο σοβαρά, όπως είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όταν γίνεται χρήση, κατά τον τρόπο με τον οποίο ο κ. υπουργός έκανε, επιλεκτικά διαβαθμισμένων εγγράφων, αυτά δημιουργούν εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ζήτησα χθες και προκάλεσα τον κ. Κοτζιά να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων. Ούτως ή άλλως κλείνει η συμφωνία, εδώ είμαστε να πάμε στη Βουλή, ο κάθε συνάδελφος να έχει τη δυνατότητα, από το 1989 που επικαλέστηκε ο κ. Κοτζιάς, μέχρι σήμερα -και τα δικά του- να τα δούμε. Οφείλω όμως εγώ να καταθέσω τρία έγγραφα τα οποία δεν είναι διαβαθμισμένα κύριε Κοτζιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ): Τα οποία δεν θα τα αναγνώσετε. Να καταθέσετε τα έγγραφα με τον τίτλο τους. Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το πρώτο έγγραφο είναι η αιτιολογική έκθεση της απόφασης της Χάγης -επειδή αναφέρθηκε ο κ. Κοτζιάς στο «Μακεδονία-Σκόπια»- που λέει ρητά ότι «η Ελλάς πάραυτα αρνήθηκε την πρόταση του «Μακεδονία-Σκόπια». Είναι στο αιτιολογική της Χάγης ώστε ο κ. Κοτζιάς να μην χρησιμοποιεί πράγματα για τα οποία δεν ξέρει τι λέει. Το δεύτερο είναι μια δική μου επιστολή προς τον κ. Μιλοσόσκι. Με την υπογραφή μου, δικαιούμαι να την δώσω. Στην οποία επιστολή αναφέρει γιατί η Ελλάς αρνείται κοινή επιτροπή (σ.σ. για τα σχολικά βιβλία). Και λέω ότι «θέλω να τονίσω ότι η ιστορία είναι μια επιστήμη που δεν γράφεται από επιτροπές και η Ελλάς αρνείται να αποδεχθεί αυτή την πρόταση». Το καταθέτω. Το τρίτο, είναι ένα χαρτί μη διαβαθμισμένο της αμερικανικής πρεσβείας. Όπου λέει ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια ότι είδε τον κ. Γκρουέφσκι και κάνει μια αναφορά προς το κέντρο και λέει ο Γκρουέφσκι -διότι εμείς με τον Γκρουέφσκι διαπραγματευτήκαμε δεν είχαμε την τύχη του κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούμε με τον Ζάεφ- ότι οι Έλληνες επιμένουν στο θέμα της identity, δηλαδή, που αφορά στην ιθαγένεια και θέλουν να βάλουν χέρι στη γλώσσα μας. Αυτά γράφει ο Γκρουέφσκι στον Αμερικανό πρέσβη. Και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι επί Νέας Δημοκρατίας, αυτό δεν ήταν θέμα! Ο κ. Κοτζιάς να τα καταθέτει όλα κ. Πρόεδρε!».

Απαντώντας στην επιστολή που επικαλέστηκε η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Κοτζιάς θύμισε το περιεχόμενο τηλεγραφήματος στις 20/9/2008 που ανέφερε: «Στο σημείο αυτό έγινε λόγος εκ μέρους της κυρίας υπουργού για τον όρο «Μακεντόνσκι» ως προσδιοριστικό στοιχείο γλώσσας και εθνότητας του λαού των Σκοπίων».

«Δεν ήθελα να το διαβάσω, το αποδεχθήκατε», είπε ο Ν. Κοτζιάς, που πρόσθεσε: «Για τα βιβλία, ακόμα και με την Αλβανία επί Σαμαρά ξεκίνησε η κοινή επιτροπή που βλέπει τα βιβλία της Αλβανίας. Τώρα αν ο Σαμαράς έκανε το έγκλημα που μου χρεώνετε εμένα, 5 χρόνια πριν από εμένα, βάλτε τον μέσα. Τι φταίω εγώ. Της κ. Μπακογιάννη της αρέσει να κάνει προσωπικές επιθέσεις σε εμένα. Πιστεύω ότι δεν νιώθει άνετα με αυτά που κάθε φορά αποκαλύπτω».

Και ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε: «Σε ο,τι αφορά τη Χάγη, σας θυμίζω ότι πήγαμε σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο το χάσαμε εξαιτίας σας, γιατί βγήκατε από το Βουκουρέστι που δεν χρειάστηκε να κάνουμε χρήση του βέτο χάρη στην εξαιρετική πολιτική που έκανε ο κ. Καραμανλής μέσα στο Συμβούλιο, γιατί είναι μόνο πρωθυπουργοί στο Συμβούλιο και πήρε 17 χώρες μαζί του. Και βγήκατε εσείς μετά να καμαρώνετε ότι βάλατε βέτο, που δεν είχατε βάλει (βέτο) και καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για ένα βέτο που δεν το βάλατε. Και αυτό το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την απόφαση που πήρε, μάς δυσκόλεψε στις διαπραγματεύσεις, διότι βρήκαμε μια απόφαση που δέσμευε τη χώρα. Τα δικά σας τετελεσμένα τα επικαλείστε για να μας κάνετε κριτική».

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024