Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δέκα εμβληματικά κτήρια σχεδιασμένα από τον Άντονι Γκαουντί

Δέκα εμβληματικά κτήρια σχεδιασμένα από τον Άντονι Γκαουντί

Σαν σήμερα το 1926 πεθαίνει ο μεγαλύτερος Καταλανός αρχιτέκτονας

Ο Άντονι Γκαουντί  (1852-1926) είναι ίσως ο πιο διάσημος και φημισμένος Καταλανός αρχιτέκτονας. Ήταν η ηγετική μορφή του λεγόμενου Modernisme ή Catalan Modernism (καταλανικό ισοδύναμο με το Art Nouveau), αν και τα μεγαλύτερα έργα του αντικατοπτρίζουν ένα μοναδικό ύφος που ξεπέρασε τις μεμονωμένες αρχιτεκτονικές μορφές και κινήσεις. Τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα έργα του χτίστηκαν στην ή κοντά στη Βαρκελώνη, ενώ 7 έχουν αναγνωριστεί ως περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Όλα περιλαμβάνονται στη λίστα των κορυφαίων 10 έργων του πρωτοπόρου Ισπανού.

Sagrada Familia

Το πιο διάσημο από όλα τα έργα του Γκαουντί είναι υπό κατασκευή από το 1882. Ο φημισμένος αρχιτέκτονας ανέλαβε την κατασκευή της Σαγκράδα Φαμίλια (Ισπανική ονομασία για την «Αγία Οικογένεια») ένα χρόνο αργότερα, αλλά δεν έζησε ναδει το αριστούργημά του να ολοκληρώνεται. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το ένα τρίτο της εκκλησίας ολοκληρώθηκε από τη στιγμή του θανάτου του το 1926. Είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί οριστικά κατά την 100ή επέτειο από το θάνατο του αρχιτέκτονα το 2026. Το 2005 η Sagrada Familia ανακηρύχθηκε παγκόσμια κληρονομιά του Κόσμου.

Casa Mila

Επίσης γνωστό ως La Pedrera, το Casa Mila είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικότητας του αρχιτέκτονα. Ένα μέρος του αρχικού χώρου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO του «Works of Antoni Gaudi» από το 1984, το σπίτι χτίστηκε για το Pere Mila i Camps και το Roser Segimon i Artells μεταξύ 1906 και 1912. Σήμερα είναι το σπίτι του «Fundacio Catalunya-La Pedrera» που οργανώνει μια σειρά εκθέσεων και δημόσιων δραστηριοτήτων, αλλά το κτίριο είναι επίσης ανοικτό στο κοινό για τουρiστικούς λόγους.

Park Güell

Δημιουργήθηκε από το 1900 έως το 1914 για τον Καταλανό επιχειρηματία Eusebi Güell, το πάρκο Güell είναι ένα από τα πιο διάσημα και όμορφα δημόσια πάρκα στον κόσμο, παρόλο που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Σχεδιάστηκε ως μέρος μιας ανάπτυξης κατοικιών στη Βαρκελώνη, η οποία ωστόσο ήταν αποτυχημένη. Ο χώρος που διαθέτει τα αρχικά γλυπτά του Γκαουντί, τα ψηφιδωτά και τις διάφορες κατασκευές – όλα αναμειγνύονται τέλεια με το φυσικό περιβάλλον – αποκτήθηκε τελικά από την πόλη της Βαρκελώνης και άνοιξε για το κοινό. Το 1984, αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Casa Batllo

Αναφερόμενος επίσης ως «House of Bones» (η οικεία των οστών), το Casa Batllo δεν κατασκευάστηκε στην πραγματικότητα από τον διάσημο αρχιτέκτονα. Ωστόσο, ήταν ο Γκαουντί που το κατέστησε ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στη Βαρκελώνη. Το 1904, προσλήφθηκε από τον Joseph Batllo για να επανασχεδιάσει το σπίτι του και να το κάνει ξεχωριστό. Το 1906, ο Γκαουντί ολοκλήρωσε αυτό που έμελλε να γίνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα του, ενώ ο κ. Batllo πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε – ένα κτίριο που τραβούσε την προσοχή στην τότε πολύ μοντέρνα και αριστοκρατική περιοχή της Βαρκελώνης. Το 2005, το Casa Batllo έγινε μέρος του εκτεταμένου χώρου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Church of Colonia Güell

Η εκκλησία της Colonia Güell είναι στην πραγματικότητα μια κρύπτη που χτίστηκε σύμφωνα με το σχέδιο του Antonio Gaudi μεταξύ 1908 και 1914. Το αρχικό σχέδιο για την εκκλησία που προοριζόταν για τους εργαζόμενους στο Santa Coloma de Cervello εγκαταλείφθηκε επειδή ο Επίτροπος του, Eusebi Güell, δεν είχε χρήματα για την κατασκευή πριν ο αρχιτέκτονας ήταν σε θέση να το ολοκληρώσει. Ωστόσο, το 2005 η UNESCO αναγνώρισε την κρύπτη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Episcopal Palace of Astorga

Το Επισκοπικό Μέγαρο της Astorga στην επαρχία Leon, στην Ισπανία, είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα του Γκαουντί έξω από την Καταλονία. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1889 και 1913, αλλά ο Γκαουντί εργάστηκε στην κατασκευή του μόνο μέχρι το 1893, όταν αποσύρθηκε από το έργο λόγω διαφωνιών με τις αρχές της πόλης. Αν και το παλάτι ολοκληρώθηκε ως επί το πλείστον, η κατασκευή συνεχίστηκε μόνο το 1907, όταν ο αρχιτέκτονας Ricardo Garcia Guereta ανέλαβε την ολοκλήρωση του όταν ο Γκαουντί έφυγε. Ο  Guereta τροποποίησε σημαντικά το αρχικό σχέδιο του Γκαουντί, αλλά άφησε τα έργα που ολοκλήρωσε ο προκάτοχος του  – σχεδόν ολόκληρη τη δομή, με εξαίρεση την οροφή – σε μεγάλο βαθμό άθικτα.

Güell Palace

Ο Γκαουντί δημιούργησε το παλάτι Güell, ένα από τα πρώτα του έργα και ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του στα τέλη του 1880. Ανατέθηκε από έναν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του – τον βιομήχανο Eusebi Güell που το χρησιμοποίησε ως κατοικία του για περίπου δύο δεκαετίες πριν μετακομίσει σε ένα σπίτι στο Park Güell. Όπως το τελευταίο, το παλάτι Güell καταλήφθηκε τελικά από την πόλιτεία της Βαρκελώνης. Το 1984, το Παλάτι έγινε ένα από τα τρία πρώτα έργα του Γκαουντί που ανακηρύχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Casa de los Botines

Το Casa de los Botines, επίσης γνωστό ως Casa Fernandez y Andres, είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο στο Λεόν της Ισπανίας. Κατασκευασμένο σύμφωνα με το σχεδιασμό του Γκαουντί σε λιγότερο από ένα χρόνο το 1891, το κτίριο ανατέθηκε από τους Simon Fernandez και Mariano Andres, ιδιοκτήτες μιας εταιρείας που συνεργάστηκε με τον Eusebi Güell (ο οποίος συνέστησε τον διάσημο αρχιτέκτονα). Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, το Casa de los Botines αγοράστηκε από την τράπεζα «Caja Espana», η οποία αναμόρφωσε το κτήριο για να καλύψει τις ανάγκες της, αλλά δεν άλλαξε ούτε άλλαξε το έργο του Γκαουντί  με κανέναν τρόπο.

Casa Calvet

Το Casa Calvet ξεχωρίζει από τα έργα του Γκαουντί. Αλλά δεν ξεχωρίζει με ένα μοναδικό, πρωτότυπο ή / και καινοτόμο σχέδιο. Αντίθετα, ξεχωρίζει ότι είναι ένα είδος συμβατικής και σύμφωνα με μερικούς συντηρητικούς για τα πρότυπα του Γκαουντί. Το κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε ως τμήμα οικιστικής και εν μέρει εμπορικής ιδιοκτησίας, χαρακτηρίζεται από χαρακτηριστική «αφή του Γκαουντί» αλλά συνδυάζεται με άλλα κτίρια στην περιοχή αντί να ξεχωρίζει από το «πλήθος». Το Casa Calvet χτίστηκε για τον βιομήχανο Pere Calvet μεταξύ 1898 και 1900.

Casa Vicens

Η Casa Vicens, ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα του Γκαουντί, είναι επίσης μία από τις πιο εντυπωσιακές δημιουργίες του. Χτισμένο ως οικιστικό κτίριο για τον επιχειρηματία Manuel Vicens μεταξύ 1883 και 1889, η Casa Vicens έχει υπηρετήσει ως ιδιωτική κατοικία από τότε. Αλλάζει τους ιδιοκτήτες του αρκετές φορές, και πιο πρόσφατα τον Μάρτιο του 2014, όταν αγοράστηκε από τον όμιλο «MoraBanc», ο οποίος υποσχέθηκε να το ανακαινίσει και να το ανοίξει στο κοινό ως μουσείο. Το 2005, η Casa Vicens έγινε ένα από τα τέσσερα κτίρια του Γκαουντί που προστέθηκαν στην περιοχή της UNESCO για την Παγκόσμια Κληρονομιά των έργων του Antoni Gaudi.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024