Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλέξανδρος Νεχαμάς: Βασική η ανάγκη μιας τεράστιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Αλέξανδρος Νεχαμάς: Βασική η ανάγκη μιας τεράστιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Πρίνστον και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών μιλάει για τη «βία και την καχυποψία που έχουν γίνει πλέον μέρος της ελληνικής πραγματικότητας»

Η βία στην Ελλάδα είναι θέμα πολιτικό και πρόβλημα νοοτροπίας, λέει ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον των ΗΠΑ, Αλέξανδρος Νεχαμάς. Βλέπει ότι η βία και η καχυποψία έχουν γίνει πλέον μέρος της ελληνικής πραγματικότητας. «Ο πολιτικά… Άλλος όμως, σπανίως είναι πραγματικά Άλλος. Όταν μιλάμε την ίδια γλώσσα, κάποια σημεία θα έχουμε κοινά» λέει στα «ΝΕΑ».

Ο Αλέξανδρος Νεχαμάς «επιστρέφει» σύντομα στην Ελλάδα για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν πριν από περίπου πέντε χρόνια όταν εξελέγη μέλος του νεοσύστατου τότε Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκείνος ήρθε με τις καλύτερες προθέσεις. Εδώ πάλι (σε μια ευρύτερη προεκλογική περίοδο που έφερε μεγάλες αλλαγές), αντιμετώπισε καχυποψία, επιθέσεις, αντίδραση. Έτσι, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του «μάζεψαν τις βαλίτσες» τους κι έφυγαν.

Σε λίγους μήνες ωστόσο έρχεται ξανά στην Ελλάδα, πάλι σε ευρύτερη προεκλογική περίοδο, αυτή τη φορά ως εκλεγμένο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Όμως ένας καθηγητής Φιλοσοφίας μιλάει πολιτικά χωρίς να μιλάει κομματικά. Η αγωνία του είναι η στήριξη του κοινωνικού ιστού. Και για αυτό προτείνει «μια τεράστια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο» με κεντρικό άξονα τον σεβασμό.

Μια κοινωνία εθισμένη στη βία δεν μπορεί να είναι μια όμορφη κοινωνία. Είναι μια κοινωνία που κρύβει την (νέα) ασχήμια της. Είναι αυτό θέμα ιδεολογιών; Είναι κοινωνική πίεση; Είναι έλλειψη παιδείας; Σκεφτόμενη την πρόσφατη επίθεση εις βάρος του Γιάννη Μπουτάρη, αναρωτιέμαι πότε ξεκίνησε η κάθοδος...
Πρόκειται για κρούσματα αισχρά και αποτρόπαια. Λέγοντας όμως διαρκώς ότι πρέπει να μελετήσουμε τα αίτια της βίας, κάτι που βέβαια είναι απαραίτητο, συχνά το χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για να μην αντιμετωπίσουμε τα ίδια τα κρούσματα. Έτσι διαιωνίζεται μια κατάσταση, δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Και τελικά αυτά που βλέπουμε γύρω μας είναι πραγματικά απαράδεκτα. Δεν μπορεί να επιτίθεται κανείς έτσι σε δημόσια πρόσωπα. Θα γίνει η χώρα μας σαν την Αμερική, όπου κινδυνεύει η ίδια η ζωή των πολιτικών; Αυτό το πρότυπο μας αρέσει;

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024