Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καρκίνος παγκρέατος: Εξέταση αίματος υπόσχεται ταχεία διάγνωση

Καρκίνος παγκρέατος: Εξέταση αίματος υπόσχεται ταχεία διάγνωση

Το τεστ απαιτεί μόνο μια σταγόνα αίμα για να ανιχνεύσει τους βιοδείκτες του καρκίνου του παγκρέατος και σε λιγότερο από 60 λεπτά παράγει το διαγνωστικό αποτέλεσμα

Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους, διότι συνήθως εντοπίζεται σε όψιμο στάδιο.

Αλλά μια νέα διαγνωστική εξέταση που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για πρώιμη ανίχνευση της πάθησης.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου ACS Nano, το τεστ απαιτεί μόνο μια σταγόνα αίμα για να ανιχνεύσει τους βιοδείκτες του καρκίνου του παγκρέατος και σε λιγότερο από 60 λεπτά παράγει το διαγνωστικό αποτέλεσμα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτρονικό σύστημα με βάση ένα τσιπ για να εξάγουν εξωσώματα απευθείας από το αίμα σε λίγα λεπτά, να τα αναλύσουν επί τόπου και να διαπιστώσουν αν είναι φορείς καρκινικών βιοδεικτών.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια υγρής μορφής βιοψία, τεχνική που γενικά έχει αποδειχθεί και σε άλλες περιπτώσεις ότι μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο εγκαίρως χωρίς περίπλοκες επεμβατικές διαδικασίες, όπως η βιοψία όγκου.

«Αναπτύξαμε μια πρωτότυπη πλατφόρμα που έχει τη δυνατότητα να μεταφραστεί σε ένα απλό, ανέξοδο και γρήγορο τρόπο διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος», εξηγεί η πρώτη συγγραφέας της έρευνας Τζιν Λουις.

Προς το παρόν η εξέταση έχει δοκιμαστεί σ’ ένα μικρό δείγμα 31 ατόμων, όπου κατάφερε να εντοπίσει σωστά τα δείγματα αίματος 20 ατόμων με καρκίνου του παγκρέατος και να τα ξεχωρίσει από τα 11 αυτών χωρίς καρκίνο.

Επόμενος στόχος των ειδικών είναι προχωρήσουν σε εκτενέστερη δοκιμή της εξέτασης, αναλύοντας δείγματα αίματος από ασθενείς με διαφόρων σταδίων καρκίνους, ώστε να καταφέρουν να την βελτιώσουν τόσο ώστε να ανιχνεύει πραγματικά έγκαιρα τον καρκίνο.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024